• Ajutorul umanitar în Gaza a scăzut drastic, în ciuda presiunii SUA asupra Israelului.
  • Livrările rămân insuficiente, iar situația umanitară este critică, cu risc de foamete în anumite zone.
  • Multe ajutoare sunt blocate sau furate.

Ajutorul umanitar destinat Gazei a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni, în ciuda presiunii din partea Statelor Unite, care au avertizat Israelul cu sancțiuni dacă nu îmbunătățesc livrările de ajutoare. În luna octombrie, doar 25.000 de tone de alimente au ajuns în Gaza, o cantitate mult mai mică decât necesarul minim, și mult sub ținta de 350 de camioane de ajutor pe zi cerută de SUA, scrie The Guardian.

Chiar și după un ultimatum dat de SUA pe 13 octombrie, care urma să expire la mijlocul acestei săptămâni, autoritățile israeliene nu au respectat complet cerințele. În ciuda unor măsuri simbolice, cum ar fi deschiderea unor noi rute de transport al ajutoarelor, majoritatea cererilor internaționale nu au fost îndeplinite, iar ajutoarele umanitare continuă să ajungă în cantități insuficiente.

Situația din Gaza este dramatică, cu mai mult de 80% din populație strămutată și două treimi din clădiri distruse sau avariate în urma atacurilor. O mare parte din ajutoarele umanitare care ajung pe teritoriul controlat de Hamas sunt fie furate de bande criminale, fie reținute de autoritățile israeliene sub diverse pretexte.

Recomandări

MUSK, CRITICAT ÎN ITALIA
MELANIA RESPINGE TRADIȚIA
BIDEN SE VEDE CU JINPING
COLABORARE DE LUX
THE GUARDIAN PĂRĂSEȘTE X
MUSK AJUNGE LA GUVERN

Deși Israelul respinge acuzațiile de blocare deliberată a ajutoarelor, agențiile internaționale de ajutor și oficialii ONU susțin că restricțiile impuse de armata israeliană și infrastructura limitată din Gaza împiedică livrarea eficientă a proviziilor. Criza alimentară se agravează, iar în unele zone, precum nordul Gazei, riscul de foamete este iminent.

În ciuda presiunii internaționale, Israelul continuă să apere acțiunile sale, susținând că a făcut progrese în facilitarea unor livrări și în combaterea unor epidemii, cum ar fi poliomielita. Cu toate acestea, criticii spun că aceste măsuri sunt insuficiente pentru a răspunde nevoilor acute ale populației din Gaza.

Citește și