• Opoziția îi îndeamnă pe ruși să meargă la urne duminică la prânz și să-l respingă pe Putin în orice mod le place, în speranța că poziția simbolică împotriva lui va ridica moralul susținătorilor lor.
  • Sondajul susținut de stat, Vtsiom, prezice că Putin va obține 82% din voturi, cea mai mare rentabilitate a lui vreodată și 71% prezența la vot, cea mai mare din 1991.
  • Respondenții focus-grupurilor conduse de Chronicles, un grup de sociologi independenți, la sfârșitul anului trecut, au declarat că singurele evenimente care ar putea împiedica „renumirea rituală” a lui Putin sunt lucruri precum un meteorit care lovește Pământul, războiul nuclear sau propria sa moarte.

Înainte de alegerile prezidențiale de acum 6 ani, Alexei Navalnîi a organizat manifestații publice împotriva lui Vladimir Putin. La alegerile de acum, în ultima zi de vot, duminică, susținătorii lui Navalnîi vor să apeleze la ceea ce ei numesc ultima armă împotriva regimului de la Kremlin fără să fie arestați: să se prezinte în masă la urne în același timp pentru a-și demonstra opoziția simbolică față de realegerea lui Putin și războiul său din Ucraina, scrie Financial Times.

„Trebuie să facem ceea ce ne-a zis eroul însuși (n.r. Navalnîi) să facem. Toată lumea trebuie să sprijine protestul la prânz, ca o ultimă dorință a lui Alexei, eu așa văd lucrurile”, spune Maxim Reznik, un fost deputat local din Sankt Petersburg, care a corespondat cu Navalnîi despre asta cu puțin timp înainte de moartea sa într-o colonie penală de lângă Cercul Arctic, luna trecută.

Opoziția îi îndeamnă pe ruși să meargă la urne duminică la prânz și să-l respingă pe Putin în orice mod le place, în speranța că poziția simbolică împotriva lui va ridica moralul susținătorilor lor.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN

Moartea lui Navalnîi a pus în lumină felul în care Putin, încercând să-și prelungească domnia de 24 de ani până cel puțin în 2030, a făcut ca orice provocare la adresa lui să fie imposibilă.

Președintele rus nici nu s-a străduit prea mult să facă o campanie. Cei trei adversari controlați de Kremlin de pe buletinul de vot recunosc că nu încearcă să câștige. Majoritatea adevăraților oponenți ai lui Putin au fost interziși să candideze, exilați și închiși. Protestul în stradă riscă dispersarea violentă de către polițiști și o pedeapsă lungă cu închisoarea.

„Scopul nostru este ca oamenii să se vadă unii pe alții și să realizeze că nu sunt la margine – că suntem mulți împotriva lui Putin”, a spus Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om al Rusiei și un proeminent disident în exil.

Indiferent dacă rușii votează pentru unul dintre cei trei contracandidați ai lui Putin, strică buletinele de vot sau scriu în numele lui Navalnîi, „există mai mult de jumătate de milion de oameni care lucrează la secțiile de votare și dacă există un număr semnificativ de buletine de vot de acest fel, atunci societatea rusă va ști despre asta”, a adăugat el.

Ce au scris rușii pe buletinele de vot

  • „Rusia fără Putin!”
  • „Putin criminal!”
  • „Putin l-a ucis pe Navalnîi”
  • „Nu războiului!”
  • „Libertate deținuților politici”
  • „Pace în Ucraina”
  • „NAVALNÎI E PREȘEDINTELE MEU!”

„Acest vot nu este o alegere – este un act politic, un flashmob politic pentru a arăta că suntem mulți”.

„Candidații nici măcar nu încearcă”

Organismul de supraveghere a alegerilor „Golos” – al cărui co-președinte Grigory Melkonyants a fost arestat anul trecut pentru „conducerea unei organizații nedorite” – a declarat într-un raport publicat săptămâna aceasta că în acest an vedem „cea mai nesubstanțială campanie organizată vreodată pentru alegerile prezidențiale din Rusia”.

