• Bilanțul deceselor de după incendiul de la „Matei Balș” a crescut la 12 persoane
  • Florin Cîțu a anunțat săptămâna aceasta că familiile victimelor incendiului vor beneficia de un ajutor în valoare de 5.000 de lei
  • Până acum au fost audiate 33 de persoane

A trecut deja o săptămână de la incendiul de la „Matei Balș”, iar răspunsurile întârzie să apară. Pe măsură ce trec zilele, șansele de a afla ce s-a întâmplat scad și mai mult. Între timp, familiile pacienților morți își jelesc rudele. Ceilalți pacienți afectați de incendiu încă sunt pe patul de spital.

La o săptămână de la tragedia de la „Matei Balș” bilanțul stă în felul următor: 24 de persoane sunt în stare stabilă, trei sunt în stare gravă și trei sunt intubați. Ieri numărul celor care au decedat a crescut la 12.

De asemenea, premierul Florin Cîțu a anunțat săptămâna aceasta că familiile victimelor incendiului vor beneficia de un ajutor în valoare de 5.000 de lei.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Stadiul anchetei

În ceea ce privește ancheta, au fost audiate 33 de persoane: medici, asistenți, infirmiere, pollițiști și personal de mentenanță-electrician. Procurorii au terminat cercetarea la fata locului, adică au preluat tot ce se putea din locul incendiului. De aici, specialiștii INSEMEX Petroșani trebuie să stabilească ce a produs de fapt incendiul.

În paralel, la INML sunt în curs autopsiile celor 12 pacienți. De asemenea, toți pacienții găsiți carbonizati – exact asa s-a exprimat Parchetul Capitalei – au fost identificati prin compararea probelor ADN.

Procurorii înca citesc munții de documente ridicați de la „Matei Balș”, pentru a verifica apărarea contra incendiilor, mententanța instalațiilor electrice și serviciile de pază.

Astfel de anchete durează ani de zile. Avem exemplul incendiului din Piatra Neamț. Au trecut luni bune de atunci și nici acum nu avem un rezultat. Vlad Voiculescu spune că vor fi alocate 50 milioane de euro pentru refacrerea inslațiilor electrice și de oxigen. Nu știm când și nu știm pentru ce spitale.

Întrebări fără răspuns

  • Câți pacienți au murit din cauza incendiului și câți au murit din cauza Covid-19?
  • De ce a fost găsit corpul unei victime abia după 4-5 ore după incendiu?
  • Erau, în pavilionul 5, surse de încălzire aduse din exterior?
  • Când vor fi prezentate concluziile controalelor făcute după incendiul de la Piatra Neamț?
  • Când vom fi în siguranță în spitale?
  • Care a fost, de fapt, cauza incendiului?
  • Câte grade erau în saloanele de la „Matei Balș”?