• Europa ar trebui să se pregătească de război dacă vrea pace, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.
  • În timp ce rușii se îndreaptă spre urne, un fost ministru rus de externe a declarat pentru Sky News că „acestea nu sunt alegeri”.
  • 20 de țări au denunțat oficial așa-zisele „alegeri” prezidențiale din Rusia și teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei ilegitime.

UPDATE ORA 16:50 – Macron, Scholz și Tusk, la o întâlnire de la Berlin, încearcă să dezvolte o abordare unificată pentru a ajuta Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz și premierul polonez Donald Tusk pentru a dezvolta o poziție comună a țărilor europene cu privire la asistența militară acordată Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruse.

Cu o zi înainte, a apărut o divizare între aliații europeni ai Kievului. Macron a spus că situația din Ucraina amenință securitatea francezilor și a tuturor locuitorilor Europei. Potrivit acestuia, dacă forțele ruse vor câștiga, securitatea în Europa va fi redusă la zero.

Scholz, la rândul său, exprimă public o poziție mult mai prudentă. În special, el a exclus desfășurarea rachetelor de croazieră germane Taurus pe teritoriul ucrainean. În ultimele luni, armata ucraineană s-a confruntat cu o penurie catastrofală de arme.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

După ce republicanii de dreapta din Congres au blocat un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, există apeluri din ce în ce mai mari pentru ca Scholz să crească ajutorul militar pentru Kiev.

UPDATE ORA 16:20 – Olaf Scholz, Emmanuel Macron și Donald Tusk au apărut împreună la Berlin

Cancelarul Olaf Scholz, președintele Emmanuel Macron și prim-ministrul german, francez și, respectiv, polonez Donald Tusk au apărut împreună în public la Berlin.

UPDATE ORA 15.00 – Regiunea Odesa declară zi de doliu după ce cel puțin 14 persoane au murit și 46 au fost rănite într-un atac cu rachete rusești

Numărul persoanelor ucise din cauza atacului rusesc cu rachetă a crescut la 14, a declarat Oleg Kiper, șeful regiunii.

Presa locală a raportat că printre morți se numără și localnici, un medic și un salvator. Alte 46 de persoane, inclusiv șapte angajați ai Serviciului de Stat de Urgență, au fost rănite. O zi de doliu în regiune a fost declarată pentru mâine, potrivit postului de stat Suspilne.

UPDATE ORA 14.00 – Kremlinul susține că atacurile ucrainene au fost concepute pentru a „destabiliza situația” în timpul alegerilor prezidențiale

Kremlinul a declarat că atacurile ucrainene asupra regiunii de frontieră rusești Belgorod au fost concepute pentru a destabiliza situația din țară în timpul alegerilor prezidențiale de trei zile, între vineri și duminică.

„Acesta este un fapt evident că [atacurile] au legătură cu încercările de a arunca o umbră asupra alegerilor sau de a destabiliza situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Luptele și bombardamentele din Belgorod, o provincie de frontieră care a fost frecvent atacată de Ucraina, s-au intensificat în ultimele zile, ambele părți afirmând că forțele Kievului au trecut granița pentru a ataca ieri.

UPDATE ORA 13.00 – Paisprezece morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa

Un atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa, din sudul Ucrainei, a ucis cel puțin 14 persoane și a rănit alte 46, potrivit guvernatorului regional Oleh Kiper.

„Există, de asemenea, răniți grav printre medici și salvatori. Numărul total al victimelor este în curs de precizare”, a declarat el pe Telegram.

El a adăugat că două dintre persoanele decedate sunt un medic și un salvator, care s-au grăbit să ajungă la fața locului după prima lovitură.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat o amenințare cu rachete balistice înainte de exploziile din orașul, care găzduiește infrastructura portuară ucraineană la Marea Neagră, a fost mult timp o țintă a atacurilor rusești

UPDATE ORA 12.00 – Șeful spionajului rus califică drept „nebunești și paranoice” comentariile lui Macron privind trimiterea de trupe NATO în Ucraina

Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, a calificat vineri drept „vise nebunești și paranoice” comentariile recente ale președintelui francez Emmanuel Macron privind posibilitatea ca trupele occidentale să intre în Ucraina, relatează Reuters, citând agenția rusă de presă RIA.

Într-un interviu televizat de joi, Macron a revenit asupra refuzului său de a exclude trimiterea de trupe din țările NATO în Ucraina, prezentând o victorie a Rusiei ca o amenințare existențială pentru restul Europei.

UPDATE ORA 11.00 -Ucraina susține că a atacat cu drone o rafinărie de petrol rusă

Ucraina a atacat vineri dimineața devreme cu drone o rafinărie de petrol rusă din regiunea Kaluga, provocând pagube într-o operațiune care a fost condusă de agenția militară de spionaj GUR, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Ucraina verifica amploarea pagubelor, a precizat sursa. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

Vladislav Shapsha, guvernatorul rus al regiunii Kaluga, a declarat anterior pe mesageria Telegram că apărarea aeriană a doborât patru drone în zona în care se află rafinăria și că nu au existat pagube la infrastructură sau victime. Regiunea Kaluga se află la sud-vest de regiunea Moscova.

UPDATE ORA 10.00 – Trei batalioane pro-ucrainene formate din recruți din Rusia au lansat o nouă incursiune în sudul Rusiei

Trei batalioane pro-ucrainene formate din recruți din Rusia au lansat o nouă incursiune în sudul Rusiei, într-un raid transfrontalier menit să semene haos înainte de realegerea mult așteptată a președintelui Vladimir Putin în acest weekend. Cele trei grupuri înarmate de luptători ruși exilați, care operează în strânsă legătură cu armata ucraineană, au declarat că au trecut granița în sudul regiunilor Kursk și Belgorod. Garda Națională a Rusiei a declarat joi că a respins atacurile grupurilor pro-ucrainene.

UPDATE ORA 08.00 – UE și NATO afirmă că alegerile din Rusia nu vor fi libere și corecte

UE și NATO au declarat joi că alegerile din Rusia, în urma cărora Vladimir Putin va fi reales președinte, nu vor fi nici libere, nici corecte, deoarece Kremlinul a zdrobit toată opoziția, relatează AFP.

Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalny, un dușman al Kremlinului decedat, a cerut insistent Occidentului să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale, care încep vineri.

„Știm, având în vedere antecedentele privind modul în care sunt pregătite și organizate voturile în Rusia sub actuala administrație și regim de la Kremlin, cum va arăta acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano. „Este foarte greu de prevăzut că acestea vor fi alegeri libere, corecte și democratice în care poporul rus va avea cu adevărat de ales.”

ȘTIRE INIȚIALĂ

Europa ar trebui să se pregătească de război dacă vrea pace, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Într-un interviu la televiziunea națională franceză, Macron a declarat că Rusia lui Vladimir Putin este un adversar care nu se va opri în Ucraina dacă va învinge trupele Kievului, scrie Sky News.

„Dacă Rusia câștigă acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero”, a spus dl Macron.

El a adăugat: „Dacă războiul s-ar răspândi în Europa, Rusia ar fi de vină. „Dar dacă am decide să fim slabi, dacă am decide astăzi că nu vom răspunde, ar însemna să alegem deja înfrângerea. Iar eu nu vreau asta”.

El a continuat spunând că securitatea Europei este „în joc în Ucraina”.

În același timp, În Kamchatka și Chukotka s-au deschis secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia.

Declarația a fost semnată de Letonia, Lituania, Estonia, Luxemburg, Cehia, Danemarca, Irlanda, Polonia, Germania, Italia, Ucraina, Moldova, Islanda, Spania, România, Marea Britanie, Israel, Belgia, SUA, Canada.

Citește și