• Oamenii de știință din cadrul unei filiale americane a companiei BASF au creat un soi de ceapă care nu te mai face să plângi.
  • Produsul se vinde în SUA din 2018, iar din 2022 va fi comercializat și în UK la prețul de 1,5 lire sterline.
  • Sunions este un soi de ceapă cu mai puțină iuțeală, cu un gust dulce, subtil.

„Sunions” – ceapa dulce care nu te mai face să lăcrimezi. Filiala americană a companiei chimice „Baden Aniline and Soda Factory” (BASF) a produs soiul de ceapă dulce care nu te mai face să lăcrimezi. Noua variantă a legumei a devenit disponibilă pentru cumpărare în SUA din 2018. Începând cu luna ianuarie a anului 2022, aceasta va putea fi cumpărată și din magazinele Waitrose din Marea Britanie.

Produsul a fost dezvoltat după 35 de ani de cercetare de către oamenii de știință ai filialei americane a companiei chimice BASF și a fost intitulat „Sunions”. Un soi de ceapă mai „dulce” și mai „subtil”, cu mai puțină iuțeală, care să nu te mai facă să lăcrimezi.

Cu cât o ceapă se situează mai sus pe scara piruvatului – o măsură a picanteriei pentru ceapă și usturoi – cu atât sunt mai mari nivelurile asociate compusului chimic eliberat în aer, care irită ochii în timpul tocatului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Prin încrucișări extinse cu alte soiuri, amelioratorii de plante din cadrul filialei americane a companiei chimice (BASF) au reușit să producă soiul fără lacrimi.

Cum a apărut soiul de ceapă dulce

Dezvoltarea pentru „Sunions” a început în urmă cu 35 de ani în Statele Unite. Oamenii de știință au încercat atunci să producă o varietate de ceapă mai „dulce” și mai „subtilă”, cu mai puțină iuțeală. Șeful departamentului de marketing și strategie pentru culturi bienale de la BASF, Jeff Boettge a explicat cum creezi, de fapt, o tulpină nouă de ceapă.

„Iei această tulpină de ceapă și o înmulțești cu ea însăși, o autopolenizezi; și apoi începi să creezi o tulpină de ceapă mai omogenă.”, a explicat șeful departamentului de marketing și strategie pentru culturi bienale de la BASF, Jeff Boettge, citat de The Telepgraph. Furnizorul The Oldershaw Group, cu sediul în Lincolnshire, este singura companie care aprovizionează Marea Britanie cu „Sunions”. Aceasta a semnat un contract exclusiv cu Waitrose pentru un an.

„Este ceva destul de diferit, cred că ceapa nu este probabil niciodată privită ca fiind cea mai inovatoare sau interesantă parte a secțiunii de fructe și legume din supermarket. Așa că orice putem aduce pe rafturi în cadrul acestei categorii este întotdeauna o veste bună. Excelent pentru tinerii bucătari.”, a declarat directorul companiei, Robert Oldershaw, pentru The Telegraph.

Între timp, bucătarul-șef executiv al restaurantului de fructe de mare din Padstow, Cornwall, Jack Stein, aclamat de critici și fiul lui Rick Stein au declarat că proprietățile lacrimogene ale cepei vor fi foarte bine primite de tinerii bucătari.

„O mulțime de alimente au apărut în acest fel, încercând să ne reproducem anumite caracteristici, și apoi găsim ceva care este un beneficiu. Întotdeauna ai compasiune pentru bucătari, cel mai rău este atunci când vezi bucătari tineri, cu cuțite care nu sunt cele mai ascuțite, care plâng în spatele bucătăriei.”, a spus bucătarul-șef executiv al restaurantului de fructe de mare din Padstow, Cornwall, Jack Stein, potrivit The Telegraph.

Unde va fi comercializată ceapa dulce

Noul soi de ceapă „fără lacrimi” va fi vândut pentru prima dată pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie. Lanțul de supermarketuri din UK, Waitrose a anunțat că va stoca acest soi în aproximativ 100 de magazine. Ceapa dulce „Sunions” va putea fi achiziționată în Marea Britanie sub forma unui pachet de trei bucăți, la prețul de 1,50 lire sterline, direct din magazin sau online, începând cu 18 ianuarie.