• Filmul arată adevărul despre terorismul rusesc”, a declarat Zelenski.
  • Filmul oferă o mărturie rară a suferinței locuitorilor din Mariupol în timp ce orașul lor este distrus.
  • Regizorul Mstyslav Chernov a declarat că este onorat” să fie primul câștigător al premiului Oscar din Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat primul Oscar din istoria Ucrainei, câștigat de 20 Days In Mariupol – un documentar despre asediul brutal al Rusiei asupra orașului-port, scrie BBC.

Filmul arată adevărul despre terorismul rusesc”, a declarat Zelenski. Filmul oferă o mărturie rară a suferinței locuitorilor din Mariupol în timp ce orașul lor este distrus.

Primind premiul pentru cel mai bun documentar, regizorul Mstyslav Chernov a declarat că este onorat” să fie primul câștigător al premiului Oscar din Ucraina. Probabil că voi fi primul regizor de pe această scenă care va spune că mi-aș fi dorit să nu fi făcut niciodată acest film”, a spus el în discursul de acceptare a premiului la ceremonia de la Los Angeles.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Îmi doresc să pot schimba acest lucru pentru ca Rusia să nu atace niciodată Ucraina, să nu ne ocupe niciodată orașele”, a spus el, adăugând că Rusia a ucis zeci de mii de compatrioți ai mei ucraineni”.

Chernov a îndemnat pe toată lumea să se asigure că istoria va fi îndreptată, că adevărul va prevala și că oamenii din Mariupol și cei care și-au dat viața nu vor fi uitați niciodată”.

Pentru că cinematograful formează amintiri, iar amintirile formează istoria”

Regizorul și-a încheiat discursul prin a spune Slavă Ucrainei!” – un strigăt de adunare istoric care este acum folosit de milioane de ucraineni din țară și din întreaga lume. Recunoașterea filmului este sărbătorită pe rețelele de socializare ucrainene, iar un canal de știri a numit-o o victorie istorică”.

Echipa de trei jurnaliști a domnului Chernov a documentat încercuirea treptată a Mariupolului de către forțele rusești în primele luni de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, iar filmul lor este o fotografie arzătoare a ceea ce a fost aplicat oamenilor care au trăit acolo, adaugă corespondentul nostru.

Echipa și-a riscat viața filmând acolo, iar mai târziu a reușit cumva să părăsească orașul trecând prin numeroase puncte de control rusești cu materialul filmat ascuns sub un scaun de mașină.

Citește și