• Autoritățile palestiniene cer tuturor părților implicate să prevină „masacrul în masă” în sudul Fâșiei Gaza, unde în prezent 1,5 milioane de persoane își caută adăpost.
  • Într-o declarație, Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene a afirmat că „Israelul, puterea ocupantă, și cei care îi furnizează acoperire diplomatică, militară și politică sunt complici la acest genocid și încalcă obligațiile lor în conformitate cu dreptul internațional, precum și hotărârea Curții Internaționale de Justiție”.
  • Situația actuală din Fâșia Gaza reprezintă o sursă de îngrijorare majoră, iar apelul Autorității Palestiniene este unul puternic pentru intervenție și acțiune imediată pentru a preveni o tragedie umanitară mai mare.

UPDATE ORA 23:00- Egiptul sporește securitatea la frontiera cu Gaza, în timp ce Israelul pregătește o ofensivă în cel mai sudic oraș Rafah

Egiptul își sporește prezența de securitate la granița cu Fâșia Gaza, temându-se de o propagare a războiului Israelului împotriva Hamas pe teritoriul său în cazul în care armata israeliană ar începe atacul terestru asupra celui mai sudic oraș din enclavă, Rafah, unde se adăpostește mai mult de jumătate din populația din Gaza.

UPDATE ORA 22:00- Transportul de făină pentru Gaza finanțat de SUA a fost reținut săptămâni întregi în portul israelian, potrivit unui oficial israelian

Potrivit unui oficial israelian, un transport de făină finanțat de SUA și destinat Gazei este blocat de săptămâni întregi în portul Ashdod din Israel, deoarece principala agenție a Națiunilor Unite din Gaza figurează ca destinatar.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Transportul a fost blocat de vama israeliană din ordinul operațional al controversatului ministru israelian de finanțe Bezalel Smotrich, în ciuda faptului că cabinetul de război al Israelului a aprobat transporturi de făină către Gaza prin portul Ashdod, în urma unei cereri din partea oficialilor americani.

Luna trecută, președintele SUA, Joe Biden, i-a mulțumit public premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru că a permis ca transportul de făină să treacă prin port, potrivit unei redactări a unei convorbiri telefonice între cei doi lideri.

Oficialul israelian a declarat că guvernul israelian s-a angajat să elibereze făina cât mai curând posibil, în urma discuțiilor de marți la care au participat înalți oficiali israelieni, inclusiv consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi. Potrivit oficialului, nu este clar când anume ar urma să se întâmple acest lucru.

UPDATE ORA 21:00-Armata israeliană deține o înregistrare video cu liderul principal al Hamas din Gaza în interiorul tunelului de sub Khan Younis, afirmă un oficial de securitate

Forțele de apărare israeliene au obținut o înregistrare video de la o cameră de securitate care îl arată pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, în interiorul unui tunel sub orașul Khan Younis din sudul Gaza, împreună cu soția sa, copiii și un alt bărbat neidentificat, a declarat marți un oficial israelian de securitate pentru CNN.

Nu a fost clar când a fost înregistrată și obținută înregistrarea video și în ce stare se afla Sinwar.

CNN nu a văzut videoclipul, dar a cerut un comentariu din partea IDF.

Israelul l-a acuzat pe Sinwar de a fi „creierul” din spatele atacului din 7 octombrie al grupului – deși experții spun că este probabil unul dintre cei mai mulți implicați.

UPDATE ORA 20:00- Președintele egiptean se întâlnește cu directorul CIA și cu premierul Qatarului pentru a încerca să asigure încetarea focului în Gaza

Președintele egiptean Abdel Fattah Al-Sisi s-a întâlnit marți cu directorul CIA, Bill Burns, și cu prim-ministrul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a anunțat un purtător de cuvânt al președinției egiptene într-un comunicat.

În cadrul întâlnirii cu Sisi, Burns a transmis „aprecierea sa pentru eforturile neobosite ale Egiptului de a avansa pe calea calmului în Fâșia Gaza, a unei încetări a focului și a schimbului de deținuți și prizonieri”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Burns și Sisi au convenit ca „consultarea și coordonarea intensivă să continue pentru a atinge obiectivele de încetare a focului, de protecție a civililor și de activare a soluției celor două state, într-un mod care să consolideze eforturile de stabilire a securității și stabilității în regiune”, se mai arată în comunicat.

