- Ionuț Dumitru: Guvernul, dupa alegeri, va avea de luat niște decizii. Nu putem rămâne cu deficit bugetar la 9%-11% dacă pensiile ar crește cu 40%
- Ionuț Dumitru: Rata șomajului a crescut, dar nu atât de mult pe cât ne-am fi așteptat
- Ovidiu Lipan Țăndărică: Cu certitudine, lumea s-a schimbat și merge într-o direcție necunoscută
Economistul-șef al Băncii Raiffeisen Bank a vorbit, la „Ochii pe mine”, despre impactul pandemiei asupra economiei, dar și ce este mai benefic pentru angajat și angajator, „work from home” ori munca la birou. Ionuț Dumitru a explicat și ce măsuri ar trebui să ia statul pentru a susține economia în această perioadă.
„Am avut anul acesta o contracție a economiilor, în Romania – 5%. În 2020, toata lumea se asteapta sa vină o revigorare a economiei. 2021 nu va aduce recuperarea totala a economiei din 2020. În 2022 vom reveni la activitatea economică din 2019. Această criza o vom recupera destul lent. Abia in 2022 vom vorbi de un nivel de activitate pe care il aveam in 2019”, a spus, la „Ochii pe mine”, Ionuț Dumitru.
El a precizat că există sectoare, precum HoReCa sau turismul, unde recuperarea economică va dura ani de zile.
„Deciziile în domeniul economic nu au ținut logic de logica economică, ci de una politică. Daca ne uitam la numarul de bugetari la numarul populatiei, am trage concluzia ca suntem la coada clasamentului european”, a mai spus conomistul-șef al Băncii Raiffeisen Bank.
Un nou lockdown total ar fi „un șoc destul de greu de suportat”, afirmă Ionuț Dumitru.
„Se evită peste tot în lume discuția asta, decidentii spun cumva ca nu mai e posibila o astfel de situatie, lucrurile s-au deteriorat, avem valul 2 peste tot, o inchiedere a economie totală e un scenariu extrem care are o probabilitate destul de mică. Avem un grad de acceptatanță destul de mic din partea cetățenilor, avem o economie care nu si-a lins ranile dupa primul val”, a explicat el.
Ionuț Dumitru: Rata somajului a crescut, dar nu atât de mult pe cât ne-am fi așteptat
„Atunci când trecem prin perioade dificile oamenii ecomisesc în valuta. In Romania, dobanzile sunt apropiate de 0. În acelasi timp pe lei dobanzile s-au mentinut pozitive in termeni nominali, in termei reali ajustandu-se cu inflatia sunt mai mici. Daca ne uitam peste tot in lume, dobanzile sunt negative, nu acopera rata inflatiei”, a spus Ionuț Dumitru, la „Ochii pe mine”.
El a adăugat că nu este o perioadă propice pentru decizii majore.
„Avem incertitudini destul de mari, desi economic as spune ca lucrurile evoluează destul de bine, peste tot în Europa, îngrijorările sunt ce se întâmplă cu aceasta criza COVID. In momentul cand exista incertitudini este de evitat sa iei decizii majore in privinta finantelor pe termen lung, e un moment in care sa pui lucrurile pe hartie, sa nu iei decizii pripite”, a mai spus el.
Ovidiu Lipan Țăndărică: Libertatea e știrbită, iar noi, ca ființe umane, nu mai putem să ne mișcăm în spațiul liber
După ce ai aflat ce se mai întâmplă cu economia, ai putut asista la o radiografie a artistului român în pandemie împreună cu Ovidiu Lipan Țăndărică. Maestrul a povestit cum i-a fost în aceste luni, ce spectacole a mai avut și cu cine a mai colaborat.
„Ultimul show a fost o premiera la Cluj , am compus o lucrare in cele 7 luni, o lucrare de inaltare energetica. Este o muzica care te patrunde, o muzica de vindecare, de inaltare, care sa creeze o stare de bine”, a spus toboșarul, la „Ochii pe mine”.
Ovidiu Lipan Țăndărică a mai spus că lucrurile s-au schimbat nu doar in domeniul artistic, sportiv, turism.
„Se pare ca libertatea e stirbita iar noi ca fiinte umane nu mai putem sa ne miscam in spatiul liber. Online-ul e singura cale acum care ne ajuta sa comunicam cu oamenii care indragesc artisti, pictori”, a mai spus artistul.