• Absolvenții de facultăți nu reușesc să se angajeze în domeniul pentru care au studiat
  • Testul Edumach analizează compatibilitatea cu 221 facultăți de stat și particulare
  • Peste o treime dintre studenții din România abandonează în primul an facultatea

Elevii din clasa a 12-a au o grijă în plus, în afară de Bacalaureat. Dacă nu aleg facultatea care li se potrivește, riscă să rămână doar cu o diplomă.

Sabina este elevă în clasa a 12-a. Vrea să dea la Facultatea de Drept. Învață încă din octombrie pentru admitere. Are speranțe mari, dar cu toate astea, știe că nu este ușor să se angajeze în domeniu.

E greu. Adică mie mi se pare incredibil cum tu să te pregătești 4-5 ani într-un domeniu sau poate chiar mai mult dacă vorbim și de master și mai multe cursuri de specializare și să ajungi să lucrezi..nu știu într-o cafenea sau lucruri de genul ăsta. E important să se creeze locuri de muncă și în general medii mai prietenoase.”, a precizat Sabina Spătaru.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Alexandra este un caz nefericit. A terminat facultatea de Marketing din cardul ASE, dar nu lucrează în domeniul pentru care s-a pregătit atâția ani. Spune că, dacă ar putea s-o ia de la început, nu ar mai face aceeași facultate. Pentru ea acești ani în care a învățat au fost ani pierduți.

„Chiar dacă ai urmat o facultate și ai niște studii, una este teoria și alta este practica. E foarte greu să îți găsești în ziua de azi un loc de muncă și majoritatea vor cu experiență. De unde să acumulăm noi experiență dacă voi nu ne angajați.”, a mărturisit Alexandra Țărăscu.

Cum să alegi facultatea potrivită

Dacă și tu ești unul dintre elevii care caută facultatea potrivită, îți prezint testul Testul Edumatch. Indiferent de personalitatea ta, cu ajutorul testului vei descoperi ce domeniu ți se potrivește.

Călin Spiridon a pus bazele platformei EduMatch. Sfătuiește elevii să aleagă o facultate care îi atrage, pentru că munca înseamnă 60% din viață.

„La finalul testului ei vor avea afișate un top 10 facultăți. Suntem destul de dezorientați când terminăm liceul, nu putem spune că din tot ce am învățat am reușit să ne alegem ceva ce ne place cu adevărat.”, a precizat acesta.