3500 de cititori decid prioritatea nr.4 a României în 2024

Hofi: Veniți de luați lumină. Invenția magică a românului care îi face pe nevăzători să-și trăiască viața i-a cucerit pe experții în tehnologie din Las Vegas. Cornel Amariei, fondatorul Dark Lumen, a mers la cea mai mare conferință de tehnologie din lume, CES, cu ochelarii care își propun să înlocuiască câinii ghizi folosiți de persoanele nevăzătoare.

Nemo: Și uite, în ciuda politicii care nu prea dă importanță tehnologiei în România, avem români, care, cu toate astea, în ciuda politicii, ajung să reprezinte România la CES, la astfel de evenimente. Din păcate, avem copii din ăștia care câștigă tot felul de burse prin Sillicon Valey, dar nu au bani să ajungă acolo. Îi invită oamenii să le ofere premii pentru inteligența lor, dar nu-i trimite nimeni din România, pentru că atât de tare îi interesează pe politicienii noștri.

Hofi: Dar acești oameni care se ocupă de tehnologie nu ar trebui să fie primii interesați? Dacă eu lucrez în domeniul numit fotbal și apare un copil foarte talentat, eu aștept să-l organizeze Guvernul sau îl iau eu la mine la club și crește și muncește pentru mine și câștig și eu și câștigă și el? La fel și în tehnologie eu cred că ar trebui să se întâmple. Că dacă tu stai după fiecare ciolac, după fiecare ministru, după fiecare câț care să îi crească pe acești copii, nu se va întâmpla.

Adrian Sârbu: Băiatul acela, la Las Vegas, nu s-a dus să joace la cazino, s-a dus să câștige bani. Noi l-am prezentat pe băiețașul ăsta acum un an.

Hofi L-am avut invitat chiar aici la știu, a fost în juriu

Adrian Sârbu: Norocul lui știi care e? Că nu l-a luat pe Ciolacu să-i pună ochelarii ăia. Ciolacu s-a dus la Cairo să-i aștepte pe niște palestinieni pe care i-a declarat cetățeni români și se ocupă de pensii majorate, dar nu se ocupă de băieți ca acesta.

Hofi: Chiar vedem acum pe ecran imagini cum se vede cu ochelarii aceștia

Adrian Sârbu: Incredibil. Dacă este așa, e incredibil. Incredibil. Nu spun ce poți să faci dincolo de chestia asta.

Hofi: Te-am lăsat pe tine să alegi prioritățile României, să decizi tu și te-am pus să votezi între următoarele 5. Varianta 2, adoptarea accelerată și largă a tehnologiilor digitale, a inteligenței artificiale în economie, administrație, în educație în vederea transformării României într-o societate învățată și verde.

Adrian Sârbu: Iarăși mă îngrijorează că acest punct a fost votat de puțini din cei 3500 de prim-miniștri.

Hofi: Locul 4.

Adrian Sârbu: Obiceiul antreprenorului român e să-l ajute statul. Cert e că statul nu contribuie la progresul business, la investiții. Și de aceea, eu, antreprenorul român, asociațiile de business, grupurile industriale, comunitățile pe tehnologii nu forțează sau poate o fac și nu se vede. Deci, dacă noi nu introducem tehnologii noi în administrație, în economie să creștem productivitatea și dacă toate aceste tehnologii nu sunt baza învățării în România, nu sistemul ăsta… Am auzit astăzi o altă insultă la adresa bunului simț. Ministrul îi dă în judecată pe părinții care își retrag copiii de la școală să facă homeschooling. Cea mai mare crimă împotriva libertății individuale. De când consideră doamna Deca că n-are voie Hofi să-și învețe copiii acasă? De ce? Că poate eu, Hofi, înțeleg că trebuie să implementez tehnologii, metode noi de educație și să-mi pregătesc copilul să nu fie un handicapat, un eligibil pentru bugetul de asistență socială. Dacă noi nu ne mutăm centrul de atenție, Nemo, de la tine, care ești pe vechi, la Hofi, care e pe nou,  la tehnologie, AI, educație continuă, educație reală, mâine nu o să fie mai bine. Ratăm șansa ca, în 20 de ani, România să devină o societate învățată și verde. Dacă tot vorbim că vrem să ajungem o țară învățată și verde, să ne uităm la țările care au planuri, proiecte, și care ne sunt similare nouă. Eu spun astăzi, Hofi, că pentru noi, în Europa, modelul este Elveția, pentru că e foarte sus. Dai mă și tu Agigea și Vama Veche ca să faci din București o Genevă? Ce ai zice?

Hofi: Elveția nu se câștigă, Elveția se dobândește, se construiește.

Adrian Sârbu: Exact, Exact. Se construiește.

Hofi: De aia ne trebuie identitatea respectivă.

Adrian Sârbu: Ajungem și la identitate că și acolo suntem de acord. Deci, adoptarea accelerată și largă a tehnologiilor digitale e o prioritate a fiecărei clipe pentru România. Eu cred și când spun cred, nu-mi imaginez. Chiar cred și vreau ca românii să se uite ce spune această prioritate a României, să facă din România o țară învățată, nu o țară de proști, că nu suntem proști, ne prostim. Noi trebuie să aspirăm la fundamentalele democratice ale Americii, unde totul e ales și totul e transparent și la fundamentalele economice și de comunitate, de cultură, că vorbeai despre cultură și identitate, Hofi, ale Elveției, care, atenție, e o țară multinațională. Sunt francezi, sunt nemți, sunt italieni, sunt o grămadă de migranți în Elveția. Nu am auzit pe unul să vină în Elveția să spună „domne, facem legea noastră”. Nu. Am venit în Elveția și respectăm legea elvețiană, care spune așa: comunitățile decid tot și orice schimbare legislativă se face cum? Prin referendum. Hofi, sunt de acord cu tine că românii sunt de vină că nu accelerează introducerea tehnologiilor noi și nu domnul Ciolacu. Pentru că domnul Ciolacu și-ar face treaba foarte bine, de superimpostor, și ar spune „Trăiască revoluția tehnologică din România!”

Rezultatele sondajului Mediafax- ZF-Aleph News

Decide tu prioritatea numărul 1 a României în 2024 și următorii 5 ani

  1. Creșterea economică de peste 5% prin alocarea resurselor financiare rezultate din tăierea cu 20% a numărului bugetarilor și alocarea fondurilor europene către antreprenori, operatori privați și către proiecte românești – 42%
  2. Revenirea la modelul real de democrație liberală, putere-opoziție, prin renunțarea la democrativă și creșterea controlului cetățeanului asupra acțiunilor Parlamentului, Guvernului și Președintelui-18%
  3. Schimbarea mentalității românilor din pierzători în câștigători, capabili să-și promoveze identitatea culturală în România și în Europa – 17%
  4. Adoptarea accelerată și largă a tehnologiilor digitale, a inteligenței artificiale în economie, administrație, în educație în vederea transformării României într-o societate învățată și verde – 14%
  5. Ridicarea capacității de apărare a României prin investiții în tehnologii moderne și resurse umane, în condițiile extinderii războiului regional -9%

Citește și

Exit mobile version