UPDATE ORA 19:00- Israelul cere complexului medical Nasser să evacueze civilii care caută un adăpost, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas

Armata israeliană a ordonat administrației complexului medical Nasser din orașul Khan Younis, situat în sudul Fâșiei Gaza, să evacueze toate persoanele strămutate care se adăpostesc în interiorul zidurilor sale, potrivit unei declarații a Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului sănătății, Dr. Ashraf Al-Qidra, armata israeliană a declarat că doar pacienții și personalul medical ar trebui să rămână în incinta spitalului.

Școlilor din jurul unității li s-a spus, de asemenea, să evacueze. Unele au fost afectate de ostilitățile în curs de desfășurare și câteva au luat foc, se presupune că din cauza grenadelor fumigene folosite de armata israeliană, potrivit declarației și martorilor oculari.

UPDATE ORA 18:00- 12 membri ai aceleiași familii au fost uciși într-o lovitură în centrul Gaza, potrivit unui spital local

Cel puțin 12 membri ai aceleiași familii, inclusiv doi copii mici și cinci femei, au fost uciși într-un atac asupra unei clădiri rezidențiale din centrul Gaza, luni dimineață, potrivit Spitalului Al-Aqsa. Alte 40 de persoane au fost rănite.

O înregistrare video a CNN de după atacul din Deir Al Balah arată copii mici cu lacrimi în ochi în timp ce rudele plâng după cadavre.

UPDATE ORA 17:00- Africa de Sud face o „cerere urgentă” către instanța supremă a ONU pentru a interveni în cazul incursiunii planificate a Israelului la Rafah

Guvernul sud-african a adresat o „solicitare urgentă” Curții Internaționale de Justiție (CIJ) pentru a decide dacă acțiunile militare ale Israelului în Rafah necesită ca instanța „să își folosească puterea pentru a preveni o nouă încălcare iminentă a drepturilor palestinienilor din Gaza”.

Într-o declarație emisă marți de președinția țării, guvernul sud-african a numit orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, „ultimul refugiu pentru oamenii care supraviețuiesc în Gaza”.

În cererea sa către CIJ, care a fost înaintată luni, guvernul a declarat că este „grav îngrijorat” de faptul că acțiunea militară israeliană din Rafah „a dus deja și va duce la alte ucideri, daune și distrugeri pe scară largă”.

UPDATE ORA 15:05 – Un tribunal din Olanda a emis luni o decizie prin care guvernul este obligat să oprească toate exporturile de piese pentru avioanele de luptă F-35 către Israel

Un tribunal din Olanda a emis luni o decizie prin care guvernul este obligat să oprească toate exporturile de piese pentru avioanele de luptă F-35 către Israel, din cauza îngrijorărilor că acestea ar fi fost utilizate pentru încălcarea dreptului internațional în timpul conflictului din Gaza.

Instanța a stabilit că statul are la dispoziție șapte zile pentru a se conforma acestei decizii. Israelul neagă acuzațiile și susține că luptă împotriva militanților Hamas care doresc să distrugă statul israelian. Guvernul olandez a anunțat că va face apel la Curtea Supremă, argumentând că este prerogativa statului să stabilească politica externă, nu a unei instanțe.

UPDATE ORA 14:55 – Senatul SUA adoptă o lege de 95 de miliarde de dolari pentru ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Parlamentarii au aprobat măsura cu un vot de 70-29, care a depășit pragul de 60 de voturi al camerei pentru adoptare, și au trimis legislația către Cameră. Douăzeci și doi de republicani s-au alăturat majorității democraților pentru a susține proiectul de lege.

Legislația include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru Israel în războiul său din Gaza și 4,83 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii din Asia-Pacific, inclusiv Taiwan, și pentru a descuraja agresiunea Chinei.

De asemenea, ar urma să ofere 9,15 miliarde de dolari în asistență umanitară pentru civilii din Gaza și Cisiordania ocupată, Ucraina și alte zone de conflict din întreaga lume.

UPDATE ORA 14:35 – ONU nu va participa la nicio evacuare forțată a Rafah-ului

Biroul umanitar al ONU nu a primit nicio comunicare din partea Israelului cu privire la un plan de evacuare a zonei Rafah din Gaza. „Nu am primit nicio comunicare oficială din partea oficialilor israelieni”, a declarat Jens Laerke, un purtător de cuvânt al OCHA.

