• Procurorii americani vor ca Sam Bankman-Fried să fie închis 50 de ani.
  • Audierea pentru stabilirea sentinței este programată pentru 28 martie.
  • Caroline Ellison, Gary Wang și Nishad Singh — trei dintre cei mai apropiați colegi ai lui Bankman-Fried de la FTX care și-au recunoscut vina și au mărturisit împotriva lui la proces — urmează să fie condamnați la o dată ulterioară.

„Sam Bankman-Fried ar trebui să fie condamnat la închisoare pentru până la 50 de ani pentru orchestrarea uneia dintre cele mai mari fraude financiare din istorie”, au declarat procurorii americani unui judecător înainte de sentința fondatorului FTX din această lună, scrie Financial Times.

Guvernul a declarat că tânărul de 32 de ani, găsit vinovat pentru șapte capete de acuzare de fraudă și spălare de bani la sfârșitul anului trecut, „a fraudat zeci de mii de oameni” prin furtul a peste 8 miliarde de dolari de la clienți și investitori înainte ca bursa sa de criptomonede să colapseze în noiembrie 2022.

Procurorii federali din Manhattan au respins afirmația avocaților lui Bankman-Fried conform căreia clientul lor ar trebui tratat cu indulgență pentru că este probabil ca clienții să-și recupereze fondurile prin procedurile de faliment FTX. Procurorii au subliniat că „senzația sufocantă de teamă și disperare pe care victimele au simțit-o atunci când nu au putut să-și retragă banii, rușinea și jena lor, și daunele rezultate pentru viețile și afacerile lor, nu pot fi anulate”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
SUNT INDIA ȘI JAPONIA XENOFOBE?
BRITNEY ȘI SAM ÎNCHEIE DIVORȚUL

Luna trecută, avocații fostului magnat al criptomonedelor au cerut instanței să impună o sentință de nu mai mult de șase ani și jumătate, portretizându-l pe Sam Bankman-Fried drept un tânăr „dezinteresat” și „altruist” care „și-a dedicat viața filantropiei”.

Avocații săi au catalogat sentința de 100 de ani recomandată de ofițerii de probațiune „grotească” și „barbară” și au spus că, în calitate de persoană cu tulburare de spectru autist, Bankman-Fried ar fi „unic vulnerabil într-o închisoare”. Guvernul a declarat că fondatorul FTX „a înțeles regulile, dar a decis că acestea nu i se aplică și lui” și s-a angajat într-un comportament neetic „bazat pe o megalomanie periculoasă” și un „simț al superiorității”.

Procurorii au declarat că există „o probabilitate semnificativă ca, dacă inculpatul este eliberat înapoi în societate la o vârstă suficient de tânără, să aibă oportunitatea de a se implica într-o altă fraudă”.

„Aceasta nu este doar o speculație”, au adăugat ei. „În zilele care au urmat falimentului FTX și chiar după ce inculpatul fusese inculpat, el a meditat asupra lansării ‘Archangel LTD’, care ar fi o alternativă la falimentul FTX și ar duce la relansarea unei burse”.

Procurorii au subliniat, de asemenea, acuzațiile anterioare împotriva lui Bankman-Fried care nu au ajuns niciodată la proces. Acestea includ afirmații că ar fi mituit oficiali guvernamentali chinezi și că el și compania sa ar fi făcut „donări politice ilegale către peste 300 de politicieni și grupuri de acțiune politică, în valoare de peste 100 de milioane de dolari”, în ceea ce au numit ei cea mai mare infracțiune de finanțare a campaniilor electorale. Avocații lui Bankman-Fried s-au angajat anterior să facă recurs împotriva verdictului, dar consilierii săi nu au făcut încă acest lucru.

Audierea pentru stabilirea sentinței este programată pentru 28 martie. Caroline Ellison, Gary Wang și Nishad Singh — trei dintre cei mai apropiați colegi ai lui Bankman-Fried de la FTX care și-au recunoscut vina și au mărturisit împotriva lui la proces — urmează să fie condamnați la o dată ulterioară.

Citește și