• Prin alegerile comasate, localele ar urma să aibă loc cu europarlamentarele, iar parlamentarele cu prezidențialele.
  • 49,4% dintre români ar prefera ca alegerile să fie „organizate fiecare separat”.
  • Un anunț oficial urmează să aibă loc joi, după ședința coaliției.

Liderii PNL și PSD pare că au ajuns la un consens în privința comasării. Sau mai bine zis, comasărilor. Astfel, pe 9 iunie, ai putea vota atât pentru europarlamentare, dar și pentru locale. Iar în noiembrie parlamentarele și primul tur de prezidențiale. Totul pentru a face economie, spune coaliția. Un anunț oficial urmează să aibă loc joi, după ședința coaliției.

La ce ne așteptăm?

Au existat consultări încă de la finalul anului trecut, legate de acest subiect. Există o decizie a comasării localelor cu europarlamentarele, dar și a parlamentarelor cu primul tur al prezidențialelor. România a mai trecut prin asta. Atunci când președintele României avea un mandat de 4 ani, primul tur al prezidențialelor avea loc în același timp cu alegerile parlamentare. Mâine, liderii PNL și PSD vor face acest anunț.

Modelul pe care se merge acum face referire la vechiul USL. În ceea ce privește candidaturile la nivel de județ sau locale, acestea nu vor fi pe liste comune. Fiecare formațiune va avea proprii candidați. Va exista un protocol care va fi stabilit după alegerile europarlamentare. Acesta va cuprinde o împărțire a puterii.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

PSD nu a luat o decizie în ceea ce privește susținerea și votarea Gabrielei Firea pentru postul de primar al capitalei. PNL nu îl susține pe Nicușor Dan, care este susținut de partea dreaptă a politicii. Pentru ca Gabriela Firea să câștige, ar trebui să fie susținută atât de PSD și PNL. PNL nu vrea să o susțină într-o candidatură comună cu PSD.

Citește și