„Indiferent, ONU nu participă la evacuări forțate, nevoluntare. Nu există niciun plan în acest moment pentru a facilita evacuarea civililor.”

UPDATE ORA 14:00 – Hezbollah spune că a lovit o clădire a poliției din Kiryat Shmona

Hezbollah a emis o declarație în care afirmă că a vizat o clădire a poliției din orașul Kiryat Shmona, situat în nordul Israelului, a relatat Agenția Națională de Știri din Liban. Gruparea libaneză a declarat că a lansat atacul în sprijinul Gaza și ca represalii la loviturile Israelului în sudul Libanului, cel mai recent în orașul Talloussa.

Presa israeliană a relatat anterior că două persoane au fost rănite în orașul din nordul Israelului în urma unui tir de rachetă din Libanul vecin. Luni, loviturile aeriene israeliene din Talloussa au ucis cel puțin un membru al Hezbollah, potrivit rapoartelor locale.

UPDATE ORA 13:50 – „Trăim într-un cerc de foc”: Liderul Turciei îi spune Israelului să oprească războiul din Gaza

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus Israelului să recunoască imediat un stat palestinian independent și să înceteze războiul din Gaza. „Înainte ca regiunea să fie expusă unor amenințări mai dure, trebuie să oprim acum masacrul din Gaza”, a declarat Erdogan la Summitul mondial al guvernelor din Emiratele Arabe Unite.

El a criticat coloniștii israelieni care ocupă terenuri în Cisiordania, în timp ce unii membri ai guvernului de linie dură al premierului Benjamin Netanyahu au cerut colonii în această fâșie. „Sursa crizei de astăzi este susținerea coloniilor pe pământurile palestiniene. Dacă Israelul dorește o pace permanentă în regiune, viziunea legată de proliferare ar trebui să fie oprită odată pentru totdeauna. Un stat palestinian liber și independent ar trebui să fie recunoscut în granițele din 1967.”

El a descris Turcia ca „trăind într-un cerc de foc”. De asemenea, el a cerut reluarea imediată a finanțării pentru agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni, cunoscută sub numele de UNRWA. Unele națiuni au tăiat finanțarea din cauza acuzațiilor israeliene potrivit cărora unii angajați au participat la atacul din 7 octombrie.

UPDATE ORA 12:50 – Ministrul iranian de externe se află în Qatar pentru discuții importante

Ministerul Iranian de Externe a confirmat că ministrul de externe Hossein Amirabdollahian se întâlnește cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, la Doha.

O înregistrare video difuzată de Ministerul de Externe arată că Amirabdollahian este însoțit la întâlnire de ministrul iranian al Economiei, Ehsan Khandouzi, ceea ce indică faptul că este vorba atât despre legături bilaterale, cât și despre războiul din Gaza. Amirabdollahian a sosit luni în Qatar și s-a întâlnit cu prim-ministrul și ministrul de externe Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Ministerul Iranian de Externe a declarat că ambii diplomați au pus accentul pe obținerea unei încetări a focului în Gaza, iar Amirabdollahian a condamnat lipsa de voință a SUA de a înceta să înarmeze Israelul, chiar dacă se opune unei iminente invazii terestre la Rafah. Ultimul turneu regional al lui Amirabdollahian l-a dus mai întâi în Siria și Liban.

UPDATE ORA 12:20 – O navă germană se îndreaptă spre Marea Roșie pentru a contracara atacurile Houthi

O navă germană se îndreaptă spre Marea Roșie pentru a ajuta la prevenirea atacurilor Houthi în Marea Roșie, potrivit datelor de navigație ale Marine Traffic, un site specializat în supravegherea navelor.

Fregata F221 HESSEN Saxony a părăsit portul Wilhelmshaven, cea mai mare bază navală din Germania, pe 8 februarie, transportând 240 de soldați, pe lângă echipajul obișnuit al fregatei, și este programată să ajungă la destinație pe 19 februarie.

Comandantul Marinei germane și viceamiralul Jean-Christian Kak a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, că nava își propune să participe la misiunea Uniunii Europene de protejare a comerțului maritim și să sprijine eforturile militare împotriva atacurilor cu rachete și drone ale Houthis în Marea Roșie și în Golful Aden.

UPDATE ORA 11:00 – Hezbollah spune că a lovit echipamente de spionaj israeliene

Gruparea libaneză Hezbollah afirmă că a țintit „echipamente de spionaj israeliene în situl de la Hadab Yaron cu arme adecvate și a obținut o lovitură directă”. Hezbollah țintește în mod regulat ceea ce numește „avanpostul Hadab Yaron” de-a lungul graniței libaneze.

O escaladare a luptelor transfrontaliere dintre Israel și Hezbollah alimentează temerile că războiul dintre Israel și Gaza s-ar putea extinde pe noi teritorii.

UPDATE ORA 10:45 – Israelul îi vizează pe palestinienii care încearcă să acceseze serviciile de internet

Euro-Med Human Rights Monitor a documentat cazuri în care armata israeliană a vizat civili palestinieni, inclusiv jurnaliști, cu tiruri de lunetiști sau de drone în timp ce încercau să acceseze serviciile de comunicații și de internet în diferite părți ale Fâșiei Gaza.

„Cel puțin șapte civili au fost uciși în nordul guvernoratului Gaza în mai puțin de o săptămână, după ce au fost ținta directă a dronelor armatei israeliene în zona Al-Bashir din Tal Al-Zaatar, în tabăra Jabalia. Victimele încercau să acceseze serviciile de internet pentru a comunica cu familiile și rudele lor”, a precizat organizația de supraveghere.

Grupul cu sediul la Geneva a explicat că civilii palestinieni se urcă la înălțimi mari în încercarea de a intercepta semnalele de comunicații pentru a accesa internetul cu ajutorul unor cartele electronice, după ce forțele israeliene au distrus rețelele de comunicații palestiniene.

UPDATE ORA 9:45 – Președintele Adunării Generale a ONU avertizează că o „altă fază a acestei catastrofe umanitare este la ușa noastră”

Președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, Dennis Francis, s-a declarat „profund mâhnit” de escaladarea operațiunii militare a Israelului la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

„O altă fază a acestei catastrofe umanitare este la ușa noastră. Aceasta nu este o cale către o pace durabilă”, a scris el pe X.

Comentariile sale se alătură unui cor de condamnări și îngrijorări cu privire la operațiunile terestre iminente ale Israelului în Rafah, o zonă declarată cândva „zonă sigură” și unde 1,4 milioane de palestinieni s-au refugiat din calea luptelor.

UPDATE ORA 8:50 – China îndeamnă Israelul să oprească ofensiva de la Rafah „cât mai curând posibil”

China a îndemnat Israelul să oprească operațiunea militară din Rafah „cât mai curând posibil”, avertizând asupra unui „dezastru umanitar grav”, în condițiile în care 1,4 milioane de persoane se refugiază în orașul descris cândva de Israel ca fiind o „zonă sigură”.

„Facem apel la Israel să oprească operațiunile militare cât mai curând posibil, să facă tot posibilul pentru a evita victimele în rândul civililor nevinovați și să prevină un dezastru umanitar mai devastator în Rafah”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe într-un comunicat.

Acesta a adăugat că China „se opune și condamnă” acțiunile care dăunează civililor și încalcă dreptul internațional.

UPDATE ORA 01:00 – Un copil palestinian ucis într-un bombardament israelian din Rafah

Un copil palestinian a fost ucis într-un bombardament israelian din Rafah, iar alte patru persoane au fost rănite în bombardamentele efectuate de forțele israeliene, a adăugat Semiluna Roșie într-o postare pe rețelele de socializare.

Atacul a avut loc în cartierul Brazil din Rafah în această seară, a precizat aceasta.

Israelul a efectuat mai multe lovituri aeriene în sudul orașului din Gaza în ultimele 24 de ore, ucigând zeci de persoane, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.

Știre inițială

Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene a făcut un apel către toate părțile implicate să prevină „masacrul în masă” în sudul Fâșiei Gaza, unde în prezent 1,5 milioane de persoane își caută adăpost. Într-o declarație, ministerul a afirmat că Israelul, în calitate de putere ocupantă, și cei care îi furnizează sprijin diplomatic, militar și politic sunt complice la acest genocid și încalcă obligațiile lor în conformitate cu dreptul internațional și hotărârile Curții Internaționale de Justiție.

Situația actuală din Fâșia Gaza reprezintă o sursă de îngrijorare majoră, iar apelul Autorității Palestiniene este unul puternic pentru intervenție și acțiune imediată pentru a preveni o tragedie umanitară mai mare.

Citește și