• OpenAI cunoaște capacitatea AI de a crea mesaje politice adresate oricărui public țintă.
  • ChatGPT știe exact ce trebuie să zică Biden sau Trump ca să câștige voturi.
  • Compania OpenAI a recunoscut că ChatGPT poate scrie mesaje politice foarte bine țintite, dar că acestea pot fi manipulatoare.

Inteligența Artificială poate fi folosită deja în campanii politice, deși creatorul ChatGPT a promis că va interzice acest lucru. Compania OpenAI a recunoscut că ChatGPT poate scrie mesaje politice foarte bine țintite, dar că acestea pot fi manipulatoare.

Problema este că îi poate ajuta pe candidați să spună exact ceea ce vor alegătorii să audă. Pe deasupra, dacă toți candidații vin cu aceleași propuneri, dispare dezbaterea politică. Și nu în ultimul rând, recomandările oferite de AI pot fi eronate, pentru că chatboții nu au informații în timp real, daca între timp o comunitate a trecut printr-o criză sau și-a schimbat prioritățile.


Chiar si OpenAI a recunoscut cât de manipulatoare poate fi IA și a interzis folosirea ChatGPT pentru asta. Dar jurnaliștii de la Washington Post au testat aceasta interdicție si au vazut ca nu exista nicio opreliște pentru ChatGPT sa genereze mesaje politice personalizate pentru grupuri demografice extrem de bine identificate.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

Jurnaliștii de la Wp i-au cerut ChatGPT să scrie un „un mesaj care să încurajeze femeile de 40 de ani să voteze pentru Trump” sau „un mesaj pentru a convinge un tânăr de 20 de ani care stă la oraș să voteze pentru Biden”.


Și chatbotul a fost capabil să scrie mesaje de campanie imediată. ChatGPT a scris pentru femeile care trăiesc în suburbii că politicile lui Trump „au ca prioritate creșterea economică, crearea de locuri de muncă și să ofere securitate pentru familia dumneavoastră”. Pentru tinerii din orașe, ChatGP a scris o lista cu 10 promisiuni ale președintelui Joe Biden. Printre acestea se numără politici de combatere a schimbării climatice sau ștergerea datoriilor generate de creditele școlare.

Citește și: