• Alegerile ar putea oferi actualei guvernări, Lege şi Justiţie (PiS), un al treilea mandat fără precedent.
  • De asemenea, ar putea oferi opoziţiei șansa de a schimba puterea la Varșovia.
  • Procesul de votare din Polonia se va încheia la ora 22:00 a României.

Luni, 16 octombrie

Liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, a susținut rezultatele sondajelor, care arată că partidele de opoziție sunt pe cale să-și asigure potențial o majoritate la alegerile parlamentare din țară față de partidul naționalist conservator de guvernământ.

Victoria lui Tusk ar face ca Polonia să se apropie de aliații europeni și să revină sprijinul pentru Ucraina. Partidul său Civic Coalition (KO) a candidat cu Third Way și New Left pe bilete separate, dar cu un angajament comun de a restabili legăturile cu Europa.

Conform site-ului Comisiei Electorale Naționale, sunt numărate:

Recomandări

JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI
AU GĂSIT CHEIA SUCCESULUI
  • Voturile din 2371 districte, din totalul de 31.497 (7,53%) – pentru Seim (Camera inferioară a Parlamentului);
  • Voturile din 2391 districte, din totalul de 31.497 (7,59 %) – pentru Senat (Camera superioară a Parlamentului).

UPDATE ora 22.00

Partidele de opoziție din Polonia par să fi obținut o victorie solidă în alegerile generale din această țară, potrivit unui exit-poll publicat imediat după încheierea votului, duminică, la ora 21.00 (22:00 ora României).

Deși Lege și Justiție (PiS) are cele multe voturi, trei partide de opoziție importante ar avea majoritatea locurilor în parlamentul de 460 de membri.

Dacă rezultatul se va menține la numărarea buletinelor de vot, acesta ar marca o schimbare drastică în Polonia după opt ani de guvernare a partidului naționalist Lege și Justiție (PiS).

Sondajul la ieșirea de la urne indică PiS ca fiind cel mai mare partid, cu 36,8% din voturi, urmat de „Coaliția Civică” de centru cu 31,6%, Coaliția de centru-dreapta „A Treia Cale” cu 13%, Stânga cu 8,6% și Confederația de extremă dreapta cu 6,2%.

Sondajul a fost realizat de IPSOS și a fost împărțit cu cele trei principale rețele de televiziune din Polonia. Sondajul are o marjă de eroare de 2 la sută.

UPDATE ora 14.30

Comisia Electorală Națională pe baza datelor primite de la 29.000 de comisii regionale informează că la alegerile pentru Sejm și Senat, prezența la vot a fost de 22,59 la sută la ora 12.00, a declarat șeful instituției, Sylwester Marciniak.

UPDATE ora 14:00

Au fost înregistrate în total trei infracțiuni și 144 de cazuri de contravenții. Alte recorduri de cetățeni din diaspora înregistrați la vot – în Italia, Suedia, Marea Britanie, Spania și Letonia. Au fost cozi lungi la comisiile de votare, inclusiv în SUA și Olanda.

UPDATE ora 13:00 

Comisia Electorală Națională informează într-un comunicat că comisiile electorale din secții ar trebui să fie informate că alegătorul are dreptul de a refuza să accepte oricare dintre buletinele de vot.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Polonezii aleg duminică, pentru un mandat de patru ani, 460 de membri ai Seimului (Sejm, Camera inferioară a Parlamentului) prin sistemul de reprezentare proporțională pe liste de partid în 41 de circumscripții electorale și 100 de membri ai Senatului (Camera superioară) prin sistemul uninominal majoritar în 100 de circumscripții electorale. Alegerile ar putea oferi actualei guvernări, Lege şi Justiţie (PiS), un al treilea mandat fără precedent sau ar putea oferi opoziţiei șansa de a schimba puterea la Varșovia.

Alegerile s-ar putea încheia cu un rezultat incert, iar niciunul dintre partide nu va putea forma o coaliție, fapt care ar destabiliza politic unul dintre principalii aliați ai Ucrainei în război.

Opoziţia afirmă că votul ar putea fi ultima şansă de a opri ceea ce consideră că este îndepărtarea Poloniei de curentul european şi trecerea la un sistem semi-autoritar: „Ştiu că ei plănuiesc sistematic, cu sânge rece, să scoată Polonia din Uniunea Europeană”, a declarat Donald Tusk, liderul celei mai mari alianţe de opoziţie, Coaliţia Civică (KO).

Procesul de votare din Polonia, ţară cu 38 de milioane de locuitori şi membră a UE şi a NATO, se va încheia la ora 22:00 a României, primele sondaje la ieşirea de la vot fiind aşteptate la scurt timp după aceea.

Citește și: