• Doar 6 pași ne separă de un nou război mondial, cu intervenția în Orientul Mijlociu a soldaților britanici și americani.
  • Dacă lucrurile vor „merge cu adevărat prost”, în opinia amiralului Lord Alan West, Regatul Unit și SUA ar putea să trimită militari în Israel.
  • Prin acest amestec incendiar de promisiuni de răzbunare, alianțe militare, proteste violente și pierderi mari de vieți în rândul civililor – criza ar putea deveni un butoi de pulbere gata sa arunce in aer orice stabilitate regională

Doar 6 pași ne separă de un nou război mondial, cu intervenția în Orientul Mijlociu a soldaților britanici și americani.

Aceasta este analiza fostului șef al Marinei Militare a Marii Britanii, care explică într-un interviu pentru publicața The Sun, care sunt pericolele unei escalade în Gaza.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Dacă lucrurile vor „merge cu adevărat prost”, în opinia amiralului Lord Alan West, Regatul Unit și SUA ar putea să trimită militari în Israel, iar dacă războiul se extinde în Liban, apoi Siria, Iranul și Rusia ar putea fi alte țări atrase în conflict.

Fostul șef al marinei militare britanice crede că totul se bazează acum pe felul în care va evolua intervenția Israelului în Gaza. Acesta este primul pas.

Dacă vor fi multe victime civile, spune amiralul West, este posibil ca asta sa ducă la pasul 2 prin atragerea organizatiei Hezbollah din Liban în conflict. O nouă intervenție în Liban ar provoca un haos urias in statul vecin, ceea ce ne-ar apropia de a treia etapă de agravare a conflictului: implicarea Siriei, care se bucura de sprijinul Rusiei.

West spune că războiul din Orientul Mijlociu ii vine perfect lui Putin pentru ca opinia publica nu mai este atenta la razboiul din Ucraina si de aceea i-ar conveni sa alimenteze confruntarea.

Asta ne-ar duce la Iran, pasul 4, despre care amiralul West spune ca ar putea sa inspire atacuri teroriste în alte țări ca să atace Israelul. Iar asta ar duce la reacția evreilor, moment în care Iranul ar acuza SUA si UK de implicare.

Pasul 5 ar insemna implicarea celor doua state occidentale cu militari pe teren, dacă Israelul ar fi depășit de fronturile deschise, iar ultima etapă ar fi participarea Arabiei Saudite, care este provocată de multa vreme de rebelii houthi din Yemen, cu spijinul regimului de la Teheran.

Prin acest amestec incendiar de promisiuni de răzbunare, alianțe militare, proteste violente și pierderi mari de vieți în rândul civililor – criza ar putea deveni un butoi de pulbere gata sa arunce in aer orice stabilitate regională.

Citește și: