• Conform Eurostat suntem cei mai mulțumiți europeni când vine vorba de calitatea vieții.
  • Avem un indice de satisfacție de 7,7 din 10, un nivel similar cu Polonia și Finlanda.
  • Satisfacția e influențată de vârstă, educație, situația financiară și relațiile familiale.

Te-ai întrebat vreodată cât de fericit ești în țara ta? Ei bine, conform Biroului european de statistică Eurostat, suntem printre cei mai mulțumiți europeni când vine vorba de calitatea vieții. Cu mult peste vecinii noștri din Bulgaria și depășiți doar de Austria.

Unde ne clasăm în UE?

Suntem în topul țărilor europene. Avem un indice de satisfacție de 7,7 din 10, un nivel similar cu Polonia și Finlanda. Suntem depășiți doar de Austria, cu un indice de 7,9. Iar vecinii noștri, Bulgaria e singura țară din UE cu un indice sub 6.

Manifestăm o mai mică satisfacție în ceea ce privește situația financiară, notând cu 6,6 puncte, cu toate că venitul mediu net anual pe gospodărie este de aproximativ 5.500 de euro, mult sub media UE de 19.000 de euro. Un nivel ridicat de satisfacție îl avem în privința situației locative (7,4 puncte), a job-ului (7,2 puncte) și a relațiilor personale (7,6 puncte).

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

De asemenea, majoritatea avem o opinie pozitivă despre starea de sănătate, 73% declarând că se simt într-o stare bună sau foarte bună. Pe partea de siguranță suntem un pic sub medie, doar 19,5% dintre români se simt foarte siguri când se plimbă pe stradă, comparativ cu 27,2% din UE.

În context european, populația în general acordă un nivel de satisfacție de 7,1 puncte dintr-un total de 10, iar 18 din cele 27 de state membre UE se află pe medie sau peste medie. Satisfacția este influențată de o varietate de factori, printre care vârsta, nivelul de educație, situația financiară, relațiile familiale și experiențele personale.