Ștefan Dascălu: „Cu cât acoperirea vaccinală va fi mai mare, cu atât efectele benefice ale vaccinării se vor vedea”

Invitatul lui Vlad Craioveanu, Ștefan Dascălu, expert în imunologie la Universitatea Oxford, îți spune cât de importantă este vaccinarea în masă într-o perioadă în care lupta cu virusul nu este nici pe departe încheiată.

„Cu cât acoperirea vaccinală va fi mai mare, cu atât efectele benefice ale vaccinării se vor vedea (60-70% din populație). (…) Faptul că, atât de mulți oameni s-au vaccinat, ar trebui să fie un imbold și pentru oamenii din România să se vaccineze și ei, pentru că este într-adevăr sigur„, spune Ștefan Dascălu.

Ștefan Dascălu, despre opțiunea de a ne alege vaccinul

,,La momentul de față, nu există această opțiune. Vaccinurile sunt sigure, sunt eficiente, oferă protecție împotriva simptomelor severe. (…) Cu siguranță, când vom atinge o anumită imunitate de grup, vom avea și posibilitatea de a alege produsul farmaceutic pe care vrem sa-l administrăm. În momentul de față, noi nu ne permitem luxul acestei alegeri.”

Sistemul sanitar din UK

Ștefan Dascălu: „Infrastructura sistemului sanitar a fost mult mai bine pregatită în UK, iar demersurile s-au făcut mult mai timpuriu față de România. (…) Marea Britanie a fost puternic afectată de Covid în aceste cămine de bătrâni. Medicii au fost incluși mai la mijloc, față de România, unde cadrele medicale au fost pe primul loc.”

Ștefan Dascălu, despre prioritizarea vaccinării în rândul populației

Ștefan Dascălu: ,,Chit că populația activă este mai predispusă în a răspândi virusul respectiv, vaccinarea în sine nu garantează că persoana vaccinată, dacă intră în contact cu virusul respectiv, nu poate transmite infecția. Asta nu înseamnă că vaccinul nu este eficient, atenție, vaccinurile previn simptomatologia severă a bolii. Deci practic ținând cont de lucrul acesta și ținând cont că până la urmă implementarea acestui vaccin acum este cel mai bun lucru care va preveni suprasaturarea sistemulor de sănătate. Deci, gândiți-vă, practic vom prioritiza acum nu oprirea transmisiei virusului neapărat, dar blocarea practic a simptomelor severe cauzate de Covid-19. Deci, ținând cont de lucrurile acestea prioritizarea trebuie făcută cu persoanele cu riscul cel mai mare în fruntea celor care sunt vaccinate întâi, apoi restul populației. Deci din acest punct de vedere, chit că transmisibilitatea este mai mare la persoanele tinere, totuși simptomele severe sunt adesea la cei bătrâni și la persoane cu comorbidități. Și, evident, la personalul medical care intră în contact zilnic cu virusul.”

Ștefan Dascălu: „Nu este un lucru foarte bun că nu s-a putut vaccina mai mulți”

Ștefan Dascălu: „Nu știu dacă timpul reprezintă factorul principal, ci câți oameni se vor imuniza. Cu cât acoperirea vaccinală va fi mai mare, cu atât efectele benefice ale vaccinării se vor vedea (60-70% din populație). (…) Faptul că, atât de mulți oameni s-au vaccinat, ar trebui să fie un imbold și pentru oamenii din România să se vaccineze și ei, pentru că este într-adevăr sigur.”

Ștefan Dascălu, anticorpii din vaccin și perioada de imunizare

„În urma infectării naturale, anticorpii sunt produși mai mult în perioada imediat de după infecție. Apoi scad, tocmai de aceea, ne putem reinfecta. (…) Imunitatea dată de vaccin depinde de mai multe lucruri. Vaccinul respectiv folosește doar o componentă a virusului. Acea proteină Spike care este o țintă principală a sistemului nostru imunitar și în infecția naturală și este o componentă a virusului care îi permite să intre în celulele nostre și să ne infecteze. Practic, noi ghidăm răspunsul nostru imunitar împotriva acelei proteine Spike. Evident, prin vaccinare, ținând cont că nu ghidăm întregul răspuns imun împotriva virusului în sine, ci doar împotriva acestei proteine, imunitatea poate fi diferită”, spune Ștefan Dascălu.

Ștefan Dascălu: „Răspunsul imun rămâne pertinent câteva luni de zile după administrarea vaccinului”


„Totuși, studiile care au fost efectuate până acum arată că anticorpii dezvoltați în urma multiplelor doze administrate în intervalele măsurate de către studiile clinice arată că răspunsul imun rămâne pertinent câteva luni de zile după administrarea vaccinului. Sigur, există întrebarea, bun câteva luni de zile, dar de ce nu mai mult? Păi, atâta am putut noi măsura deocamdată! Cunoaștem că, răspunsul la virus ține în jur de 6-7 luni, la vaccin încă nu știm, pentru că nu a trecut atât de mult timp de la administrarea primelor doze, la primii pacienți, până la măsurarea anticorpilor. Vom vedea cât persistă în urma studiilor de imunizare.”, adaugă Ștefan Dascălu.

Exit mobile version