Adrian Sârbu: Votul direct, uninominal și electronic va elimina președintele-arbitru. Singurul arbitru vei fi, tu, votantul

444

  • Un sondaj Mediafax-ZF- Aleph News arată că 56% din cei 10.000 de respondenți nu sunt de acord ca funcțiile de premier și președinte să fuzioneze într-o singură funcție executivă care să fie votată direct și uninominal, în timp ce 44% sunt de acord
  • Instituția prezidențială s-a dovedit inutilă, iar un deziderat al revizuirii Constituției ar trebui să fie trecerea la modelul american unde președintele SUA este și premier
  • Ales direct, uninominal și electronic, președintele va deveni cea mai importantă putere executivă care se va ocupa de dezvoltarea României, de apărarea ei și de administrarea banilor cetățenilor în interesul și folosul lor, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Prima întrebare. În România, Executivul e reprezentat de două instituții: instituția președintelui și instituția prim-ministrului. Ești de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, președinte/premier, pe care să o votezi direct și uninominal? A doua întrebare. Ai fost de acord să votezi electronic și uninominal. Ești de acord ca fiecare funcție publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani? Iar a treia întrebare: Ești de acord ca pentru accederea în orice funcție publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat? Și acum să vedem răspunsurile. DA – 44%, NU – 56%. Deci, nu vor un Hagi care să și decidă. Vor un Hagi care să aibă idei, dar care să nu poată să le pună în practică.

Adrian Sârbu: Vor un Klaus Iohannis. Eu sunt foarte mirat de votul ăsta.

Hofi: Eu aș fi vrut să se unească. Eram pentru unirea funcțiilor președinte/premier, să fie unul singur, cum este și în America.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Nemo: Repet, americanii nu au trăit în comunism. Nu știu ce înseamnă să ai un tătuc și de ăla să depindă totul. Nu, românii vor control. Vor ca o instituție să o controleze pe cealaltă.

Adrian Sârbu: Tu spui așa: „domne, românii nu au încredere în Parlament pentru că e compromis”. Nu au încredere în Guvern și atunci spui: „domne, mai bine să rămânem așa”, cu două funcții executive dintre care funcția președintelui e o funcție de control. Noi am arătat data trecută că funcția președintelui e singura funcție de putere din România. Hai să vă reamintesc de ce am ajuns aici. Instituția președintelui este o instituție degeaba. Cheltuiește sute de milioane și dacă mai pui sutele de milioane pe care le cheltuiește mascat prin SPP, care este un serviciu exclusiv în slujba președintelui, realizezi că noi cheltuim probabil pentru aceste două instituții, undeva la un miliard de lei, pentru o instituție care ar trebui să fie efectivă, executivă și nu este. De ce? Ca să ne lăudăm noi cu o tichie de mărgăritar numită președintele-controlor? Nu e deloc președintele-controlor. În cazul lui Klaus Iohannis a fost președintele-chiulangiu. Și-a abandonat din prima zi… e președintele al cărui palmares e egal cu nimic. Cred că trebuie să te gândești, te rog, sigur, decizia îți aparține, că într-o viitoare schimbare a Constituției către care trebuie să mergem odată cu votul electronic, cu votul uninominal, noi trebuie să ne așezăm după modelul american, singurul eficient. Evident, asta înseamnă că parlamentul nu se alege pe listă. Tu ai spus-o. Vrei să-l alegi direct. Evident, asta înseamnă că funcțiile principale executive nu se aleg pe listă și în primul rând președintele. Dar cel mai important lucru este următorul: în momentul în care vei alege direct nu va mai fi președintele-arbitru. Vei fi tu arbitru. Și președintele este cel mai important executiv, cel mai capabil român din acel moment, de a derula un proiect de creștere a României, Românie care are nevoie azi de apărare și nu e apărată, are nevoie de copii, nu populație, care să fie crescuți și educați. Nu se ocupă de asta. Și, mai presus de toate, are nevoie de a-ți administra banii tăi care, astăzi, sunt 130 și ceva de miliarde de euro în buget, cu pensii, alocații, cu tot ce vrei, de a-ți administra acești bani în interesul și în folosul tău. Principiile Constituției sunt OK. Execuția instituțiilor sau propunerile de execuții nu sunt în regulă sau se dovedesc astăzi a fi desuete. Asta cred eu. Singurul arbitru într-o țară în ziua de astăzi ești tu, votantul. Și din acest punct vedere nu ai nevoie să-l ai pe dl. Klaus Iohannis arbitru.

Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News dezbătut în ediția de săptămâna trecută a emisiunii ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC arată că 66% din cei 10.000 de respondenți sunt de acord cu introducerea votului electronic și 34 % împotrivă. Aceșași sondaj arată că 72% susțin ca toți cei care ocupă funcții publice să fie aleși direct, uninominal, în timp ce 28% nu sunt de acord.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:

  1. În România, Executivul e reprezentat de două instituții: instituția președintelui și instituția prim-ministrului. Ești de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, președinte/premier, pe care să o votezi direct și uninominal?

DA – 44%

NU- 56%

  • Ai fost de acord să votezi electronic și uninominal. Ești de acord ca fiecare funcție publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani?

DA – 77%

NU – 23%

  • Ești de acord ca pentru accederea în orice funcție publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat?

DA – 90%

NU – 10%