• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 68% dintre respondenți sunt de acord cu desființarea obligativității listelor de susținători la alegerile locale și județene.
  • Eliminarea listelor de susținători va permite ca în fiecare oraș să depună liste de candidați toți cei care vor să facă business în localitatea respectivă, creând astfel concurență între furnizorii de servicii.
  • Suntem aici ca să promovăm aceste idei și să le transformâm în acțiuni, astfel încât puterea care îți aparține să poată fi simțită de fiecare dintre noi și votul pe care l-ai dat să-ți dea sentimentul că nu trăiești degeaba, afirmă Adrian Sârbu.

Hofi: Crezi că partidele, cei pe care i-ai mandat să-ți reprezinte puterea în localitatea și județul tău (primari, consilieri locali, președinți de consilii județene) o exercită în interesul tău sau în beneficiul cercului lor de interese?

Nemo: Asta a fost doar prima întrebare. A doua. Ai decis că vrei să votezi la alegerile locale direct și uninominal primarul, consilierii locali, principalele funcții executive locale și județene, membrii Consiliului Județean și președintele Consiliului Județean. Ești de acord ca listele de candidați să fie propuse de: cetățeni, partide politice și orice organizație non-profit?

Hofi: Știi că obligativitatea prezentării listelor de semnături de la susținători creează avantaje partidelor față de candidații independenți. Ești de acord cu desființarea obligativității listelor de susținători la alegerile locale și județene? Câți au votat că DA, câți au votat că NU. 68% vor să dispară aceste liste de susținători. Asta înseamnă că un oraș de 300 mii locuitori poate să aibă, de ce nu, 300 mii de candidați. Că fiecare poate să-și facă liste, nu mai avem niciun filtru, participă toată lumea.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Adrian Sârbu: Ai venit cu o nouă șmecherie, e? Nu am stabilit cu dl. Ciolacu că s-a terminat cu șmecheria, Hofi? Sunt prea mulți candidați… Bravo, mă! Democrația de ce mai e?

Hofi: Câștigătorul va fi nerelevant. În București va candida un milion de oameni și va ieși primar cineva care va avea 0,55%, că se vor împărți voturile alea. E ca share-ul pe Tv în America. 1%  ești șmecher, dacă ai. Va ieși primar cu1%.

Adrian Sârbu: Iarăși speculezi. Nu am stabilit că s-a terminat cu șmecheria? Vrei să dau telefon dlui Ciolacu? Toată lumea depune liste. Câți vor dori să depună liste? Cu siguranță vor depune liste cei care au interese. Într-o localitate, cine are interese? Are interese cel care vrea să facă business în localitatea aia. În momentul ăla descoperim că e o competiție pentru a administra orașul pe principii de competitivitate, de concurență între furnizorii de servicii. Ce se întâmplă la București? Nu a lăsat Pandele, sub avatarul lui numit Firea, că Firea e Pandele, nu a lăsat Pandele vreo 10 companii locale, toate populate cu rudele lor? Nu e mai simplu, la orice localitate, chiar dacă e instalatorul în consiliu, el nu o ceară să-i dea lui lucrarea, că nu are dreptul prin lege, e conflict de interese, o să spună: hai să alocăm banii, nu la panseluțe, ca în sectorul 1, ani de zile, milioane la portofel. Că eu, constructor în consiliu, o să spun: “domne, competiția la accesul la lucrări, la bani, trebuie să fie deschisă, transparentă”. Cred că, oricât de mulți ar fi, și să fim serioși, într-un oraș nu sunt prea mulți, e mai bine să alegem din mai mulți decât din mai puțini. Dacă eu te întreb, dacă tu știi cine e pe lista pe care ai votat-o la sectorul la care ești, și la oraș, că ai votat două liste de consilieri, la sector și la municipiul București, dacă ai citit lista pe care ai votat-o…

Hofi: E greșit să mergi la votare și să știi pe cine vrei să-l votezi? Ce, mergi acolo să te informezi? Normal că știi.

Adrian Sârbu: E bine, e bine. Și dacă știi Hofi că 1. pe ăla pe care îl votezi, îl votezi ca persoană, că respectivul cetățean are în spate un proiect, că el dorește să facă jobul ăsta, că are un job de cinste, de onoare, nu de rușine, șpagă, de gașcă, și așa mai departe.

Hofi: Noi suntem în contradicție aici, dar nici nu înseamnă…

Adrian Sârbu: Tu ești omul leadershipului. Iacă-tă, ne-am întâlnit. Și spui acum: „nu, domnule, să le mai punem o piedică”.

Hofi: Un filtru, să le dăm șansa să se califice.

Adrian Sârbu: Hofi, democrația este despre a încuraja pe fiecare să vrea să fie primar și noi azi am vorbit despre cum încercăm să te convingem să concurezi la funcția de primar în localitatea ta și dacă nu, de consilier, așa cum data trecută am încercat să te convingem să concurezi pentru funcția de președinte al României. Și, dacă ne iei în serios, și îți mulțumesc, și îți mulțumim, hai să încercăm puțin să promovăm aceste idei și să le transformâm în acțiuni. De aia suntem aici. Ca puterea care ne aparține, care îți aparține, să poată să fie simțită de fiecare dintre noi și votul pe care l-ai dat să-ți dea sentimentul că nu trăiești degeaba.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:

  1. Crezi că partidele, cei pe care i-ai mandat să-ți reprezinte puterea în localitatea și județul tău (primari, consilieri locali, președinți de consilii județene) o exercită în interesul tău sau în beneficiul cercului lor de interese?

DA – 71%

NU – 29%

  • Ai decis că vrei să votezi la alegerile locale direct și uninominal primarul, consilierii locali, principalele funcții executive locale și județene, membrii Consiliului Județean și președintele Consiliului Județean. Ești de acord ca listele de candidați să fie propuse de: cetățeni, partide politice și orice organizație non-profit?

DA -75%

NU- 25%

  • Știi că obligativitatea prezentării listelor cu semnături creează avantaje partidelor față de candidații independenți. Ești de acord cu desființarea obligativității prezentării listelor de susținători la alegerile locale și județene?

DA-68%

NU-32%

Citește și