• Oricine din New Hampshire poate vota la alegerile primare, iar statul este considerat mai moderat decât Iowa.
  • Haley speră că blocul de alegători independenți din statul Granite o va ajuta să obțină o victorie surprinzătoare în cursa republicană pentru Casa Albă.
  • Trump, în vârstă de 77 de ani, deținea deja un avans de două cifre în multe sondaje de opinie realizate în New Hampshire înainte de ieșirea lui DeSantis.

Alegătorii din New Hampshire se îndreaptă marți spre urne, în timp ce Donald Trump se va confrunta cu ultimul său adversar republican rămas, Nikki Haley, în cadrul alegerilor primare. Fostul președinte american Trump speră să dea o lovitură de knock-out campaniei fostului guvernator al Carolinei de Sud, scrie BBC.

Haley speră că blocul de alegători independenți din statul Granite o va ajuta să obțină o victorie surprinzătoare în cursa republicană pentru Casa Albă. Această a doua competiție urmează după victoria zdrobitoare a dlui Trump săptămâna trecută în Iowa.

Eventualul candidat republican îl va provoca pe democratul, probabil președintele Joe Biden, în alegerile generale din noiembrie. Democrații votează și ei marți în cadrul alegerilor primare din New Hampshire, dar din cauza unei dispute între oficialii naționali și locali ai partidului, dl Biden este primul președinte în exercițiu care nu apare pe buletinul de vot.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

DeSantis a ieșit din cursă

Cursa pentru nominalizarea republicană s-a redus la doar doi duminică, după ce guvernatorul Floridei, Ron DeSantis – care s-a clasat pe locul al doilea la distanță în cadrul caucusurilor din Iowa – a renunțat și l-a susținut pe dl Trump. El este unul dintre cei aproape o duzină de candidați republicani care au pus capăt candidaturii la Casa Albă în cursa pentru 2024.

Trump, în vârstă de 77 de ani, deținea deja un avans de două cifre în multe sondaje de opinie realizate în New Hampshire înainte de ieșirea lui DeSantis. Majoritatea sondajelor sugerează că majoritatea susținătorilor guvernatorului din Florida îl consideră pe Trump ca fiind următoarea cea mai bună opțiune.

La un miting în Laconia, New Hampshire, luni seară, Trump a spus: Dacă vreți un candidat perdant care pune America pe ultimul loc, votați-o pe Nikki Haley”. El le-a spus ciorilor că „globaliștii și comuniștii din stânga radicală” îi convingeau pe liberali să o voteze în alegerile primare republicane.

Ei vor să candideze împotriva ei pentru că este atât de ușor de învins”, a adăugat el.

La un eveniment de campanie mai devreme în cursul zilei, Haley, în vârstă de 52 de ani, a declarat că Trump este preocupat de cazurile penale și civile cu care se confruntă. El neagă toate acuzațiile, susținând că este persecutat politic. Când îl auziți pe Trump vorbind”, a spus ea, despre ce vorbește? De nemulțumiri, de trecut. El vorbește despre răzbunări. Biden vorbește despre investigații. Niciunul dintre ei nu vorbește despre viitor. Fac acest lucru pentru că… nu vreau ca și copiii mei să trăiască așa.”

Haley, care a fost ambasador al ONU în timpul președintelui Trump, a adăugat: Când veți ieși marți, veți decide: vreți mai mult din același lucru, sau vreți ceva nou?”.

Oricine din New Hampshire poate vota la alegerile primare, iar statul este considerat mai moderat decât Iowa, un stat profund conservator.

Citește și