„Candidații nici măcar nu încearcă să imite dorința reală de a participa la alegeri și de a lupta pentru voturi”.

Opoziția Rusiei, totuși, insistă că represiunea lui Putin contrazice cererea reală și puternică pentru o alternativă împotriva războiului. Aproape 20.000 au fost reținuți pentru că au protestat față de invazia pe scară largă a Ucrainei de la începutul acesteia, în 2022. Sute de persoane au fost condamnate la ani lungi de închisoare, potrivit monitorului independent pentru drepturile individuale OVD-Info.

„Simbolul opoziției în acest an este coada”

La înmormântarea lui Navalnîi de la începutul acestei luni, mai mulți îndoliați au strigat sloganuri anti-război și anti-Putin. Mii de oameni au mers apoi la mormântul lui, „ascunzând” piatra de mormânt sub o movilă enormă de flori – cu riscul de a fi arestați. Sute de susținători ai lui Navalnîi au fost reținuți în toată țara pentru că au depus flori.

Sprijinul a venit și pentru ofertele improbabile a doi candidați anti-război, Boris Nadejdin, un fost deputat local, și Ekaterina Duntsova, o jurnalistă TV puțin cunoscută. Amândurora li s-a interzis să candideze.

„Simbolul opoziției în acest an este coada”, a spus Duntsova într-un interviu.

În primul rând, a spus ea, a fost o coadă de susținători pentru nominalizarea ei, care a fost respinsă de comisia electorală în decembrie. Apoi au fost cozi pentru a strânge semnături pentru Nadejdin, a cărui ofertă a fost ulterior respinsă din cauza presupuselor nereguli. La înmormântarea lui Navalnîi, au fost cozi lungi, a spus ea. „Cred că aceeași situație ne așteaptă la secțiile de votare individuale” duminică.

A sta la coadă, a spus Duntsova, este în esență singura opțiune pe care o au rușii împotriva războiului. Sprijinul pentru candidatura sa și a lui Nadejin „a arătat, încă o dată, deficiențele din sistem”, a adăugat Duntsova.

Susținătorii flashmob-urilor de duminică spun că vor fi un indicator mai fiabil al stărilor de spirit din societatea rusă decât rezultatele în sine, despre care sondajul susținut de stat, Vtsiom, prezice că Putin va obține 82% din voturi, cea mai mare rentabilitate a lui vreodată și 71% prezența la vot, cea mai mare din 1991.

Alegând o modalitate aparent legală de a protesta – apariția la vot – opoziția „ia temperatura” societății ruse, a spus Reznik. „Ne oferă șansa să vedem dacă în Rusia măcar unii oameni sunt capabili să depășească frica minimă pentru a protesta față de un ucigaș sângeros care a preluat puterea”.

Golos se așteaptă ca o mare parte din vot să fie condusă de un „sistem de constrângere în masă” pentru angajații din sectorul public și lucrătorii din economia dominată de stat a Rusiei. Majoritatea secțiilor de votare nu vor avea observatori independenți, iar Kremlinul promovează un nou sistem de vot online, care este și mai greu de verificat.

Alegeri trucate, sentimente de neputință

Contextul pare să provoace un sentiment de apatie sau deznădejde, pe măsură ce Kremlinul elimină ultimele pârghii disponibile rușilor care doresc să facă o schimbare de la rădăcină – indiferent dacă susțin războiul din Ucraina sau speră la pace.

Respondenții focus-grupurilor conduse de Chronicles, un grup de sociologi independenți, la sfârșitul anului trecut, au declarat că singurele evenimente care ar putea împiedica „renumirea rituală” a lui Putin sunt lucruri precum un meteorit care lovește Pământul, războiul nuclear sau propria sa moarte.

„Oamenii nu simt că dețin aceste decizii”, a spus Alexei Minyailo, un activist al opoziției și co-fondator al Chronicles.

„Oamenii nu văd niciun spațiu pentru acțiune politică . . . și știu că alegerile sunt trucate, așa că este inutil să încerce să-l dea jos pe Putin”.

Citește și