Alegeri în Rusia: Locuitorii din Rusia și din regiunile anexate ale Ucrainei au început să voteze / Putin a votat online

UPDATE ORA 14.00 – Sub amenințarea armei, ucrainenii din regiunile ocupate îl susțin pe Putin în alegerile din Rusia

Ucrainenii rareori refuză să completeze buletinul de vot dintr-un motiv foarte convingător – un militar rus mascat, întins în armă, care se ridică lângă oficial și o mașină plină cu mai mulți oameni înarmați în apropiere, relatează Al Jazeera.

„Votarea” are loc de obicei lângă intrarea unui apartament, iar oficialul electoral împreună cu soldatul înarmat pot vedea al cui nume este bifat pe buletinul de vot.

„Nu există secretul votului”, a spus un fost rezident din Mariupol pentru Al Jazeera, vorbind despre modul în care prietenii și rudele ei au votat miercuri. „Oamenii care iubesc Ucraina trebuie să se supună regimului și să pretindă că susțin tot ce se întâmplă pentru că le este frică pentru viața lor”.

UPDATE ORA 11.00 – Ce au scris rușii pe buletinele de vot?

-Rusia fără Putin!
-Puțin criminal!
-Putin l-a ucis pe Navalnîi
-Nu războiului!
-Libertate deținuților politici
-Pace în Ucraina
-NAVALNÎI E PREȘEDINTELE MEU!

UPDATE ORA 09.00 – Prezența la vot, 38,35%

Centrul de informare al Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse a arătat prezența generală la alegerile prezidențiale din Federația Rusă, ținând cont de votul electronic la distanță, în prezent este de 38,35%.

A DOUA ZI DE ALEGERI

UPDATE ORA 21:21 – Prezența la vot la alegerile prezidențiale în țară este de 36,09%

Prezența la vot la alegerile prezidențiale din Federația Rusă în ansamblu în țară este de 36,09% la ora Moscovei 22:00/ ora 21 București , potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE ORA 19:17 – Prezența la vot a depășit 30%

Prezența la vot la alegerile prezidențiale din întreaga țară a depășit 30%

UPDATE ORA 18:54 – Vladimir Putin a votat online la alegerile prezidențiale din Rusia

Vladimir Putin a votat online la alegerile prezidențiale din Rusia.

UPDATE ORA 17:00 – Președintele Letoniei a spus că Rusia „trebuie distrusă”

„Susțin pe deplin pe Emmanuel Macron: nu ar trebui să tragem linii roșii pentru noi înșine, ar trebui să tragem linii roșii pentru Rusia și nu ar trebui să ne fie frică să le aplicăm. Ucraina trebuie să câștige, Rusia trebuie învinsă. Rusia delenda est!” ”, a scris președintele leton Edgars Rinkēvičs pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).

În declarația sa, el a parafrazat expresia populară latină „Carthago delenda est” („Cartagina trebuie distrusă”).

UPDATE ORA 16:55 – La Consiliul de Securitate al Rusiei, Putin i-a cerut lui Şoigu să raporteze situaţia cu atacurile din partea Forţelor Armate ale Ucrainei asupra regiunilor de graniţă.

Putin este încrezător că Kievul nu va putea interveni în alegerile din Federația Rusă prin atacurile sale. El a subliniat că atacurile Kievului asupra Federației Ruse nu vor rămâne nepedepsite.

Forțele armate ucrainene au încercat să atace Federația Rusă cu participarea a peste 2,5 mii de personal și 35 de tancuri, dar nu au avut succes nicăieri, a spus Putin.

Forțele armate ucrainene care au atacat teritoriul Federației Ruse au fugit cu pierderi, a menționat Putin.

UPDATE ORA 16:50 – Regimul neo-nazist de la Kiev desfășoară acțiuni armate înainte de alegerile din Rusia

Regimul neo-nazist de la Kiev a conceput și încearcă să desfășoare o serie de acțiuni armate înainte de alegerile din Rusia, a spus Putin la o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate.

