• În ciuda relațiilor tensionate, ambele țări continuă să îngrijească mormintele de război ale celuilalt, deși sancțiunile împiedică plățile oficiale.
  • Dovezi recente sugerează că cimitirele britanice din Rusia, inclusiv cele din Murmansk și Arhanghelsk, sunt încă îngrijite, iar Marea Britanie face același lucru pentru mormintele sovietice.
  • Lipsa unui tratat oficial și accesul limitat în Crimeea complică situația, iar schimbările climatice determină o reamenajare a cimitirelor pentru sustenabilitate.

Un acord neoficial asigură întreținerea mormintelor militarilor britanici din Rusia și Crimeea, precum și a celor sovietice din Marea Britanie, scrie The Guardian.

În cimitirele din Murmansk, Arhanghelsk și Vladivostok sunt îngropați 663 de militari britanici, majoritatea căzuți în perioada de după Primul Război Mondial, în timpul intervenției aliate în războiul civil rus. Alți 41 sunt victime ale convoaielor arctice din Al Doilea Război Mondial.

De-a lungul anilor, mormintele acestora au fost îngrijite de armata rusă și de firme private plătite de Comisia pentru Morminte de Război a Commonwealth-ului. Totuși, după invazia Ucrainei de către Rusia, sancțiunile economice au împiedicat Marea Britanie să continue plățile.

Recomandări

PUTIN MAI VREA ARME
NICĂIERI NU-I CA ACASĂ!
ATAC ÎN KIEV
CU UN PICIOR ÎN DUNĂRE
DE CE NE TEMEM DE VACCIN
LE DĂ PE PLUS

În ciuda relațiilor tensionate, cele două țări par să fi ajuns la o înțelegere tacită. Comisia britanică continuă să îngrijească 674 de morminte sovietice în Marea Britanie și în alte locații din lume, iar britanicii cred că Rusia procedează la fel cu cele britanice.

„Nu am văzut mormintele, dar credem că sunt încă întreținute”, a declarat Gareth Hardware, director regional al comisiei. Oficialii britanici consideră că majoritatea cimitirelor sunt îngrijite de marina rusă, iar în Arhanghelsk o firmă privată se ocupă în continuare de întreținere, chiar dacă nu mai este plătită momentan.

Un istoric rus amator a fotografiat, vara trecută, mormintele din Arhanghelsk și a constatat că acestea erau bine întreținute. Și un diplomat britanic, prezent la Murmansk de Ziua Comemorării, a confirmat că cimitirul era în stare bună.

În cadrul unei conferințe organizate la Londra, vicepreședintele comisiei, amiralul Peter Hudson, a salutat acest gest al Rusiei, considerând că „transcende relațiile tensionate dintre cele două țări”.

Relațiile dintre Londra și Moscova s-au deteriorat semnificativ, iar Marea Britanie a fost recent desemnată „dușmanul public numărul unu” de către serviciile de informații ruse. Lipsa unui tratat oficial privind îngrijirea mormintelor de război complică și mai mult situația, mai ales în Crimeea ocupată, unde multe situri funerare britanice din Războiul Crimeei au fost distruse sau construite peste ele.

Situația este similară pentru Germania, care menține relații de colaborare cu Rusia pentru îngrijirea mormintelor. Comisia germană pentru morminte de război gestionează 600.000 de morminte germane în Rusia și alte foste zone ale frontului de est. De asemenea, rămășițele soldaților Armatei Roșii sunt încă descoperite în Germania și reînhumate cu onoruri.

Pe lângă provocările diplomatice, Comisia pentru Morminte de Război se confruntă și cu schimbările climatice. În timp, cimitirele vor fi reamenajate pentru a deveni mai sustenabile, folosind plante locale și renunțând la gazonul perfect întreținut, caracteristic grădinilor englezești.

Citește și