• Transporatorii și agricultorii au blocat mai multe drumuri din România.
  • Transportatorii se plâng că motorina și asigurările sunte prea scumpe.
  • Transportatorii cer modificarea mai multor legi.

Guvernul lui Ciolacu tocmai s-a mai lovit de o problemă. Transportatorii și ferminerii au blocat țara ca să-și strige nemulțumirile. Protestatarii au plecat spre București, unde vor ajunge astăzi, din mai multe colțuri ale țării, așa că au reușit să blocheze mai multe șosele importante din România – nu au scăpat nici Autostrada A1 sau Centura Capitalei.

Transportatorii se plâng că motorina și asigurările sunt prea scumpe.

Cer modificarea mai multor legi și o lege anti-dumping care să îi apere de produsele de import vândute sub prețul pieței. Fermierii nu știu exact ce vor – cel puțin asta crede ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care spune că nu a primt nicio revendicare la minister. Florin Barbu a anunțat că saptamâna viitoare are o întălnire cu toate asociațiile agricultorilor și că subvențiile agricole vor fi plătite la timp, inclusiv cea pentru motorină.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Transportatori din toată ţara participă, miercuri, la o acţiune de protest, coloane de camioane formându-se pe mai multe tronsoane rutiere, în zona Bucureştiului, dar şi în Cluj şi Buzău. Din unele judeţe, angajaţii operatorilor din transport au pornit către Capitală. Transportatorii sunt nemulţumiţi de tarifele poliţelor obligatorii de răspundere civilă şi cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping.

Protestul este unul spontan, neasumat oficial de nicio organizație, a relatat și AgroIntel. Fermierii sunt nemulţumiţi că taxele de drum sunt prea prea mari, carburanţii sunt foarte scumpi şi că nu-şi mai permit nici măcar să-şi asigure maşinile, după scumpirea RCA. „Nu facem grevă, nu facem protest, nu blocăm circulația, nu blocăm drumuri. Noi circulăm cu viteză redusă. Noi facem un protest spontan și un protest spontan nu are nevoie de autorizații”, au transmis fermierii, dar în mesaj nu este specificată o locație sau un punct de întâlnire.

Citeşte întreaga ştire: Protest spontan al fermierilor și transportatorilor, cu camioane și tractoare. „Nu blocăm circulația, circulăm cu viteză redusă”

Ministrul Agriculturii, despre protestul fermierilor: Nimeni nu are dreptul să îi folosească

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că nu a primit nicio revendicare de la fermierii care participă la protestul de miercuri, care, potrivit acestuia, este unul al transportatorilor. Barbu atrage atenția că protestul este „folosit” politic.

„Legat de protestul „spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat și câțiva fermieri, până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest. Din informațiile apărute în spațiul public, am văzut că problemele pe care le reclamă au legătură cu RCA și cu permisele de conducere. Chiar dacă acestea nu țin de Ministerul Agriculturii, voi face tot ce pot pentru a-i sprijini să găsim împreună o rezolvare”, spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Acesta precizează că a stabilit o întâlnire cu toate asociațiile și federațiile, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele pe care le are pregătite Ministerul pentru acest an.

„Vom putea vorbi, așa cum facem mereu, la aceste întâlniri, despre problemele pe care le întâmpină și sunt sigur că vom găsi, ca de fiecare dată, rezolvare. Aceste întâlniri le aveam programate înainte să apară acest protest. Îi asigur pe toți fermierii că subvențiile se acordă la timp! Subvenția la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă”, mai spune Barbu.

Potrivit ministrului, există un buget bun, în acest an, cu fonduri prevăzute pentru toate sectoarele și Ministerul va continua să sprijine producția românească.

Barbu adaugă că protestul spontan este distribuit pe rețelele sociale de un partid politic, respectiv de AUR și atrage atenția că „nimeni nu are dreptul să folosească fermierii, munca lor și agricultura românească pentru a încerca să câștige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje”.

Protestul a fost anunțaat online de fermieri, însă nu a fost asumat de vreo organizație. Conform postărilor de pe rețele sociale, la acțiune participă 122 de camioane și 70 de tractoare. Fermieri din Buzău, Bacău și alte județe din Moldova au plecat miercuri spre Capitală.

Ministrul Agriculturii așteaptă lista de revendicări de la fermierii protestatari până vineri

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, i-a invitat pe fermieri, procesatori și retaileri la discuții pentru a găsi soluții și așteaptă lista de revendicări a protestatarilor până vineri.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de Ministerul Agriculturii, ministrul Florin Barbu i-a invitat, luni, 15 ianuarie, la discuții pe reprezentanții tuturor asociațiilor de fermieri, ai procesatorilor și ai retailerilor.

Discuțiile se vor axa pe măsuri de sprijin și soluții de finanțare pentru toate situațiile pe care le întâmpină cei care au business în domeniu în acest an agricol.

„Sunt alături de fermierii noștri pentru a găsi cele mai bune soluții la toate problemele lor, avem programe de sprijin în derulare pentru majoritatea sectoarelor din agricultură, pentru a ne asigura astfel că vom avea producții de calitate”, a declarat Florin Barbu.

Ministrul a precizat că invită mediul asociativ să transmită lista de revendicări până vineri, 12 ianuarie 2024, la Cabinetul ministrului.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că nu a primit nicio revendicare de la fermierii care participă la protestul de miercuri, care, potrivit acestuia, este unul al transportatorilor. Barbu atrage atenția că protestul este „folosit” politic. Protestul a fost anunțat online de fermieri, însă nu a fost asumat de vreo organizație. Conform postărilor de pe rețele sociale, la acțiune participă 122 de camioane și 70 de tractoare. Fermieri din Buzău, Bacău și alte județe din Moldova au plecat miercuri spre Capitală.

La această oră, traficul este blocat pe autostrada A 1 București-Pitești de mai multe camioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă. O coloană s-a format și pe Centura Capitalei.

Citește și