• O femeie în vârstă de 90 de ani a fost găsită în viață sub dărâmături.
  • Acest lucru se întâmplă la cinci zile după ce un cutremur devastator a lovit centrul Japoniei.
  • Peste 120 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte, iar 200 sunt date dispărute.

Echipele de salvare au descoperit-o pe femeie în resturile unei clădiri cu două etaje din orașul Suzu. Cutremurul cu magnitudinea de 7,5 grade a lovit luni coasta Mării Japoniei, distrugând orașele din îndepărtata peninsulă Noto.

Peste 120 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte, iar 200 sunt date dispărute. 100 de salvatori au fost trimiși în orașul Suzu după ce au aflat că două femei au fost îngropate de vii.

Femeia în vârstă era receptivă, dar se crede că suferea de hipotermie. În același loc, salvatorii au găsit și o femeie de 40 de ani în stare de stop cardio-respirator, scrie BBC.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Primele 72 de ore ale unei operațiuni de salvare sunt considerate critice deoarece, după aceea, șansele de a găsi oameni în viață scad substanțial. Cele două femei au fost găsite la câteva zile după ce această fereastră s-a închis.

Forțele de autoapărare japoneze folosesc elicoptere pentru operațiunile de salvare și pentru a livra provizii în zonele izolate. Mai multe drumuri rămân blocate.

Cutremurul a afectat multe zone iar eforturile de salvare devin din ce în ce mai grele

Potrivit televiziunii publice NHK, eforturile de salvare ar putea fi îngreunate de vremea ploioasă prognozată pentru duminică în unele zone afectate de cutremur, autoritățile avertizând că și o cantitate mică de ploaie ar putea declanșa mai multe alunecări de teren.

Începând de sâmbătă, aproximativ 23.200 de gospodării nu aveau electricitate în Ishikawa și peste 66.400 nu aveau apă curentă.

Guvernatorul din Ishikawa, Hiroshi Hase, a declarat în timpul unei reuniuni de gestionare a dezastrelor că prefectura se confruntă cu „situații extrem de grave”. De asemenea, el a avertizat că restabilirea apei curente va dura mult timp „deoarece multe conducte de apă au fisuri”. Unele spitale și facilități pentru îngrijirea persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități au rămas, de asemenea, fără curent și apă.

Japonia este una dintre cele mai active țări din lume din punct de vedere seismic, iar activitatea a crescut în jurul Noto de la sfârșitul anului 2020. Peste 500 de cutremure mici și medii au avut loc acolo în ultimii trei ani.

Citește și