• Podolyak a subliniat că dreptul internațional și-ar putea pierde autoritatea, lăsând loc unei legi a junglei”.
  • El a susținut că acest lucru ar putea duce la creșterea haosului și a conflictelor la nivel mondial.
  • În plus, Podolyak a avertizat că înghețarea războiului nu va atenua suferința poporului ucrainean.

UPDATE ORA 23.00

Zelensky recunoaște că contraofensiva Ucrainei „se desfășoară probabil mai lent” decât sperau unii

UPDATE ORA 21.00

Un ofițer de poliție a fost rănit în timpul unui dublu atac cu rachete rusești asupra orașului Pokrovsk din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 16:00

Cel puțin 78 de persoane au fost ucise și 280 au fost rănite în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în timp ce luptau cu loviturile cu rachete, potrivit colonelului Oleksandr Khorunzhyi, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD
CE FACI AZI? ȘEDINȚĂ FOTO DE PAȘTE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA

UPDATE ORA 15:00

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că forţele ruse au lovit un post de comandă ucrainean în regiunea Pokrovsk din estul Ucrainei, cunoscută în Rusia drept Krasnoarmeysk, a informat agenţia de presă Interfax.

Oficialii ucraineni au declarat că rachetele rusești au lovit orașul Pokrovsk de două ori luni seară, distrugând un hotel și blocuri, ucigând cel puțin șapte persoane, inclusiv salvatori, și rănind peste 80, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 14:00

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Emine Dzheppar, a postat o fotografie a lui Andri de la Brigada 110 și a câinelui său, Pulya – un „războinic și prietenul său”.

Pulya l-a sprijinit pe Andriy în cele mai grele momente, spune Dzheppar și, în ciuda șanselor, cei doi sunt în siguranță împreună într-un spital din Dnipro.

UPDATE ORA 13:00

Guvernul britanic a adăugat 25 de persoane și întreprinderi pe lista sa de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului.

Majoritatea adăugărilor de astăzi se bazează în afara Rusiei, dar se consideră că ajută Kremlinul să-și continue eforturile de război, în special în sectorul apărării.

Secretarul de Externe James Cleverly a spus că sancțiunile „vor diminua și mai mult arsenalul Rusiei și vor închide rețeaua lanțurilor de aprovizionare care susțin industria de apărare a lui Putin, aflată acum în dificultate”.

UPDATE ORA 12:00

Regiunea Zaporojie a fost ținta a peste 100 de raiduri aeriene în ultimele 24 de ore. Cele mai multe atacuri au avut loc pe fronturile de est și de sud-est.

Un bărbat a murit, după ce casa sa a fost lovită de o dronă și o femeie a fost rănită. Însă, în ciuda numărului mare de atacuri, au fost raportae doar 29 de case sau obiective de infrastructură lovite.

UPDATE ORA 11:00

Polonia trimite 1.000 de militari în plus la granița cu Belarus, la solicitatea grănicierilor, transmite ministerul Apărării din Polonia.

Măsura vine după ce mercenarii Wagner au început exerciții militare în Belarus, în apropierea frontierei poloneze. De asemenea, a crescut și numărul celor încearcă să treacă frontiera, de la 16.000 anul trecut, la 19.000 anul acesta.

Peste 1.000 de militari polonezi sunt deja prezenți la frontiera de 250 de kilometri cu Belarusul.

UPDATE ORA 10:00

Bilanțul victimelor de la Pokrovsk a ajuns la șapte morți și 67 de răniți – 29 de polițiști, șapte membri ai echipelor de salvare și doi copii, anunță ministerul de Interne din Ucraina.

Operațiunile de salvare au fost întrerupte pe timpul nopții, din cauza riscului de noi bombardamente și au fost reluate marți dimineața, spune ministrul Igor Klymenko.

https://twitter.com/Pavlo_Kyrylenko/status/1688776244261715968?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1688776244261715968%7Ctwgr%5E5135af95192c3d616db02e81ab4deca4b58908e4%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lemonde.fr%2Fajax%2Flive%2Farticle%2F6184760%2Fpost%2F1074128%2Fnode%2F19807829

UPDATE ORA 08:00

”Nu avem la fel de multe arme ca ei, dar, dacă continuă să atace, ar putea să rămână fără nave până la sfârșitul războiului. Ucraina va răspunde cu siguranță oricărui atac asupra populației civile și a coridoarelor pentru cereale. Dacă Rusia continuă să domine Marea Neagră și să o blocheze trăgând cu rachete, vom face la fel, ceea ce este o apărare corectă a obiectivelor ucrainene”, a spus Volodimir Zelenski într-o conferință de presă acordată mai multor publicații din America Latină.

