• Numărul victimelor din atacul terorist de la Crocus a crescut la 144 de morți și 182 de răniți.
  • Patru suspecți implicați în atac au fost aduși în fața Tribunalului Basmanny din Moscova.
  • Muhammadsobir Fayzov, al patrulea suspect, a fost adus în instanță în stare inconștientă.

Bilanţul victimelor atacului terorist de la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova a ajuns la 144 de morţi și 182 de răniți, anunță serviciul de presă al Comitetului de Investigaţii din Rusia. Între timp, patru suspecți, toți cetățeni din Tadjikistan, au fost puși sub acuzare pentru terorism. Trei dintre ei și-ar fi recunoscut vinovăția.

Cu fețele umflate și vinete, au ajuns la tribunal purtând semnele unor bătăi severe, fapt ce aduce îndoieli cu privire la autenticitatea mărturisirilor lor. Unul dintre ei, adus în scaun cu rotile, părea că abia era conștient în timpul audierii. Presa rusă scrie că serviciile de securitate i-ar fi torturat în timpul interogatoriilor. Instanța a dispus pentru ei arest preventiv până în 22 mai. Toți riscă închisoare pe viaţă.

Rachabalizoda Saidakrami Murodali, și-a recunoscut vinovăția în fața instanței. În cadrul procesului, s-a decis ca audierea să se desfășoare cu ușile închise, deoarece acest lucru ar putea proteja siguranța participanților și ar preveni dezvăluirea secretelor de investigație. Rachabalizoda Murodali a fost plasat sub reținere pentru o perioadă de 1 lună și 28 de zile, până la data de 22 mai 2024.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?

Cel de-al treilea suspect, Shamsidin Fariduni, a fost adus în instanță. Fariduni, în vârstă de 25 de ani și originar din Tadjikistan, este suspectat de implicare în atacul terorist și se află în fața Tribunalului Basmanny pentru a-și contesta acuzațiile. Acesta și-a recunoscut vinovăția și a fost arestat.

În timpul arestării sale, un martor, Muhammadsobir Fayzov, a suferit răni grave, inclusiv scoaterea unui ochi din orbită. Starea sa de sănătate rămâne necunoscută. Procesul este în desfășurare, iar autoritățile încearcă să aducă în fața justiției toți cei implicați în acest atac terorist devastator.

Al patrulea terorist, Muhammadsobir Fayzov, în vârstă de 19 ani, înregistrat în orașul Ivanovo a fost dus inconștient în sala de judecată, pe o targă, după ce a fost rănit în timpul arestării. Instanța nu a precizat dacă și al patrulea terorist și-a recunoscut vinovăția. Se interpretează că nu și-a recunoscut-o, având în vedere ca era inconștient.

Duminică seară, Consiliul de Apărare și Securitate a fost convocat de Președinte la Palatul Elysee din Paris. Prim-ministrul francez a anunțat că Franța își ridică nivelul de amenințare teroristă, având în vedere atacul de vineri din sala de concerte de lângă Moscova.

„Ținând cont de revendicările privind atacul din partea Statului Islamic și de amenințarea cu care se confruntă țara noastră, am decis să creștem nivelul de amenințare teroristă la cel mai înalt nivel posibil – urgență de atac”, a declarat Gabriel Attal pe pagina sa de Twitter.

Citește și