A fost stabilit un acord între instituţiile UE privind certificatul Covid-19

UPDATE. Siegfried Mureșan: „Acest certificat poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic“

Am dorit ca acest certificat să îți dea libertate de călătorie fără excepție. Regula este ca dacă ai fost vaccinat, ai fost imunizat prin boală sau te-ai testat, călătorești fară probleme, excepția este pentru statele cu incidență mică în raport cu statele cu incidență mare sau cu tulpini extrem de periculoase“, explică europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Certificatul poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic. Îl poți printa și nu trebuie să îl arăți digital, spune Mureșan.

În ceea ce privește perioada maximă care poate să treacă de când ai fost bolnav de Covid-19, trebuie să știi că „termenul de principiu este de 90 de zile, oamenii de stiință spun că dacă ai trecut prin boală trei luni de zile ești imunizat”.

Intenția este ca acest certificat să fie folosit pe o perioadă de un an de zile, până vom depăși această pandemie. Scopul certificatului este să vedem călătorii liberi în UE pe baza acelorași reguli”, a mai spus europarlamentarul.

După rapel stăm 10 zile pentru anticorpi? – „Da, persoanele vaccinate înseamnă persoane care au făcut schema de vaccinare. Unele tări solicită 10 zile, altele 14 zile. În contextul certificatului european o persoană imunizată e considerată o persoană imunizată cu întreaga schemă. În contextul acestui certificat nu este vorba de o a treia doză de vaccinare“, explică Siegfried Mureșan.

UPDATE. Orice cetățean care se vaccinează sau testează va primi automat un certificat digital

UPDATE. Oficial al Parlamentului European: „Am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19

După o zi lungă, am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19, cunoscut anterior sub denumirea de Certificatul verde digital„, a confirmat un oficial din cadrul Parlamentului European.

Juan Fernando Lopez Aguilar, raportor şi preşedinte al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul UE, a explicat că s-a ajuns la o soluţie de compromis care urmează să fie definitivată de instituţiile europene în următoarele săptămâni.

Știre inițială

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi, în ceea ce privește Certificatul digital UE Covid-19, care ar urma să faciliteze călătoriile în spaţiul comunitar pe durata pandemiei.

Anunțul a fost făcut de Parlamentul European.

Avem o înțelegere! Parlamentul, Consiliul și Comisia au ajuns la un acord cu privire la propunerea unui certificat digital Covid al UE, care va face călătoria în timpul pandemiei mai ușoară și mai sigură“, anunță Parlamentul European.

Acordul a fost obţinut în a patra sesiune de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse.

Informaţia a fost confirmată de oficiali europeni citaţi de cotidianul italian La Repubblica. La negocieri au participat şi reprezentanţii Comisiei Europene, instituţia care a iniţiat proiectul.

Parlamentul European şi Consiliul UE urmează să anunţe detalii despre soluţia în cazul certificatului digital, care ar urma să devină funcţional în iunie.

Principala divergenţă în negocieri se referea la propunerea Parlamentului UE ca testele pentru imunitate şi depistarea infecţiei să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate. Multe ţări europene se opun gratuităţii testelor, deoarece ar trebui să aloce resurse bugetare semnificative. O altă divergenţă este cea privind interdicţia de impunere a carantinei sau a testelor suplimentare persoanelor care deţin certificatul verde. Unele ţări impun teste suplimentare, de teama noilor tulpini de coronavirus.

Conform propunerii de compromis, Comisia Europeană ar urma să mobilizeze 100 de milioane de euro pentru teste care vor avea preţuri „accesibile” şi, în cazul în care va fi necesar, încă 100 de milioane, prin instrumentul de asistenţă de urgenţă. De asemenea, textul prevede ca statele membre „să se abţină de la impunerea de restricţii de călătorie suplimentare, cu excepţia situaţiilor în care ar fi absolut necesare şi ar fi proporţionate, pentru protejarea sănătăţii publice”.

Pentru a intra în vigoare, textul va trebui aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE.

Exit mobile version