• Zelenski: Planurile de contraofensivă au fost divulgate Rusiei.
  • Zelenski pregatășete mai multe versiuni pentru o nouă contraofensivă.
  • Zelenski: Rusia va încerca o nouă ofensivă în Ucraina în această vară.
  • Zelenski: Peste 30.000 de soldați ucraineni au fost uciși în război.
  • Ucraina vrea să cheme Rusia la un Summit de Pace.
  • Elveţia va găzdui un Summit la care se vor discuta termenii pentru pace.
  • Zelenski: Cum să discutăm? Putin n-are telefon, eu n-am telegraf.

Zelenski vine cu explicații pentru miliardele venite de la aliații occidentali – cheltuite fără prea mare succes în contraofensiva de anul trecut.

„Planurile noastre erau pe masa Kremlinului înainte ca acțiunile de contraofensivă să înceapă” justifică Zelenski. A învățat din greșeli – iar anul ăsta va pregăti mai multe versiuni pentru o nouă contraofensivă. „Dacă vor mai fi scurgeri de informații, Putin nu va ști cum îl vom lovi” mai spune el.

Într-o conferință de presă la Kiev, Zelenski a venit pentru prima dată de la începutul războiului și cu cifre. Ne-a spus că în doi ani de război Ucraina a pierdut 31.000 de soldați. Un bilanț care împinge Ucraina spre a cere pacea. Aministrația prezidențială de la Kiev a anunțat că va chema Rusia la masa negocierilor, la un Summit de pace.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

Ar fi singura cale pe care o vede Zelenski în acest moment.

Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA în România:

„Din păcate, Președintele Zelenski a avut multă dreptate. Din păcate NATO, și UE, și America, au ratat prima oportunitate să evite acest război. Eforturile lor, când au văzut soldați ruși la graniță – și nu s-a întâmplat peste noapte, ci pe o perioadă de două trei luni – atunci ar fi trebuit să trimită arme, pentru a trimite un semnal clar rușilor că fac o greșeală. Ar fi trebuit să fie comunicări foarte dure și clare, că vor fi sancțiuni și consecințe grave. De ce nu au trimis? Biden, președintele Biden și echipa lui, sunt toți rămași din Administrația Obama – și dacă vă amintiți, sub Administrația lui Obama, rușii au invadat Crimeea și porțiuni din Ucraina din est și sud, Donbas și alte regiuni, iar America a trimis pături și mâncăruri în conserve. O greșeală enormă. Biden a spus 2 lucruri pe care mi le amintesc foarte clar: s-a oferit să-l scoată pe Zelenski de acolo cu elicopterul, iar apoi a spus public că dacă Putin intră puțin în Ucraina, nu e nicio problemă. Zelenski e un erou și, după Churchill, va rămâne cunoscut ca unul dintre cei mai mari eroi pentru ce a făcut, pentru Ucraina. La 2 ani după ce a început războiul, Zelenski are 100% dreptate – Nici NATO, nici America nu le-a dat ce le-a trebuit ca să câștige la timp. Tot ce a fost dat, a fost prea târziu. Ar fi făcut totul mult mai bine dacă ar fi avut armele de care aveau nevoie”.

Citește și