• Tony Bennett, legendarul cântăreț pop și jazz din New York, a murit la vârsta de 96 de ani.
  • Pe parcursul unei cariere care a durat opt decenii, cântărețul a vândut milioane de discuri și a câștigat 20 de premii Grammy.
  • Fosta primă doamnă a SUA, Hillary Clinton, l-a descris pe Bennett drept „un adevărat talent, un adevărat domn și un adevărat prieten”.

Tony Bennett, legendarul cântăreț pop și jazz din New York, a murit la vârsta de 96 de ani. Bennett era cunoscut pentru cântece precum The Way You Look Tonight, Body and Soul și (I Left My Heart) In San Francisco. De asemenea, a colaborat cu interpreți cunoscuți, de la Lady Gaga la Aretha Franklin și Frank Sinatra, care l-au numit „cel mai bun cântăreț din domeniu”, informează BBC.

Pe parcursul unei cariere care a durat opt decenii, cântărețul a vândut milioane de discuri și a câștigat 20 de premii Grammy, inclusiv un premiu pentru întreaga viață. Moartea sa a fost confirmată de publicista Sylvia Weiner într-o declarație pentru Associated Press. Ea a spus că a murit în orașul său natal, New York. Nu a existat o cauză specifică a morții, dar Bennett fusese diagnosticat cu boala Alzheimer în 2016.

Reacțiile celebrităților la aflarea veștii

Cântărețul Paul Young a fost printre cei care au adus un omagiu pe Twitter, scriind: „Ahhh, RIP Tony Bennett, cu adevărat unul dintre cei mari. Un cântăreț incredibil în direct, l-a văzut de multe ori.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Actorul din Star Trek George Takei a postat: „Tony Bennett a fost ultimul de acest gen, un maestru al cărții de cântece americane. Poate că și-a lăsat inima în San Francisco, dar ne-a câștigat toate inimile, de la Sinatra la Lady Gaga. Fii în pace și cântă-ne acum din stele, Tony.”

Muzicianul Nile Rogers a adăugat: „Cele mai sincere condoleanțe sunt familiei și prietenilor lui Tony Bennett”. Fosta primă doamnă a SUA, Hillary Clinton, l-a descris pe Bennett drept „un adevărat talent, un adevărat domn și un adevărat prieten”. Ea a postat pe Twitter: „Ne va fi dor de tine, Tony, și mulțumim pentru toate amintirile”.

Povestea de viață a lui Tony Bennett

Născut Anthony Dominick Benedetto, într-o familie de imigranți italieni, Bennett avea doar 10 ani când tatăl său a murit, cufundând familia în sărăcie. În adolescență, a devenit chelner cântător înainte de a se înscrie pentru a studia muzică și pictură la New York’s School of Industrial Art.

A fost recrutat în armata SUA în 1944 pentru a lupta în Franța și Germania spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. „Este o crimă legalizată”, a spus el despre experiența sa într-un interviu cu The Guardian în 2013.

După ce s-a întors acasă, cariera sa de cântăreț a continuat – mai întâi sub numele de Joe Bari – iar descoperirea sa a venit în 1951 cu piesa Because of You, care i-a adus primul număr unu.

Bennett și-a lansat primul album în 1952. El a continuat să ajungă în topuri în SUA în fiecare deceniu următor al vieții sale, clădindu-și o reputație pentru a crea hituri pop atemporale swinging – precum Blue Velvet și Rags to Riches – și, mai târziu, melodii de spectacole și numere de trupe mari.

Citește și