• Echipa lui Navalnîi a publicat trei liste de 50 de indivizi, inclusiv membri ai cercului lui Putin, oameni de afaceri și oficiali guvernamentali, care ar trebui vizați de SUA, UK și UE.
  • Sancțiunile sunt văzute ca un răspuns la moartea lui Navalnîi și sunt concepute pentru a viza „banii corupți” ai lui Putin și pentru a semăna discordie între președinte și oligarhii ruși.
  • UE a emis un nou pachet de sancțiuni luni, vizând angajații Serviciului Penitenciar Federal din Rusia, judecători, procurori și membri ai Justiției, pentru încălcările drepturilor omului după moartea lui Navalnîi.

Aliații regretatului opozant al regimului de la Kremlin, Alexei Navalnîi, au spus joi că membrii cercului apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și oligarhii bogați ar trebui supuși unor sancțiuni occidentale suplimentare pentru a-l pedepsi pe Putin, scrie Reuters.

Moartea lui Navalnîi într-o colonie penală din Arctica, în februarie, a fost o lovitură majoră pentru opoziția rusă. Echipa lui Navalnîi, în frunte cu soția sa, Navalnaya, l-au acuzat pe Putin în repetate rânduri că a ordonat uciderea sa, însă fără a avea dovezi. Kremlin a negat implicarea în moartea sa.

Aliații lui Navalnîi au spus joi că Putin trebuie să plătească pentru ce i s-a întâmplat lui Navalnîi.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„Putin poartă toată vinovăția pentru uciderea lui Alexei Navalnîi, iar misiunea noastră este să profităm de fiecare ocazie posibilă pentru a răspunde la această mizerabilă crimă”, a scris echipa lui Navalnîi.

„Sancțiunile ar putea fi un astfel de răspuns, dar numai dacă îl rănesc direct pe Vladimir Putin însuși, un efect pe care să nu-l poată duce”.

Autoritățile rusești îi asociază pe Navalnîi și pe susținătorii săi drept extremiști care au legături cu CIA, care caută să destabilizeze Rusia. Autoritățile rusești au interzis mișcarea, forțându-i pe mulți dintre susținătorii săi să părăsească țara.

Echipa lui Navalnîi, care operează în exil, au publicat 3 liste de 50 de indivizi, spunând că fiecare ar trebui vizați de SUA, UK și UE.

Această listă include membrii din cercul restrâns al lui Putin, unii pe care președintele rus îi cunoaște de decenii, precum și oamenii de afaceri, oficiali guvernamentali și oameni pe care Fundația Anti-Corupție (FBK) a lui Navalnîi i-a investigat în trecut.

Oamenii de afaceri Roman Abramovich, Vladimir Potanin și Leonid Mikhelson apar pe listă, precum și figuri guvernamentale de rang înalt precum vicepremierii Denis Manturov și Alexander Novak, asistentul Kremlinului Nikolai Patrushev, Ministrul de Finanțe Anton Siluanov și guvernatoarea Băncii Centrale Elvira Nabiullina. Igor Zelensky, soțul celei de-a doua fiice a lui Putin, Katerina, este și el menționat pe listă.

Mulți dintre aceștia au fost deja sancționați de Occident.

UE a emis un nou pachet de sancțiuni luni, vizându-i pe angajații Serviciului Penitenciar Federal din Rusia, precum și judecători, procurori și membri ai Justiției, pentru încălcările drepturilor omului după moartea lui Navalnîi.

Echipa lui Navalnîi a spus că propunerea lor este concepută pentru a viza „banii corupti” ai lui Putin și pentru a semăna discordie între președinte și oligarhii ruși, despre care Pomazuev a spus că operează ca „agenți de influență ai Kremlinului acolo unde Kremlinul nu poate acționa direct”.

Citește și