- Parlamentul European vrea să interzică manipularea mass-media din partea statului sau a mediului privat.
- UE anunţă că fiecare ţară trebuie să-şi oblige instituţiile publice la o nouă împărţire a banilor pentru publicitate.
- E nevoie de o lege a finanţării presei şi partidelor politice după model american, spune Adrian Sârbu la Ştiu.
Hofi: Este sau nu este mass-media mai mult decât o afacere? Asta este întrebarea la care urmează să răspundem. Până atunci, Parlamentul European a venit cu părerea lui. Vrea să interzică manipularea mass-media din partea statului sau a mediului privat. Ţările UE ar urma să fie obligate să protejeze mass-media de ingerinţe şi să nu fie folosite programe spion împotriva jurnaliştilor. UE anunţă că fiecare ţară trebuie să-şi oblige instituţiile publice la o nouă împărţire a banilor pentru publicitate. România este pe locul 53 din 180 de ţări analizate în acest an în raportul despre libertatea presei. Lipsa transparenţei în ce priveşte finanţarea, mai ales din fonduri publice, este cea mai mare problemă a presei româneşti. Presa din România suferă şi la alte capitole, cel politic, acolo unde lipsa independenţei se referă mai ales în numirile şefilor de la posturile publice de radio şi tv, dar şi la CNA.
Adrian Sârbu: În România, CSAT a declarat presa vulnerabilitate la securitatea naţională. Asta a declarant CSAT-ul care este entitatea nealeasă care guvernează România, adică preşedintele, instituţiile de securişti şi pe lângă ei nişte miniştri care mai sunt numiţi de cetăţenii ăştia. Deci avem o situaţie în care presa este considerată un duşman al României. Ea nu e un duşman a României, e duşman al politrucului, al bugetarului, al impostorului doctor, cei care ne guvernează. N-am spus eu de capul meu. E opinia poporului român, citită în sondaje. Bun. Şi ce au făcut aceşti domni aleşi şi nealeşi? Există AEP, Autoritatea Electorală Permanentă. Ce face AEP? Patru milioane de euro din banii noştri pleacă la partide lunar lunar, vă rog să vedeţi dacă n-am greşit, din care două milioane se dau şpagă la presă. Plăţile din buget, că stat înseamnă din buget către media, astea nu ar trebui să existe. Înseamnă a legifera şpaga. Şi eu am spus: în America finanţarea către media, care vine dinspre partidele politice, e foarte clară. Alegerile sunt bugetate ca momente de vârf de vânzări. Dar atenţie, tu poţi să faci publicitate politică tot anul. Tu vezi astăzi că apare un spot de natură politică să-l distrugă pe Biden. De cine e plătit? De Trump şi scrie acolo plătit de PAC-ul ăsta care e pentru Trump. Şi ăla îl face cum îl face pe Biden. Vine din partea ailaltă la fel. Banii sunt supercontrolaţi şi ajung în media, bani comerciali, transparenţi. Dar nimic de la statul american. Pentru că statul american zice aşa: tax payers money.
Hofi: O concluzie este că în România să adoptăm modelul american despre care o să vorbim.
Adrian Sârbu: Finanţarea partidelor politice şi prin urmare finanţarea media dinspre partidele politice trebuie făcută după modelul american. Transparent. Cum vrea UE, cu 15%…
Hofi: Şi pun şi eu întrebarea. Când vă aşteptaţi să se întâmple chestia asta?
Adrian Sârbu: Când ne ocupăm serios de România, noi românii.
Citește și:
- OpenAI lansează un curs de șase luni pentru ingineri și cercetători în diverse domenii. Ce beneficii le oferă studenților
- Profesorii din România au printre cele mai mici salarii din UE. Președinta Coaliției pentru Educație: „La nivel de sistem este nevoie de un efort mai mare pentru dotări”
- Rolul inteligenței artificiale în școli. Antreprenor în educație: „Rolul A.I. este să ajute profesorii să creeze programe educaționale croite pe nevoile elevului”