• Decizia vine în semn de protest față de deturnarea avionului Ryanair și arestarea activistului Roman Protasevici
  • Primii care au anunțat această măsură au fost KLM și Lufthansa
  • Ulterior, și Air France a suspendat zborurile peste Belarus

Mai multe companii aeriene au suspendat zborurile care traversau spațiul aerian al Belarusului. Decizia vine în semn de protest față de deturnarea avionului Ryanair și arestarea activistului Roman Protasevici.

Primii care au anunțat această măsură au fost KLM și Lufthansa. Ulterior, și Air France a suspendat zborurile peste Belarus.

Air France a anunțat, într-un comunicat, că „a luat act de decizia Consiliului European” și că „va suspenda zborurile care traversau spațiul aerian al Belarusului, până la noi informații”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Duminică, 23 mai, o cursă a companiei RyanAir a fost deturnată la Minsk, la comanda regimului Lukashenko, pentru arestarea activistului Roman Protasevici.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au condamnat dur, în cursul reuniunii Consiliului European, atitudinea regimului din Belarus, care a forţat aterizarea unui avion pentru arestarea unui jurnalist disident, şi au exprimat susţinere pentru impunerea de noi sancţiuni.

„Consiliul European condamnă puternic forţarea avionului Ryanair să aterizeze la Minsk pe 23 mai, prin periclitarea siguranţei aeronautice şi arestarea de către autorităţile din Belarus a jurnalistului Raman Pratasevich şi a partenerei Sofia Sapega”, anunţă Consiliul European, într-un comunicat, citat de MEDIAFAX.

Niciun zbor nu va mai ajunge în Belarus. Asta este cerința Agenţiei europene de control al traficului aerian, Eurocontrol. Iar programul de investiții european de 3 miliarde de euro a fost amânat.

„Au pus pe lista neagră spațiul aerian din Belarus”

„Aceste sancțiuni sunt văzute ca un început. Ele sună cum sună toate discuțiile despre un stat denumit „stat eșuat”. Se referă la suspendarea relațiilor cu un stat care nu respectă regulile unui stat de drept și convențiile internaționale. Reacția președintelui CE a fost că ceea ce vom decide va fi dictat de evenimente scandaloase. El spune că nu va accepta ca cineva să joace la ruleta rusească viața unor oameni inocenți”, a spus, la Aleph News jurnalistul Cristian Unteanu.

Aproximativ 200 de avioane comerciale intră săptămânal în spațiul Belarusului.

„Îl vor evita, conform hotărârii CE. Londra și Kievul au pus pe lista neagră spațiul aerian din Belarus”, a mai spus Cristian Unteanu.

Măsura este fără precent”

Generalul de flotilă aeriană Virgil Ristea a vorbit, la Aleph News, despre decizia UE de sancționare a Belarusului.

„Măsura este fără precedent, iar pentru zborurile comerciale înseamnă lipsă de bani, o pierdere de bani enormă, pentru că trebuie să ocolească spații enorme pentru a junge la destinație, trebuie să ocolească întreaga Europă, ceea ce înseamnă că le crește consumul. Pe de altă parte, toți banii care vin de la Eurocontrol. Pentru toate zborurile care treceau pe deasupra Belarusului, Eurocontrolul trimitea bani Belarusului. Însumănd toate acestea rezultă o sumă foarte mare de bani pe care Belarusul îl pierde”, a explicat Virgil Ristea.