• Alin Nica: ,,Trebuie să diversificăm armele, nu putem să folosim aceleași arme de șase luni de zile și să neașteptăm la rezultate diferite”
  • Alin Nica: ,,Timișoara iese din carantină cu un număr al cazurilor mai ridicat decât atunci când a intrat în carantină”
  • Alin Nica: ,, Potestele nu trebuie să depășească cadrul legal al libertății de exprimare și să nu incite la ură sau la nerespectarea legii”
  • Alin Nica: ,,În ultimele 6 zile, Timișul a vaccinat cel mai mult dintre județele țării, a depășit inclusiv Bucureștiul, raportat la suta de mii de locuitori”

Invitat în cadrul emisiunii ,,Ochii pe mine!” în ziua ridicării carantinei în Timișoara, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș – cel care și s-a opus carantinării orașului – a explicat faptul că această carantină – pe care, de altfel, a numit-o una ,,formală” – nu are nicio relevanță din punct de vedere statistic. Dimpotrivă, invitatul lui Vlad Craioveanu, a precizat că, decizia de carantinare, mai mult a încurcat lucrurile și a blocat implicit și economia orașului.

Reamintim că, în Timișoara, rămân valabile însă restricţiile impuse de la nivel naţional. Programul cu publicul al restaurantelor va fi permis între 05:00 și 18:00, pe toată durata săptămânii, iar circulația după ora 20:00 este interzisă.

Președintele Consiliului Județean Timiș are însă și vești bune în ceea ce privește vaccinarea timișorenilor.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Alin Nica:,,Descreșterea este naturală și nu ca efect major al acestei carantine”

,,Timișoara iese din carantină cu un număr al cazurilor mai ridicat decât atunci când a intrat în carantină, dar cu o pantă descendentă care nu este dată neapărat de această carantină de formă, ci mai degrabă, ca urmare al apelului pe care eu l-am făcut de a intensifica vaccinarea care în ultimele două săptămîni a ajuns la un nivel de 0,5% din populația județelui în fiecare zi. Ceea ce face din Timiș campion la vaccinare în țară.

În ultimele 6 zile, Timișul a vaccinat cel mai mult dintre județele țării, a depășit inclusiv Bucureștiul, raportat la suta de mii de locuitori. Mai degrabă, această descreștere este naturală și nu ca efect major al acestei carantine de formă care nu are nicio relevanță din punct de vedere statistic. Ci dimpotrivă a pus bețe în roate și a perturbat masiv economia locală”, susține Alin Nica.

Alin Nica: ,,Timișoara a trecut prin cele mai dure restricții dintre toate municipiile țării”

,,Este adevărat,  protestele oamenilor sunt justificate pentru că rezistența la restricții a fost depășită și oamenii nu mai au răbdare.Trebuie să menționez faptul că Timișoara este în scenariul roșu de aproape 5 luni de zile, din octombrie anul trecut și vă închipuiți că Timișoara a trecut prin cele mai dure restricții dintre toate municipiile țării și de aici și frustrarea maximă a cetățenilor care  trebuie să suporte restricții suplimentare.

Protestele pe care le-am văzut cu toții la televizor, pe de altă parte, nu trebuie să depășesacă cadrul legal al libertății de exprimare și să nu incite la ură sau la nerespectarea legii.”

Alin Nica: ,,Trebuie să diversificăm armele, nu putem să folosim aceleași arme de șase luni”

Alin Nica a mărturisit faptul că, după atâtea luni de restricții, este nevoie de o abordare diferită a situației. Președintele Consiliului Județean Timiș a precizat că o schimbare de ,,arme” pentru a lupta împotriva Covid-19 și pentru a reveni încet-încet la normalitate este mai mult decât necesară. A vorbit în emisiunea lui Vlad Craioveanu și de câteva soluții concrete.

,,Eu am spus-o încă de la început și mă bucur că, în sfârșit, colegii din Comitetul Județen pentru Situații de Urgență au ajuns la aceeași concluzie ca și mine că trebuie să diversificăm armele, nu putem să folosim aceleași arme de șase luni de zile și să neașteptăm la rezultate diferite. Trebuie să fim inventivi și să schimbăm puțin abordarea.

În locul filtrelor de la intrarea în oraș, să folosim forțele de ordine mult mai eficient, de exemplu în locurile aglomerate și să ne asigurăm că distanțarea socială și restricțiile sunt respectate. Altfel, nu avem eficiența lor! De asemenea, accelerarea campaniei de vaccinare care, iată, începe să dea rezultate aici la noi în Timiș, trebuie intensificată și mai mult. Doar așa putem reduci în mod sigur și sustenabil acest indice al infectării.  Și nu în ultimul rând, trebuie continuate investițiile în zona ATI din spitale pentru a slăbi presiunea pe acest sector din zona medicală.”, afirmă șeful CJ Timiș.

Alin Nica: ,,Trebuie ca această libertate suplimentară să fie folosită și ca mod stimulator…”

Alin Nica a vorbit și despre pașaportul de vaccinare despre care susține că ar putea deveni garanția pentru ca omul să poată călători cât de cât liber, respectând, sigur restricțiile existente.

,,Pe măsură ce vom avansa cu campania de vaccinare, tot mai mulți oameni vor dori să aibă o libertate mult mai mare, să se renunțe la anumite restricții severe și pe bună dreptate, să se renunțe la anumite restricții severe.  Trebuie ca această libertate suplimentară să fie folosită și ca mod stimulator pentru a se vaccina cât mai multă lume și pentru a crește încrederea în măsurile luate de autorități și nu în ultimul rând de sprijinire a economiilor locale. Și de aceea cred că o astfel de măsură ar fi de adaptat și noi vom milita pentru adaptarea ei la nivel național.”