• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 93% dintre respondenţi sunt de acord ca partidele să nu mai fie finanţate de la bugetul public.
  • Partidele folosesc mai mult de 50% din subvenţie pentru a mitui presa şi nu pentru cheltuieli de promovare a identităţii politice, de cunoaştere a aşteptărilor electoratului şi de ridicare a nivelului de pregătire a membrilor pentru guvernare, în special tinerii.
  • Spectatorii noştri vor ca liderii politici să nu-şi mai folosească timpul petrecut în funcţiile publice pentru a-şi face campanie electorală lor sau altora ca ei, ci după program, folosind resursele financiare proprii sau de partid, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Eşti de acord ca partidele să nu mai fie finanţate din bugetul public? Uite ce au răspuns 93% Da, 7% Nu.

Adrian Sârbu: Nu e un fapt îmbucurător. Nu e un rezultat care să mă bucure, nici pe tine, nici pe mine. Reprezintă, de fapt, realitatea zilei de azi şi noi discutăm asta pentru că avem sentimentul că ştim pe ce lume trăim şi vedem lucruri pe care unii încearcă să le ascundă sau unii pur şi simplu încearcă să nu le vadă. 7% sunt de acord să primească bani de la buget. Cine sunt ăştia? Sunt bugetarii. Cum să nu  vrea ei să-şi ia bani de unde şi-i iau, nu?

Hofi: Tot aia e, dar…

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

Adrian Sârbu: Şi în Legea finanţării partidelor este o subvenţie de stat, cea mai semnificativă. În Elveţia nu primesc niciun fel de bani partidele, dar şi toată lumea e mulţumită. Şi în Elveţia orice decizie este pe referendum. Simplu. Şi în America nu primesc niciun ban de la guvernul american.

Cea mai mare parte a banilor primiţi ca subvenţii s-a dus ca să dea şpagă presei. Dacă aş fi partid, jumătate din bani i-aş dedica formării membrilor de partid întru ideologia pe care o reprezintă, întru valori care să mă facă atractiv, remarcat de către alegători. În primul rând alegătorii mei.

7% mai vor finanţare de publică şi 11% e încredere a partidelor? Înseamnă că eu că sunt PSD, că sunt PNL, că oricare sunt, alegătorii nu mai au încredere în mine.

55% s-au dus din bani la presă. Taxă de protecţie. Cum să nu spună spectatorul meu, al tău “domnule, păi de ce să vă mai dau eu bani? De ce să vă mai dau eu bani?”. Spectatorul nostru ştie, mai mult decât se vede aici, că partidele se finanţează şi indirect de la buget. Ia uite ce frumos scrie acolo. Ei se finanţează direct, cea mai mare parte sunt subvenţiile de la bugetul de stat pe care le-au stabilit ei cât vor să fie şi şi peste ălea. Sunt nişte sute de milioane de euro în ultimii 3 ani.

Dacă ne uităm puţin cât de multe fonduri bugetare, normal că sunt subcontractate la diverşi contractori şi noi ştim foarte bine. E binecunoscut procentul de parandărât care se dă la o lucrare publică. Că-i la comună, că-i la oraş, că-i la nivel national, ne facem că nu le vedem.

Ăştia sunt bani care se întorc la partide şi din care partidele ce-şi fac? Bogăţia membrilor. Nu avem încă nicio analiză asupra nivelului de capitalizare al fiecărui om politic.

Ei sunt baronii, ei sunt guşaţii, ei sunt stăpânii judeţului, oraşului şi ai României. Ei sunt oligarhii României şi oamenii ăştia au putere economică şi, foarte grav, ce spuneam şi data trecută, au decizii economice. Au avut decizia politică “statul, bugetul ne dă bani”. Nu spun că AP-ul ăsta e o măscăreală. AP-ul ăsta trebuia să fie o instituţie foarte, foarte puternică de control al cheltuirii banului. Păi nu este.

Până una, alta, spectatorii noştri care reprezintă poporul român, Hofi, spun aşa: “băi, nu vrem să vă mai dăm bani! Luaţi-vă bani la partide, că aveţi destui bani. Să vă dea ăştia din cotizaţii, că şi aşa luaţi salarii cele două mari partide, luaţi salarii din buget. 130 de miliarde de euro sunt la voi.

Şi doi. Când eşti prim-ministru. dl. Ciolacu nu consuma secunda de prim-ministru să-mi spui mie despre cum ai făcut comasare, că nu este job de prim-ministru, dl. Ciolacu. Dl. Ciucă, eşti preşedintele Senatului? Nu-mi explica mie că îi faci campanie electorală domnului Cârstoiu. Fă-o, domnia ta, după orele de serviciu de la Senat”, asta spune spectatorul nostru. Asta spune orice om de bună credinţă. Alo, luaţi mâna de pe buget. Gata! Finanţaţi-vă de la voi că aveţi destui bani.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News

Ai fost de acord că:

  • cei pe care i-ai mandatat să reprezinte puterea în localitatea şi judeţul tău o exercită în beneficiul cercului lor de interese
  • listele de susţinători pentru alegerile locale şi judeţene trebuie desfiinţate
  • listele de candidaţi să fie propuse de: cetăţeni, partide politice şi orice organizaţie non-profit

Eşti de acord ca partidele să nu mai fie finanţate din bugetul public?

DA – 93%

NU- 7%

Citește și