- România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană și Statele Unite s-au reunit azi la Galați.
- Oficialii și-au coordonat eforturile pentru continuarea exporturilor de cereale ucrainene.
- „Federația Rusă pare hotărâtă să saboteze exportul de grâne”, a declarat Alexandru Coita, analist de politică externă, la Aleph News.
România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană și Statele Unite s-au reunit azi pentru a răspunde la decizia Rusiei de a ieși din acordul pentru cereale la Marea Neagră. La o întâlnire crucială la Galați, oficialii și-au coordonat eforturile pentru continuarea exporturilor de cereale ucrainene. Oficialii au concluzionat că Sulina este singura cale viabilă pentru transportul cerealelor.
„Trebuie spus întâi că această întâlnire care are loc la Galați este un moment foarte important pentru o temă critică. Vorbim de zeci de mii de miliarde de grâne care au rol crucial în securitatea alimentară a Europei și a planetei, iar România este în epicentrul acestor tensiuni și conflicte care sunt generate de decizia unilaterală a Rusiei de a rupe acordul de export al grânelor prin Marea Neagră. Dunărea și transportul pe Dunăre al acestor grâne spre portul Constanța devine singura soluție viabilă pentru ca acest tranzit să nu fie gâtuit total în contextul blocadei impuse de Federația Rusă”, a spus Alexandru Coita, analist de politică externă, la Aleph News.
Ce riscuri implică găsirea unei alternative pentru România
„Federația Rusă pare hotărâtă să saboteze exportul de grâne. De altfel, am văzut în săptămânile care au trecut atacuri la portul din Izmail asupra infrastructurii de stocare și transport a cerealelor ucrainene. Este un port în Delta Dunării, pe partea ucrainenilor, dar foarte aproape de granița României. România devine epicentrul acestei crize, deci înseamnă că vor exista și anumite riscuri, însă evaluarea mea este că Moscova și Putin nu vor îndrăzni vizarea directă a României”, a declarat Alexandru Coita, analist de politică externă, la Aleph News.
Citește și: