• Ultimul Consiliu JAI va avea loc pe 5 decembrie.
  • Președintele Austriei spune că decizia guvernului tării sale pe Schengen este greșită.
  • Olanda a cerut oficial o nouă misiune europeană în Bulgaria, înainte de votul pe Schengen.

Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen este pe ordine de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie, spune europarlamentarul Vlad Gheorghe. Forma finală a agendei urmează să fie setată abia în data de 1 decembrie, când are loc reuniunea Ambasadorilor statelor UE. Negocierile continuă, însă Austria pare de neclintit.

„Știm că atât mesajul Comisiei Europene, cât și votul dat în Parlamentul European, confirmă că România și Bulgaria au îndeplinit toate criteriile de aderare. Am mai avut o ședință a consiliului JAI pe această temă, în care Austria s-a opus. Un nou refuz al Austriei, dacă se va întâmpla acest lucru, pune presiune pe Austria și pe statele care blochează un proces de integrare, un proces pe care Comisia Europeană și l-a propus ambițios. Mă refer și la pozițiile de viitor privind extinderea Uniunii Europene. Acesta ar putea fi un element de presiune suplimentară și sunt convins că diplomația românească face tot ce e posibil ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Miroslav Tașcu Stavre, analist de politcă externă, la Aleph News.

Aderarea României și Bulgariei la zona de liberă circulație din Europa s-a aflat pe ordinea de zi a JAI și în 2022, când Austria s-a opus. Pentru ca un nou stat să fie acceptat în spațiul Schengen este nevoie de vot unanim. Anunțul privind includerea pe ordinea de zi a ședinței din 5 decembrie a acestei teme a fost făcut de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, după ce Consiliul UE și-a făcut publică agenda provizorie.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Sunt destul de sceptic cu privire la aprobarea intrării României și Bulgariei deoarece poziția Austriei a fost exprimată destul de clar. În ședințele la care participă miniștrii de resort pe diverse domenii ale politicii UE, avem deja un acord. În consiliu e mai degrabă o chestiune formală, atunci când ai un vot cu majoritate calificată, cum e cazul celorlalte politici ale UE”, a explicat Miroslav Tașcu Stavre, analist de politcă externă, la Aleph News.

Citește și