• Prima cafea ar trebui să fie între 9:30 și 11:00, spun experții.
  • Hormonul stresului, cortizolul, este cel mai ridicat dimineața.
  • Este recomandat să bem cel mult 4 căni de cafea pe zi.

Nu vă grăbiți să beți cafeaua imediat după ce vă treziți. Experții recomandă să începem după 9 și jumătate, nu mai devreme, pentru că nivelul de cortizol – principalul hormon al stresului – este cel mai ridicat când ne trezim. Administrația pentru Alimente și Medicamente din America recomandă cel mult 400 de miligrame de cofeină pe zi – adică 4 căni, scrie Daily Mail.

Când oamenii beau prea multă cafea, dorm cu jumătate de oră mai puțin, față de celelalte zile, arată un studiu publicat în New England Journal of Medicine. De aceea este bine să nu bem cafeaua cu minimum 6 ore înainte de culcare.

„Nouă nu prea ne place ceaiul, pe cafea stăm bine, din păcate, pe cafea de proastă calitate în care nu doar că unii mai pun chimicale, dar și noi mai punem diverse lucruri și o stricăm. Mi se pare amuzant că trebuie să așteptăm o anumită așa, ca la ceas de seară, între 9 și 11, să bei cafea. Nu știm să bem cafea, din păcate. Partea asta de moderație ar trebui să facă parte și să ne uităm la cafea ca la un condiment”, a explicat Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City, la Aleph News.

Recomandări

SE REPETĂ ALEGERILE?
UCRAINA RĂMÂNE FĂRĂ BANI
SUDUL INTRĂ ÎN CRIZĂ
SPĂLARE DE BANI
DUA LIPA CÂNTĂ ÎN SEUL
ANTIBIOTICUL VIITORULUI?

Lipsa unui somn complet poate duce la boli de inimă, boli de rinichi, hipertensiune arterială, diabet și obezitate. Mulți dintre noi au nevoie de cofeină pentru a supraviețui peste zi, dar prea multă cofeină vă poate face să vă întoarceți noaptea și să vă simțiți agitat în timpul orelor de veghe.

Recomandarea oficială a FDA este de a nu consuma mai mult de 400 de miligrame de cofeină pe zi pentru adulți, ceea ce înseamnă aproximativ patru cești de cafea.

Poate dura până la zece ore pentru ca organismul tău să scape complet de cofeină, dar diferențele genetice fac ca unele persoane să o metabolizeze mai lent sau mai rapid, spun experții. Studiul NEJM a constatat că cei care metabolizează lent au dormit cu aproape o oră mai puțin atunci când au consumat cafea, în timp ce cei care metabolizează rapid nu au observat nicio schimbare în somnul lor.

Citește și