• Experții în longevitate care au întâlnit peste 1.000 de centenari dezvăluie 3 diferențe cheie dintre cei mai bătrâni oameni din lume.
  • Cei mai longevivi oameni au multe în comun, precum diete sănătoase și spiritul comunității – însă există și câteva diferențe notabile între culturi, care arată că există multe modalități de a ajunge la 100 de ani.
  • Experții în longevitate care au vorbit cu mulți supercentenari au împărtășit aceste secrete cu Business Insider.

Cei mai longevivi oameni din lume tind să aibă câteva obiceiuri în comun, precum mâncatul sănătos, un echilibru între muncă și viața personală și activitatea fizică. Totuși, există câteva diferențe notabile, potrivit cercetătorilor.

Ben Meyers, CEO-ul LongeviQuest, o organizație care verifică vârstele celor mai bătrâni oameni din lume și le strange poveștile, alături de Fabrizio Villatoro, colegul său din America Latină, au discutat cu peste 1.000 de centenari sau supercentenari, care au 110 ani sau mai mult, scrie Business Insider.

Meyers spune că supercentenarii din toată lumea cu care au vorbit „în mod universal, tind să fie foarte pozitivi”. Pozitivitatea este una dintre recomandările surprinzătoare pentru îmbătrânirea sănătoasă.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Cu toate acestea, Fabrizio spune că există multe „culturi diferite, tradiții, lucruri” pe care le-a observat și că „nu este o formulă strictă în ceea ce-i privește pe centenari”. Sunt multe modalități de a ajunge la 100 de ani, se pare.

În Japonia, supercentenarii au diete stricte, în timp ce în țările din America Latină sunt ceva mai indulgenți

Fabrizio Villatoro spune că, în Japonia, supercentenarii sunt în general stricți cu ce mănâncă, fiind esențial să consume totul cu moderație. Acest lucru se regăsește și în observațiile cercetătorului Yumi Yamamoto, care spune că în cultura japoneză există regula „hara hachi bu”, care presupune să mănânci până când ești 80% plin. Supercentenarii japonezi se mai desfată ocazional, dar se feresc de exces.

În experiența lui Villatoro, oamenii din alte regiuni, precum America Latină, nu sunt nici pe departe la fel de riguroși cu dieta și n-au o problemă cu a se delecta mai des cu vin sau ciocolată. Au acest aspect în comun cu oamenii din Ikaria, Grecia, unde oamenii tind să trăiască în medie mai mult și unde rezidenții se bucură în mod constant de vin.  

Dacă te întrebi ce dietă să urmezi, atunci dieta mediteraneană este considerată pe scară largă una dintre cele mai sănătoase, având multe alimente integrale, paharul ocazional de vin roșu și mult ulei de măsline.

Supercentenarii din țările din America Latină sunt mai religioși decât în Japonia

Villatoro spune că supercentenarii din America Latină tind să fie foarte religioși, catolici în mare parte. Mulți dintre ei sunt foarte devotați, iar asta e o sursă de pozitivitate. Studiul arată că pozitivitatea ne ajută să trăim mai mult. Un studiu din 2019 a arătat că oamenii cu niveluri mai mari de optimism erau mai predispuși să trăiască până la 85 de ani sau mai mult.

Stilul de viață încurajat de anumite religii ar putea juca un rol în longevitate – de exemplu, adventiștii de ziua a șaptea din Loma Linda, singura „zonă albastră” din SUA, care consumă o dietă bazată pe plante și fac exerciții în mod regulat.

Cu toate acestea, Villatoro spune că a observat că supercentenarii din Japonia nu sunt la fel de religioși în mod normal ca omologii lor din America Latină.

Cu toate acestea, Japonia are populația cu cea mai accelerată îmbătrânire din lume, având un procent mult mai ridicat de centenari decât alte țări.

Supercentenarii tind să locuiască împreună cu familiile lor în Brazilia și Columbia, o tradiție care pare să se schimbe în Argentina și Japonia

Villatoro spune că, în majoritatea țărilor din America Latină unde a vizitat supercentenari, există această așteptare culturală ca generațiile tinere să aibă grijă de bătrâni.  

„În Brazilia, toată lumea recunoaște că bătrânii au muncit din greu, așa că fiecare nevoie a lor este satisfăcută de familie”. În Columbia, mulți trăiesc în zone rurale, și își petrec viața muncind pe câmp cu familiile lor numeroase, având grijă unul de celălalt”, spune el.

Cercetarea arată o legătură între relațiile puternice și longevitate. Un studiu din 2023 arată că dacă trăiești singur/ă și izolat/ă de familie și prieteni ai cu 77% mai multe șanse să mori.

Mulți dintre bătrânii pe care Villatoro i-a întâlnit în Argentina trăiau în case de bătrâni – mai mult decât oricare altă țară. Deși 77% dintre bătrâni sunt îngrijiți de familiile lor, cifra nu e la fel de mare ca în Brazilia – 94,1%, potrivit datelor din 2023 de la Pan American Health Organisation and Inter-American Development Bank.

Yamamoto a observat un trend similar și în Japonia, unde a observat că din ce în ce mai mulți bătrâni se mută în cămine de bătrâni, deși în mod tradițional, copiii și nepoții ar fi trebuit să-i îngrijească.

Citește și