• Brexitul a generat schimbări semnificative la granița Mării Britanii, cu un număr în creștere de persoane respinse în primele trei trimestre din 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.
  • În 2023, peste 11.600 de cetățeni din UE au fost respinși la frontieră, în contrast cu cei puțin peste 2.200 în 2019.
  • România se confruntă cu cel mai mare număr de cetățeni refuzați la intrarea în Marea Britanie, iar mii de români sunt respinși anual la graniță după implementarea Brexitului.

Refuzurile la graniță pentru cetățenii UE au înregistrat o creștere semnificativă, evidențiind impactul încheierii liberei circulații după Brexit. Numărul cetățenilor germani respinși a crescut de cinci ori, de la 80 în 2019 la 411 în 2023, în timp ce francezii respinși au înregistrat o creștere de la 92 la 426 în aceeași perioadă, conform informațiilor furnizate de The Guardian.

Aceste date ridică întrebări cu privire la atitudinea vameșilor britanici și la ostilitatea percepută, având în vedere că acordul dintre UE și Regatul Unit permite călătoriile fără vize pe o perioadă de 90 de zile în ambele direcții.

După încheierea liberei circulații la 1 ianuarie 2021, cetățenii UE nu mai au dreptul de a intra în Regatul Unit pentru a munci, locui sau studia fără restricții. Acordul prevede posibilitatea de vizite limitate pe termen scurt de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile, însă pentru muncă, studii și șederi mai lungi se necesită obținerea de vize speciale.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

România

România continuă să fie țara cu cel mai ridicat număr de cetățeni cărora li s-a refuzat intrarea în porturi și aeroporturi. În 2019, Poliția de Frontieră a înregistrat 1.376 de refuzuri pentru români. După Brexit, în 2021, acest număr a crescut semnificativ la aproape 10.000 de refuzuri, înainte de a scădea la puțin sub 8.000 în 2022. Până în septembrie 2023, numărul românilor respinși a continuat să scadă, ajungând la 5.683, totuși, încă depășind numărul de refuzuri din orice altă țară din UE.

Bulgaria a înregistrat a doua cea mai mare creștere a numărului de refuzuri din 2019, crescând de la 143 la 1.345 până în septembrie 2023.

Ministerul de Interne subliniază că toți pasagerii sunt tratați cu respect, iar prioritatea principală a Forțelor de Frontieră este menținerea securității frontierelor. Un purtător de cuvânt adaugă că ofițerii pot opri orice pasager pentru o examinare suplimentară pe baza informațiilor furnizate de acesta, nu pe criteriul naționalității.

Citește și