- Până acum, în Israel s-au vaccinat aproape un milion de oameni.
- Aproximativ 240 dintre ei au fost testați pozitiv, la câteva zile după administrarea primei doze.
- Oricine este infectat cu câteva zile înainte de administrarea primei doze este încă în pericol de a dezvolta simptome.
Injectia Pfizer începe să aibă efect doar la 8-10 zile după prima doză și atinge potențialul maxim numai după a doua doză.
Advertisment
Dintre cei aproape un milion de israelieni vaccinați împotriva coronavirusului până acum, aproximativ 240 au fost diagnosticați cu virusul la câteva zile după ce au fost vaccinați, a informat joi, Channel 13 News, citat de The Times of Israel.
Cifra subliniază necesitatea ca indivizii să continue să se protejeze săptămâni după ce au fost inoculați, deoarece organismul are nevoie de timp pentru a dezvolta anticorpi eficienți împotriva virusului SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19.
Recomandări
Vaccinul Pfizer nu este făcut cu coronavirusul în sine, ceea ce înseamnă că nu există nicio șansă ca cineva să-l ia prin administrare.
În schimb, vaccinul conține o bucată de cod genetic care antrenează sistemul imunitar să recunoască proteina spike pe suprafața virusului și să creeze anticorpi pentru a ataca dacă întâlnește virusul.
Dar acest proces necesită timp, iar studiile efectuate până acum asupra vaccinului au arătat că imunitatea la virus crește la doar 8-10 zile după prima injecție – și apoi la aproximativ 50% eficacitate.
Acesta este motivul pentru care a doua doză de vaccin, administrată la 21 de zile după prima, este esențială: întărește răspunsul sistemului imunitar la virus, aducându-l la 95% eficacitate și asigurându-se că imunitatea durează.
Acest nivel de imunitate este atins doar la aproximativ o săptămână după a doua doză – sau la 28 de zile după prima doză.
Oricine este infectat cu câteva zile înainte de a primi prima doză a vaccinului sau în săptămânile înainte de atingerea eficacității depline, este încă în pericol de a dezvolta simptome. (Chiar și atunci când vaccinul atinge potențialul său maxim, rămâne o șansă de 5% pentru acest lucru.)
O altă chestiune de menționat este că studiile nu au determinat încă dacă vaccinul permite unei persoane să poarte boala și să o răspândească, fără să se îmbolnăvească: este posibil ca, în timp ce corpul cuiva este în mare parte protejat de virus după vaccinare, straturile mucoase din pasajele nazale, dincolo de acoperirea anticorpilor, să poată adăposti în continuare multiplicarea particulelor de virus.
În timp ce acestea nu ar dăuna purtătorului – deoarece orice virus care pătrunde mai adânc în corp ar fi rapid distrus de sistemul imunitar antrenat – acestea ar putea fi totuși expulzate prin nas și gură și ar putea infecta pe alții.
Marea majoritate a israelienilor care au primit vaccinul nu au raportat nicio problemă de la administrarea vaccinului.
Aproximativ una din o mie de persoane au raportat că suferă de efecte secundare ușoare, doar câteva zeci căutau asistență medicală după vaccinare, au arătat cifrele publicate miercuri.
Cele mai frecvente efecte secundare raportate au fost slăbiciune, amețeli și febră, cu 319 de cazuri combinate, a spus ministerul. Cinci au raportat, de asemenea, diaree.
Alte 293 de persoane au raportat simptome localizate în zona în care a fost administrată injecția, cum ar fi durerea, restricția mișcării, umflarea și roșeața.
Paisprezece persoane au spus că au reacții alergice, cum ar fi mâncărime și umflarea limbii și a gâtului.
În plus, 26 de persoane au suferit ceea ce ministerul a descris ca „simptome neurologice”, 19 plângându-se de o senzație de furnicătură în braț.
Ministerul a menționat că doar 51 de persoane (0,008%) dintre cei care au raportat că au suferit efecte secundare au declarat că au solicitat asistență medicală pentru simptomele lor.
Potrivit radiodifuzorului public Kan, au existat patru cazuri în care oameni din Israel au murit la scurt timp după ce au primit vaccinul, însă trei din cele patru au fost considerate de către Ministerul Sănătății, precum și de către membrii familiei și de către medici, ca neavând legătură cu vaccinul.
Al patrulea caz, al unui bărbat în vârstă de 88 de ani, care avea probleme grave de sănătate preexistente, este în prezent analizat.
Partenerii noștri