UPDATE 07:00 – Pentagon: Primul lot de tancuri Abrams soseşte la toamnă 

Pentagonul aprobă livrarea primului lot de tancuri Abrams pentru Ucraina. Statele Unite au aprobat expedierea primului lot de tancuri de luptă M1 Abrams către Ucraina, a anunţat şeful Achiziţiilor Armatei SUA, Doug Bush, pe 7 august.

Washingtonul a anunţat decizia de a echipa Ucraina cu 31 de tancuri Abrams la sfârşitul lunii ianuarie. Acestea sunt acum aşteptate să sosească în septembrie, mai multe vehicule fiind expediate în Germania în august, pentru a fi supuse unor reparaţii.

UPDATE 05:00 – Centralele nucleare ucrainene vor reintra la capacitate maximă până la iarnă

Centralele nucleare ucrainene situate în teritorii controlate de Kiev vor fi la capacitate maximă înainte de iarnă pentru a alimenta ţara cu energie electrică, a asigurat luni președintele operatorului nuclear ucrainean, Petro Kotin.

Ucraina are trei centrale nucleare – nouă reactoare în total – pe teritoriul pe care îl controlează. Al patrulea şi cel mai mare din Europa, cel din Zaporijie, dotat cu şase reactoare, este ocupat de forţele ruse din martie 2022.

UPDATE 03:00 – Zelenski a fost ţinta unei tentative de asasinare

Serviciile de Informaţii ucrainene au dezvăluit că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost ţinta unei tentative de asasinare. Ar fi trebuit să se întâmple la sfârșitul lui iulie, într-un raid aerian, în timp ce Zelenski vizita Mykolaivul.

O femeie a fost arestată în acest caz, transmite SBU. A fost prinsă în flagrant în timp ce ”încerca să transmită informații invadatorilor”. Prin monitorizarea convorbirilor femeii, SBU a stabilit că a avut și misiunea de a identifica locația sistemelor electronice de război și a depozitelor de muniții.

Femeia lucrase într-un magazin cu echipamente militare înainte de război. A călătorit prin toată regiunea și a filmat localizarea obiectivelor ucrainene, mai transmit serviciile de informații.

UPDATE 01:00 – Belarus efectuează antrenamente militare la graniţa cu Polonia şi Lituania 

Belarusul a început exerciții militare la granița cu Polonia și Lituania. Polonia şi Lituania au luat măsuri de securitate la frontieră, întărindu-şi apărarea cu trupe suplimentare. 

Tensiunile dintre NATO şi Rusia iau amploare după ce mercenarii grupării Wagner au sosit în Belarus şi au început să construiască baze şi să efectueze antrenamente. 

Știrea inițială – ,,Ucraina nu trebuie să ia pauză”

Consilierul președintelui Volodimir Zelenski a avertizat cu privire la riscurile potențiale pe care le implică luarea în considerare a unei încetări a focului și înghețarea războiului din Ucraina.

Într-un tweet recent, Mykhailo Podolyak și-a exprimat îngrijorarea că un astfel de scenariu, în condițiile actuale, ar însemna victoria Rusiei și triumful lui Vladimir Putin. Podolyak a subliniat că dreptul internațional și-ar putea pierde autoritatea, lăsând loc unei legi a junglei”, în care conflictele devin instrumente pentru obiective politice.

El a susținut că acest lucru ar putea duce la creșterea haosului și a conflictelor la nivel mondial. În plus, Podolyak a avertizat că înghețarea războiului nu va atenua suferința poporului ucrainean.

În schimb, el a sugerat că, dacă Moscova păstrează controlul asupra unei părți a Ucrainei și ia o pauză, s-ar putea pregăti pentru un conflict mai intens în viitor. El a afirmat că o Ucraină devastată va înfrunta această potențială rundă viitoare de lupte într-o poziție mai slabă, dacă nu va exista o schimbare de strategie.

Citește și: