În prima parte a emisiunii „Ochii pe mine!”, Simona Baciu și Elena Lotrean au făcut o radiografie a crizei prin care trece învățământul românesc în contextul epidemiei. Acestea îți spun ce soluții putem găsi astăzi pentru ca mâine copiii noștri să înțeleagă adevăratele valori ale școlii.

Despre cum să evităm creșterea abandonului școlar timpuriu, dar și ce mai înseamnă –  paradoxal pentru vremurile trăite – să fii  profesor fericit pentru România, aflați din emisiunea ,,Ochii pe mine!”

Și după succesul cărţii ,,Suge-o, Ramona!” – bestseller-ul citit de peste un milion de oameni, Andrei Ciobanu vine cu o nouă surpriză editorială: cartea ,,Dumnezeu vs Satana – Vacanță în România”, scrisă împreună cu Ionuț Rusu. Despre tema și mesajul cărții, despre inspirație într-o perioadă în care pierdem busola normalității, îți spune invitatul lui Vlad Craioveanu.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Simona Baciu, președinte al Fundației Transylvania College: In primavara, cand am trait acea incertitudine, am trait o e perioada limitata, am asteptat vacanta de primavara, vara, credeam ca lucrurile vor intra in normal.
E mai greu acum, am trait deja o experinta, venim cu o incarcatura emotionala nerezolvata, emotiile ne domina mai puternic decat in primavara, din nou e nesiguranta, incertitudine, frica ca nu stim cand se va termina, poate mai frecventa mai mult decat oricand.

Noi am inceput programele de online in urma cu 7 ani, in primavara, echipa de management a gestionat foarte bine programarile, noi suntem in cazul in care am gandit si inainte cu cativa pasi

Este clar ca nu suntem pregatiti, va dura o perioada, mai greu decat orice e sa te schimbi, mai ales un sistem care a fost incetatenit atatia ani, nu ne-am fi gandit ca trecem prin aceasta situatie in care profesorii au avut atat de mult de invatat. Erau invatati sa predea in clasa. In educatia, cultura noastra nu prea vorbim de schimbare, de schimbare, e paradigma totala, acesta este viitorul, nu ne putem opune, dar va fi perioda foarte grea pentru profesori si parinti.

Sa ne uitam la oportunitati, niciodata sistemul de invatamat nu a mai fost afectat mai tare ca acum, am vorbit cu colegi, chiar si din SUA si absolut toti se confrunta cu aceeasi problem: predarea online, incercarea de a pastra conexiunea cu studentiie, elevii. Cred ca acum mai mult ca oricand va trebui sa dovedim latura umana, sa fim flexibili, adaptabili, sa ne spirijim unii pe altii.

INVATAREA ONLINE PENTRU PROFESORI

Simona Baciu: Strigator la cer este ca noi am inceput foarte tarziu toate acestea, ar i trebuit incluse in pregatirea initiala a profesorilor, nu ne-am fi trezit cu multi profesori care nu pot stapani tehnologia

Eu fac parte dintr-o generatie de profesori. Am fost invatat sa predau face-to-face, trecerea in online a fost o provocare si pentru mine, deci se pare ca nu avem timp, timpul e foarte restrans, trebuie sa apasam piciorul pe acceleratie.

Simona Baciu: Frica de schimbare si gandul ca vom merge inapoi, ca va fi bine ca voi fi din nou in siguranta. Timpurile nu se vor intoarce, asta le e cel mai greu sa accepte, e un sigur drum inainte, cu efort, energie consumata, dar in final vom fi niste invingatori.

Simona Baciu: Apar fricile care inainte nu erau, ne uitam unii la altii cu mai multe neincredere, am dezvoltat niste deprinderi, de a ne sustine, a invata mai mult despre noi.

Elena Lotrean: prin telefon: Absolut fiecare dintre noi suntem o parte din sistem, un pion, o rotita care face calculele sa funct unctioneze sau sa cada, schimbarea a inceput demult, suntem in plina schimbare. Nu ne dam seama pe unde sa scoatem schimbarea, atat de brusc a fost pandemie si e o oportunitate sa facem lucruri repede, schimbari rapide

Simona Baciu: Faptul ca profesorii invata de maine cum sa tina orele online e o schimbare si asta buna, poate ar fi trebuit sa inceapa mai repede, nu am fi avut capacitate sa ii trecem pe toti in online.

SCOALA ONLINE LA SATE

Elena Lotrean: Cred ca in comunitatile defavorizate fac un deserviciu, abandon scolar crescut, o sa favorizeze abandonul scolar, la peste 42 % este foarte functional. Oamenii cetia nu o sa dispara in societate. Avem nevoie sa fim acolo pentru ei.

Simona Baciu: Nici profesorii nu au computer de ultima generatie sau internet, sunt niste probleme, care trebuie rezolvate, cred ca ar trebui un program pentru a sustine aceasta perioada in care copiii nu reusesc sa ajunga la infomatia de care au nevoie, la profesorii de care au nevoie. Acest program trebuie să fie gandit nu pe o saptamana o luna, ci pe cativa ani.
Ceea ce se pierde acum vom simti peste cativa ani, vor deveni medici, avocati, doctorii de care avem nevoie. Profesorii nu vin din scoli invatati cu acel instrument, de acolo trebuie sa incepem

SISTEMUL DE EDUCTIE FINLANDEZ

Elena Lotrean: Finlandezi. Ei fac ceea ce zic, avem nevoie de rabdare, sa incepem de undeva, tot atata dureaza, chiar si implementeaza politicile educationale.
Noi nu stim sa lucram cu intrumentele pe care le avem, incet incet lucrurile merg, o sa mearga spre, nu avem incontro. Putem invata de la finlandezi acele procese care functioneze pentru tine, motoarele vor fi romanesti.
O sa aplicam lucrurile care se potrivesca la aceasta societate. Important e sa te uiti ce functioneaza.

SISTEMUL DE EDUCATIE BRITANIC

SIMONA BACIU: Noi avem de invatat de la fiecare si sa il preluam cum simtim, programul de liceu e foarte aerisit, iar ultimii doi ani studiaza 4 materii, de aici ar trebui sa ne uitam la greutatea pe care o punem pe umerii copiilor, sa invete de toate, nu stiu cu ce raman.
Nou trend in educatie este a invata, cel vechi a preda.

Au ore de studiu individual stau in scoala si studiaza materia la care au examen, Responsabili , fiecare cu computerul lui, studiind la materia care au examen

Trenduri în educație: Au mai putina materie, sunt responsabili in invatare, dezvolta o relatie sanatoasa cu profesorul

Andrei Ciobanu si Ionut Rusu, scriitori – Dumnezeu vs Satana. Vacanta în România.

Andrei Ciobanu : Cartea aceasta se bzeaza pe un serial de pe Youtube, cand am scris episoadele, Ionut juca- Dumnezeu, Eu, sanata, in ziua de repetitii, cu o zi inainte de filmare, nu stiu ce ne-a venit sa facam si invers, a mers mult mai bine. Ce bucurosi au fost cei de la productie, acele costume trebuie sa le facem pe invers acum!

Ionuţ Rusu: Nu credem in virus, era o perioada mai putin riscanta, inceput de august. Am filmat cu oamenii din Vama

Andrei Ciobanu: Am pastrat masurile de pecautie, nu s-a imbolnavit nimeni atunci, ci dupa. Noi am filmat cu o echipa restransa, au fost masuri stricte pe platou, dezinfectant peste tot

Ionuţ Rusu: Cel mai vizualizat 4.200.000… sunt toate peste 2 milioane jumatate.

Andrei Ciobanu : Noi avem mare noroc, ca Ionut isi da seama, are masura, stie care e mult, cand e putin. E un serial mai nonconformist, am facut ce am vrut, asta e produsul daca va place bine, daca nu tot, bine nu ne asteptam la succesul asta.

Andrei Ciobanu: Am incercat sa ne imaginam daca Dumnezeu ar fi venit pe pamant alaturi de Santana ce concuzii ar trage.
Andrei Ciobanu: Am iesit din parola clasica, raiul cu flori, raiul e o corporatie

Iadul?

Andrei Ciobanu: E un fel de Posta Romana.
Andrei Ciobanu: Daca ma intrebi pe mine – mie imi place pe scena – comedia, mi se pare ca celelalte sunt ramificatii ale stand-up -ului, si ramona scrisa la fel, si la radio incercam sa facem pe stilul stand-up. Doamne ajuta sa mai facem inca o data stand-u! Eu cred ca e 90% munca, 10% talent.