UPDATE ORA 16:30 – Prezența la alegerile prezidențiale din Rusia a depășit 25%

În Ugra, o femeie a aruncat un cocktail Molotov într-o urnă de vot. În momentul de față, prezența la alegerile prezidențiale din Rusia a depășit 25%.

UPDATE 15.30

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale Bulaev a declarat că aproximativ 27 de milioane de oameni au votat până acum la „alegerile” președintelui Federației Ruse.

Secție de vot a fost incendiată în Moscova

https://media.alephnews.ro/2024/03/Clip-video-WhatsApp-2024-03-15-la-15.37.26_dea3bfb5.mp4

UPDATE 15.00 -Prezența la vot la alegerile prezidențiale din întreaga țară este de 20,23%

Prezența la vot la alegerile prezidențiale din întreaga țară este de 20,23% la ora 15.32, ora Moscovei, a raportat Comisia Electorală Centrală.

Fontanka: un cocktail Molotov a fost aruncat într-o secție de votare din Sankt Petersburg

UPDATE 14.00 – Prezența la vot la secțiile de votare din Rusia este de 10,25%

Guvernatorul Kursk a votat la alegerile prezidențiale din districtul de graniță Glushkovsky, care este bombardat în mod regulat.

Medvedev a votat la alegerile prezidențiale din Rusia mergând la secția de votare.

https://media.alephnews.ro/2024/03/Clip-video-WhatsApp-2024-03-15-la-13.46.03_ad6481a5.mp4

UPDATE 13.00 – Prezența la vot la alegerile prezidențiale din Federația Rusă de la ora 14:00, ora Moscovei, este de 8,95%, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse

Prezența la vot la alegerile prezidențiale din Federația Rusă în ansamblu în țară de la ora 14:00 ora Moscovei este de 8,95%, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse.

UPDATE 12.30 – La una dintre secțiile de votare Voronej, portretul lui Putin a fost acoperit cu un cearșaf. În altul, buletinele de vot au fost aruncate în urna înainte de începerea votului

Observatorii independenți au început să înregistreze primele încălcări comise în timpul votării la alegerile prezidențiale din Rusia.

Astfel, într-una dintre secțiile din Voronej, un observator a descoperit un portret al lui Vladimir Putin. Întrucât imaginea candidatului la secția de votare este considerată campanie ilegală, observatorul a cerut ca fotografia să fie eliminată. Comisia a fost de acord, iar portretul președintelui a fost acoperit cu o foaie.

La o altă secție de votare din oraș, un observator independent a descoperit buletine de vot aruncate în urne înainte de începerea votării. Activistul din Voronej Pavel Sychev a declarat pentru 7×7 că observatorul a cerut comisiei să scoată buletinele de vot din urna, iar ea a fost de acord. Un alt PEC Voronezh a început să lucreze înainte de deschiderea oficială.

UPDATE 11.30 – Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a publicat o postare sarcastică despre alegerile prezidențiale din Rusia

„Aș dori să-l felicit pe Vladimir Putin pentru victoria sa în alegerile, care încep astăzi. Fără opoziție. Nici o libertate. Nicio alegere”, a scris el.

Alegerile prezidențiale au început astăzi și vor dura până pe 17 martie. Nici un singur candidat care s-a opus public războiului din Ucraina nu a avut voie să participe.

UE și NATO pun la îndoială legitimitatea alegerilor prezidențiale care au loc în Rusia. Astfel, secretarul de presă al șefului diplomației europene, Josep Borrell, a spus cu o zi înainte că în Rusia modernă este greu de imaginat un vot liber, corect și democratic.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost și mai explicit: „Alegerile în Rusia nu vor fi libere și corecte”.

UPDATE 11.00 – La Moscova, la una dintre secțiile de votare, o femeie a turnat un colorant într-o urnă de vot

La Moscova, la una dintre secțiile de votare, o femeie a turnat un colorant într-o urnă de vot.

A fost deschis un dosar penal pentru obstrucționarea procesului electoral, a informat Comitetul de Investigații al Capitalei.

