• Peste 252.000 de persoane din Africa de Sud au murit din cauza COVID-19.
  • Cifrele sunt considerate a fi mult mai mari dacă se ia în considerare numărul de decese înregistrate de la pandemie încoace în comparație cu aceleași perioade dinaintea pandemiei.
  • Puțin peste 44% din populația adultă a Africii de Sud a fost vaccinată.

Africa de Sud ar putea intra într-un nou val de COVID-19 mai devreme decât se aștepta deoarece noile infecții și spitalizări au crescut rapid în ultimele două săptămâni, a declarat vineri ministrul sănătății din această țară.

Creșterea numărului de cazuri noi a fost dominată de subvariantele BA.4 și BA.5 ale Omicron, care au dominat valul anterior de virus din Africa de Sud.

„Oricum ați privi-o, aceasta sugerează că am putea intra de fapt în cel de-al cincilea val mult mai devreme”, a declarat vineri ministrul sănătății, Joe Phaahla, în cadrul unei conferințe de presă televizate.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

El a precizat că oficialii vor urmări cu atenție în următoarele zile pentru a determina dacă această creștere este susținută, ceea ce ar confirma un nou val. Numărul noilor infecții din țară este acum de câteva mii pe zi față de câteva sute în urmă cu câteva săptămâni.

Potrivit lui Phaahla, în prezent nu există nicio informație care să indice apariția unei noi tulpini, despre care oamenii de știință sugeraseră anterior că ar putea determina cel de-al cincilea val din țară, așteptat în timpul sezonului de iarnă care va urma, din mai până în iunie.

„Am fost întotdeauna informați că, atunci când vine un nou val, acesta va fi condus de o nouă variantă, dar în acest stadiu nu am fost alertați cu privire la o nouă variantă certă, cu excepția schimbărilor în omicron”, a declarat Phaahla.

Trei provincii din Africa de Sud – Gauteng, KwaZulu-Natal și Western Cape – reprezintă în prezent 85% din noile infecții, cu o rată de pozitivitate în Gauteng și KwaZulu-Natal de peste 20%, a spus el. Spitalizările determinate de noile cazuri sunt în creștere, dar sunt încă relativ scăzute, a declarat dr. Waasila Jassat, de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile.

„Începem să vedem o mică creștere a internărilor în spitale în sectorul privat și public”, a spus Jassat. „Din jurul datei de 17 aprilie, observăm o creștere bruscă a internărilor în spital”. Africa de Sud a înregistrat cel mai mare număr de infecții din Africa de la începutul pandemiei în 2020, reprezentând mai mult de un sfert din cele 11,4 milioane de cazuri de pe continent.