• Turneul preşedintelui Iohannis în Africa este mai mult o vacanţă deoarece România nu are interese în această parte a lumii.
  • România poate deveni un outsourcer major al Europei în locul Chinei, care va fi privată de producerea unor mărfuri pentru Occident.
  • Ţările în care România ar trebui să exporte nu sunt statele africane, ci SUA, Franţa, Germania, Anglia.

Turneul președintelui Iohannis în Africa este mai mult o vacanță deoarece România nu are interese în această parte a lumii, ci la ea acasă și mai ales în Europa, unde ar putea deveni un outsourcer major în locul Chinei, care va fi privată de producerea unor mărfuri pentru Occident, afirmă Adrian Sârbu.

Hofi: În timp ce Biden și Xi Jinping împart lumea și banii la San Francisco, Iohannis își continuă turneul african. După vizita cu safari și dansuri din Kenya, a venit la rând Tanzania. Acolo, Iohannis s-a întâlnit cu doamna președinte de acolo, doamna Samia Suluku Sahan, pe care a decorat-o cu Steaua României și a chemat-o și pe ea la noi.

Adrian Sârbu: Tu spuneai Mihaela că lângă Tanzania e Zanzibar-ul

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Mihaela: Da, mâine, la ora 11, este o întâlnire cu președintele de acolo.

Adrian Sârbu: Deci, părerea mea e că dl. Iohannis va petrece un weekend pe plaja din Zanzibar. Sunt câteva stațiuni frumoase acolo, germane, franceze, italiene și cred că va face niște eforturi susținute de acum încolo de integrare a Zanzibar-ului în UE. Sigur în Zanzibar e plajă mai bună decât la Neptun, la vila și la palatul lui Ceaușescu, unde dl. Iohannis obișnuiește să își petreacă weekend-urile, când e în România.

Mihaela: Care sunt țările din Africa pe care Klaus Iohannis chiar ar fi trebuit să le viziteze  și care ne-ar fi adus un aport, că vorbim de câștig economic, de relații comerciale, investiții stretegice

Adrian Sârbu: Ce treabă avem noi cu Africa?

Mihaela: Deci, nu există nicio țară.

Hofi Eu v-am spus, 2 milioane pe an.

Adrian Sârbu: Nu avem niciun domeniu de interes în Africa. Oportunitățile noastre sunt în România, sunt în Europa unde putem deveni un outsourcer major al Europei în condițiile în care China va fi privată de un număr de mărfuri pe care le produce pentru Occident, da? Și pe noi ne interesează în general țările care au economii puternice de unde putem să obținem bani. Ce să dăm în Africa? Grâu gratis dă Putin, îl dă mai ieftin ca noi, dă Ucraina. Ce să dăm, lemn? Tractoarele de la Brașov? Nu se mai fac. Noi importăm tractoare. Ce să dăm, Dacii? Păi sunt ale francezilor și le dau ei în Africa. Au fabrici în Maroc. Toată Africa e plină de Dacii, dar nu sunt făcute la noi, nu sunt ale noastre sau avem și noi un pic din…  Noi nu avem treabă cu Africa, Mihaela. Avem oportunități uriașe. Unde trebuie să exportăm noi? Unde se chinuie China? În America. Unde trebuie să exportăm? În Germania, în Anglia, în Franța. Putem, putem enorm.

Fini: Noi nu exportăm suficient în R. Moldova…

Citește și