UPDATE 9:30- În toate regiunile Rusiei s-au deschis secții de votare pentru alegerile prezidențiale

În toate regiunile Rusiei s-au deschis secții de votare pentru alegerile prezidențiale

Votarea va avea loc pe parcursul a trei zile, din 15 până în 17 martie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în Rusia există 94 de mii de secții de votare. Cu o zi înainte, CEC a anunțat că secțiile de votare au primit 113,6 milioane de buletine de vot. În 29 de regiuni, rușii vor putea vota electronic.

Din 25 februarie a avut loc votul anticipat în locuri greu accesibile, iar de la 1 martie a avut loc votul în străinătate (unde erau deschise 269 de secții de votare). Peste 2,3 milioane de alegători au votat devreme în alegeri, a declarat Comisia Electorală Centrală.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Alegătorii s-au îndreptat vineri spre urnele de vot din Rusia pentru alegeri prezidențiale de trei zile, care ar prelungi cu încă șase ani domnia președintelui Vladimir Putin.

Alegerile au loc pe fondul unei represiuni care a paralizat presa independentă și grupurile proeminente de apărare a drepturilor și care i-a permis lui Putin să dețină controlul deplin asupra sistemului politic, scrie AP.

De asemenea, alegerile au loc în momentul în care războiul Moscovei din Ucraina intră în al treilea an. Rusia are avantajul pe câmpul de luptă, unde face câștiguri mici, chiar dacă lente. Între timp, Ucraina a făcut ca Moscova să pară vulnerabilă în spatele liniei de front: Atacurile cu drone cu rază lungă de acțiune au lovit adânc în interiorul Rusiei, în timp ce dronele de înaltă tehnologie au pus flota sa din Marea Neagră în defensivă.

Alegătorii vor vota de vineri până duminică la secțiile de votare din cele 11 fuse orare ale țării, precum și în regiunile anexate ilegal la Ucraina. Primele secții de votare s-au deschis în regiunile cele mai estice ale Rusiei, Chukotka și Kamchatka, la ora locală 8.00.

Putin candidează pentru al cincilea mandat

Alegerile nu generează prea mult suspans, deoarece Putin, în vârstă de 71 de ani, candidează pentru al cincilea mandat, practic fără a fi contestat. Oponenții săi politici sunt fie în închisoare, fie în exil în străinătate, iar cel mai înverșunat dintre ei, Alexei Navalnîi, a murit recent într-o colonie penală din Arctica. Ceilalți trei candidați de pe buletinul de vot sunt politicieni cu vizibilitate redusă din partide de opoziție simbolice care urmează linia Kremlinului.

Eforturile observatorilor sunt minime sau chiar inexistente în ceea ce privește caracterul imparțial și liber al alegerilor. Dincolo de faptul că alegătorilor li s-au oferit puține opțiuni, posibilitățile de monitorizare independentă sunt foarte limitate.

Numai candidații înregistrați sau organismele consultative susținute de stat pot trimite observatori la secțiile de votare, ceea ce reduce probabilitatea de a avea observatori independenți. Având în vedere că scrutinul se desfășoară pe parcursul a trei zile în aproape 100 000 de secții de votare din țară, orice monitorizare reală este oricum dificilă.

20 de ţări au denunţat oficial aşa-zisele „alegeri” prezidențiale din Rusia

20 de ţări au denunţat oficial aşa-zisele „alegeri” prezidențiale din Rusia şi organizarea lor în teritoriile din Ucraina, ocupate de Rusia.

„Viitoarele alegeri prezidenţiale din Rusia nu vor fi nici libere, nici corecte şi vor fi afectate de o reprimare cuprinzătoare a opoziţiei şi a presei independente şi vor suferi de o absenţă totală de alternative legitime, de o lipsă de supraveghere internaţională, ceea ce va face ca rezultatul să fie lipsit de orice aparenţă de validitate democratică”, arată un comunicat comun. 

Declaraţia a fost semnată de SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, România, Letonia, Lituania, Estonia, Luxemburg, Cehia, Danemarca, Irlanda, Polonia, Germania, Italia, Ucraina, Moldova, Islanda, Spania, România, Israel, Belgia.

Citește și

Exit mobile version