- Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 89% dintre respondenți sunt de acord ca personalul bugetar să fie redus de la 1,3 milioane, cât este în prezent, la 500.000.
- Reducerile de personal se pot face prin mutarea în economia reală a întreprinderilor lucrative de stat, sănătatea și educația, prin eficientizarea administrației locale și centrale și deconectarea partidelor de la buget.
- Banii obținuți din reducerea numărului de bugetari vor fi investiți în educație și apărare și facem 500.000 de români fericiți din cei 1,3 milioane de bugetari, plus ceilalți 6 milioane de plătitori de taxe, afirmă Adrian Sârbu.
Nemo: Ești de acord ca personalul bugetar să fie limitat la 500.000 de oameni din cei 1,3 milioane câți sunt în prezent. Hai să vedem ce ați răspuns? 89% DA, covârșitor.
Adrian Sârbu: Mama mia! Eu ce spun este că România poate să trăiască extraordinar de bine, dacă își propune în primul rând să-și asigure rapid atingerea a două priorități apărarea și educația și să fie administrată de oameni competenți. Votați electronic, votați direct ș.a.m.d. cum știi. Și o să-ți repetăm la sfârșit că poate ai uitat, nu, că dacă nu ți-am spus-o, Hofi, ți-o repet. Cu 500.000 de bugetari, care sunt și așa prea mulți, din care 300.000 sunt luptători, sunt oameni întru apărarea României. De ce? Un buget are un simplu scop: să finanțeze acele costuri pe care fiecare dintre noi nu le putem face. Și uite ce spun eu. Primul pas, Hofi. Mă asculți? Da, iei notițe. Domne, avem 167.000 de români în firme lucrative, în România. Primul pas. Din 1.300.000, 167.000 pot pleca liniștiți în economia reală și pot aduce bugetului beneficii, dar costurile sunt acolo, în economia reală.
Ce facem după aia? Următorii 200.000 următorii trebuie să plece din sănătate. O altă gaură uriașă este sănătatea de stat. Noi dăm bani la Casa de Asigurări, care se prăduiesc în prostie. Rezultatul care este? Diferența uriașă dintre calitatea serviciului la stat și la privat. Permanenta, autocompătimire. Domne, nu ne-au dat posturi de rezidenți. Democrativa asta care în loc să angajeze rezidenți și-a angajat rudele, a lăsat 8000 de rezidenți, pe care trebuie să-i angajeze spitalele, neangajați.
Hofi: Ziceți mersi că nu au fost 8000 de prezidenți.
Adrian Sârbu: A angajat prezidenți și nu a angajat rezidenți. Corect, corect, foarte bine. Deci, 200.000 să se ducă la privat. Că și așa plătește românul asigurări medicale, da, poate o să plătească mai mult, poate mai puțin. Dar eu sunt foarte convins că managerul unei instituții private are alte standarde de a cheltui banii. Nu mai vorbim că toată industria de servicii medicale la noi este un dezastru, un dezastru. De ce? Că stă la stat.
Ce mai e dezastru? Învățământul. De ce trebuie azi, noi, în epoca mobilului, a inteligenței artificiale, Hofi, să mai avem greva profesorilor de la stat împotriva șefilor lor tot de la stat? Noi pe ăștia îi plătim pe toți. Ei fac acest teatru, eu mă fac că fac grevă, tu te faci că mă plătești ca și la stat, ca și la medical. Frații mei profesori, mergeți și învățați copiii, educați-i, mentorați-i în instituții private. Cea mai simplă instituție privată e cea pe care domniile voastre o aplicați. Meditația, la care nu plătiți taxe.
Astăzi, noi, copiii noștri, învățăm în fiecare zi cu mobilul, cu softuri, cu aplicații, cu inteligența artificială și avem acces uriaș, uriaș la knowledge, la știință. Wikipedia ne ajută. Profesori virtuali ne ajută. Și noi ce facem? Școală cu doamna cu coc care iese la grevă, că nu i-a mărit salariul?
Dacă dumneavoastră nu veți putea spune teorema lui Pitagora, s-o învățați pe copii, dacă dvs. doamna profesoară n-o să îl convingeți pe un copil să memoreze și, mult mai grav, să-și reprezinte, nu să memoreze, să-și reprezinte și să-și capitalizeze teorema lui Pitagora în viața lui, vă garantez că este Pitagora la dispoziție să îl convingă pe acest copil, astăzi.
Deci, Hofi, încă 300.000 din educație au plecat și au rămas 630.000.
Administrația locală. Mama mia, ce e acolo! Avem 3200 de primari, consilii, para-consilii. Și noi vorbim astăzi, domnule, de integrarea în Europa, de zone metropolitane.
Administrație locală din 3200 de UAT-uri, uite ce e aici, 41 de județe, o grămadă. De fapt, e o Românie ca la țară, că avem 13.286 de sate unde noi trebuie să ținem o școală, la care nu e nimeni, în care nu învață nimeni, care are WC în curte, dar care e un prilej pentru domnul să mai cumpere o mașină de plimbat copiii la școala la care nu învață nimeni, da și pentru domnul nu mai știu cine să spună că o să le facă W-C-ul în școală. Le face că nu mai au elevi în școală. Elevii ăia de acolo pot să învețe altfel, inclusiv online.
Aici trebuie într-adevăr să facem Marea Revoluție. Întru restrângerea cu 180.000 de oameni din administrația locală care trebuie să ajungă la 100.000. Și ar fi poporul român, domnule, s-ar duce direct spre Elveția.
Ia uite, noi avem vreo 100 de municipii care, vai de mama lor, nici 50 nu-și merită numele. Să dezvoltăm aceste orașe, municipii și să avem, Hofi, 120 de unități administrative, concentrate jurul orașelor, a unui oraș, că e municipiu, că e un oraș mai mare da, exact cum ne-au ne-au trasat unii harta zonelor metropolitane. Mă, s-ar termina cu județele, s-ar termina cu baronii de județ. Nu mai avem buzați, nu mai avem stănești, nu mai avem bădălăi, nu mai avem ciolaci, că înainte de a fi Ciolac de București, Ciolacu a fost Ciolac de Buzău.
Ciucă a venit direct parașutat, că el era infanterist cu parașuta în sânge. A venit direct parașutat prim-ministru și ce-a mai fost.
Deci, îți scot afară 180.000 de oameni din administrația locală. Mai scot și din administrația centrală vreo 50.000, dacă nu mai mult. Eu zic că se poate mai mult și ajung la vreo 900.000 scoși. Ăstora 900.000 scoși le mai pun 100.000. Unde? La apărare. Noi la apărare avem o armată, chipurile, care ocupă 74.000 de oameni. Trei sferturi sunt non-combatanți, grămezi de generali. Ce să mai vorbim la Interne. Cei mai mulți generali din Europa sunt la noi, la Miliție.
Dar, de fapt, mai punem 150.000 că vreo 50.000 pleacă acasă și din ăștia. Că noi avem nevoie de minim 300.000 de oameni să ne apere.
Pentru că tu ne-ai spus că ești de acord să alocăm resurse bugetare în Apărare și în Educație. Normal că prioritățile astea urmărim a le rezolva, a le adresa întâi. Și o să mai auzi despre despre ce înseamnă strategie de apărare. O să mai auzi despre ce înseamnă strategie de educație.
Și uite așa, Hofi, ajungem că am făcut din 1,3 milioane 500.000 de români tot fericiți. Dar știi ce se întâmplă? Și ceilalți 6 milioane de plătitori poate o să devină din ce în ce mai fericiți și mai mulțumiți cu ăștia 500.000, mai ales mai ales că ei înșiși ce-au spus: “domnule, eu sunt de acord să-mi las job-ul un mandat sau două, maxim, să fac un job public, ca să aduc din experiența mea, din management-ul privat, care înseamnă transparență, control, responsabilitate, să aduc în serviciu public pentru că, dacă aduc eu, se va întoarce și la mine”.
Noi nu te-am păcălit când ne-am gândit că s-ar putea face asta și chiar credem că o să facem treaba asta împreună.
Rezultatele sondajului Mediafax-ZF- Aleph News:
Ai fost de acord că:
– resursele financiare rezultate din reducerea numărului bugetarilor trebuie realocate, iar bugetele Educației și Apărării să crească cu câte 10% din PIB;
– funcțiile guvernamentale trebuie reconcepute, limitate, digitalizate, executate și de sectorul privat, în așa fel încât să-ți servească rapid și la costurile cele mai mici nevoile și interesele legitime
– în instituțiile publice, trebuie introduse prin lege criteriile de guvernanță și practicile de angajare, de selectare a resursei umane și a bunei administrări din companiile private și corporații
Ești de acord ca personalul bugetar să fie limitat la 500.000 din 1.300.000 câți sunt în prezent?
DA- 89%
NU – 11%
Citește și
- Adrian Sârbu: Spectatorii noştri, românii, nu mai vor ca partidele să primească zeci de milioane de euro din buget. „Gata! Finanţaţi-vă singuri că aveţi destui bani şi membri!”
- Adrian Sârbu: Managerii din sectorul privat aleși direct vor curăța administrația publică de incompetență și impostură
- Adrian Sârbu: Democrația a deraiat. Găștile de partid promovează impostura și prăduiesc banii de la buget. Principiile de guvernanță sunt sfidate. Și interesul tău, ca votant și plătitor de taxe