Marius Tucă i-a avut joi invitați pe profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației și Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Matei Balș”.
Ce măsuri ar lua profesorul Mircea Miclea dacă ar fi ministrul Educației
Condiția esențială e de a se da 6 la sută din PIB pentru educatie. Am demisionat deci nu pot sa revin. E greu de crezut ca un premier va acorda acest procent, obligatoriu daca vrem sa avem un viitor. De dragul ipotezelor, cred că ar merita făcut imediat câteva lucruri. Întâi cred ca aș relua testările la școli și le-aș redeschide. Datele știintifice abundă cu dovezi. Nu e vorba de opinie personală, e vorba de a pune cap la cap date și bune practici și primul lucru e să redeschizi școlile.
Marius Tucă: Toată Irlanda e în lockdown, dar școlile sunt deschise. Franța, Anglia la fel…
Mircea Miclea: Probabil ca nu e destul. Uneori puterea te face sa crezi ca nu ai nevoie de adevar. Primul lucru as redeschide scolile. Persoanele care au avut probleme cu copilul sunt retestate. Mi se pare aberant să închizi o școala când doar la nivel teritorial ai un indice de trei la mie, tu inchizi scoala chiar daca nu ai avut nici un caz, pentru un indice stabilit de un birocrat. Elevii ar trebui sa recupereze prin meditatii platite de stat ce vor pierde. Meditatiile sa aiba loc in vacanta de primavara sau vara. Clar trebuie trecut la nivelul universitatilor la pregatirea personalului didactic prin masterat didactic. Pregatirea lor actuala e insuficienta pt cerintele actuale. Ceva nepopular, as trece la salarizare diferentiala a profesorilor. Unii profesori fac tot ce pot ca sa isi faca treaba sui sunt profesori care dau teme si nimic altceva. Nu mai cred ca trebuie sa continuam salarizare uniformizanta, indiferent daca iti faci datoria de profesor sau nu.
Adrian Marinescu: E stare de asediu. Când va intra sistemul în colaps?
E stare de asediu. Nu se fereste nimeni de munca dar cand nu ai locuri, si de obicei in a doua parte a zilei se termina locurile, ai pacienti si nu gasesti locuri si te gandesti ce faci. Daca in zilele urmatoare numarul creste vor fi si mai multi. Te gandesti care ar fi solutia, ca ai nevoie de mai multe locuri, mai multe variante. Când va intra sistemul în colaps? Colaps înseamnă că un pacient are nevoie de terapie intensivă și nu poate să meargă niciunde în țară.
E vreo tara in europa care fara nici o varianta de restrictie gen lockdown sa rezolve avalansa de cazuri? Se pare ca nu. Treaba asta cu lockdown suna a chestie fixa, dar inseamna ca ar trebui sa izolam pozitivii de ceilalti, prin testare sau nivel de masa ca nu am varianta testarii. 1% pe zi ar inseamna 150.000 pe zi. Si testarea nu e suficienta, trebuie facuta si ancheta epidemiologica.
Adrian Marinescu: Școlile reprezintă activități cu risc redus de transmitere
Stim clar de luni de zile ca scolile reprezinta avcitvitati cu risc redus de transmitere. Daca cei mici nu sunt la scoala oricum vor avea alte activitati. Oricum transmiterea ramane daca se duc la scoala sau nu.