• Ursula von der Leyen nu exclude o alianță între grupul Partidul Popular European și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor.
  • Partidele care se alătură coaliției trebuie să fie pro-NATO, pro-UE, pro-Ucraina și pro-stat de drept.
  • Grupul Social Democraților din PE exclude orice colaborare cu Popularii, în cazul în care se vor alia cu Reformiștii.

Politica e politică, iar alianțele din interes nu se fac doar la București, ci și la Bruxelles. Ca să poată obține un nou mandat la șefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen ar bate palma chiar și cu dreapta extremistă din Parlamentul European.

Ce joc face Ursula von der Leyen?

Ea spune că nu exclude o alianță între grupul Partidul Popular European, din care face parte și PNL și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor, ai cărei principali membri sunt Fratelli di Italia, partidul Giorgiei Meloni și polonezii de la Lege și Justiție. La acest grup s-ar putea afilia și AUR, după alegerile din 9 iunie. Ca să le facă pe plac reformatorilor, Ursula von der Leyen ar putea face concesii pe teme precum migrația, clima, drepturile femeilor sau apărare. A spus chiar că, în chestiunile de mediu, ar trebui găsită o cale de mijloc. Șefa Comisiei a stabilit și condițiile pentru a lucra cu conserbatorii și reformiștii: partidele care se alătură coaliției trebuie să fie pro-NATO, pro-UE, pro-Ucraina și pro-stat de drept.

Până acum, dreapta, fie ea moderată, reprezentată de conservatori și reformiști, fie extremistă, reprezentată de grupul Identitate și Democrație, din care fac parte și nemții de la AFD și Adunare Națională din Franța a fost izolată în Parlamentul European. Mihai Tudose spunea că se întâmplă asta din principiu.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?

Grupul Social Democraților din PE exclude orice colaborare cu Popularii, în cazul în care se vor alia cu Reformiștii. Interesant este să vedem și cum se va poziționa PNL, care face parte din PPE, pare că își pierde unul dintre motivele de a exista: cel de a lupta cu extremismul.

Citește și