• Ambasada SUA din Irak a fost ținta unui atac cu rachete.
  • Nicio rachetă nu a lovit misiunea diplomatică americană.
  • Patru rachete au căzut în Zona Verde din Bagdad.
  • SUA retrag 2.000 de soldați din Afganistan și 500 de soldați din Irak.

Mai multe rachete au aterizat în apropierea Ambasadei Statelor Unite din Irak, aflată în așa-numita Zonă Verde din capitala Bagdad, o zonă în care se află mai multe clădiri guvernamentale și ambasade străine, transmite Reuters.

Sistemul de apărare antirachetă al Ambasadei americane a fost activat. O rachetă a căzut la 600 de metri de clădire. O jurnalistă de la Al Jazeera filma un material când au zburat rachetele.

Atacul cu rachete a venit la câteva minute după ce Pentagonul a anunțat că retrage 2.000 de soldați din Afganistan și 500 din Irak, ca să rămână 2500 în fiecare țară. Asta până la 15 ianuarie 2021, cât Trump este încă președinte.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

„Este în concordanță cu planurile și obiectivele strategice susținute de poporul american și nu înseamnă o schimbare a politicilor sau obiectivelor americane”, Chris Miller, șeful interimar al Pentagonului.

Retragerea grăbită a soldaților americani ar fi problema

Șeful NATO, care a fost mereu în relații bune cu Donald Trump, a spus că prețul unei retrageri grăbite din Afganistan este prea mare, pentru că țara poate deveni iar bază pentru teroriști. Mai dur a fost Mitch McConnell, șeful Senatului și unul dintre cei mai puternici aliați ai Casei Albe.

„Consecințele unei ieșiri americane premature ar fi chiar mai rele decât cele ale retragerii din Irak ordonate de președintele Obama în 2011, care a alimentat ascensiunea ISIS și o nouă rundă de terorism global”, a afirmat Mitch McConnell, șeful republicanilor din Senat.

La începutul anului, când Ambasada SUA din Bagdad a fost atacată de miliții irakiene susținute de Iran, Trump a ordonat uciderea generalului iranian Qasem Soleimani, unul dintre cei mai periculoși oameni din Orientul Mijlociu.

Nu s-au înregistrat victime.

Analiștii văd consecințe nefaste

Sunt analiști, ba chiar și politicieni din tabăra republicană, care văd consecințe nefaste ale acestei decizii.

Bogan Nicolae, analist de politică externă: „Bună ar putea fi legătura dintre ultimele informații de la Casa Albă, privind intenția lui Donald Trump de a evalua o posibilă lovitură nucleară la adresa Iranului și evenimentele care au urmat anterior la Bagdad, unde știm că Iranul deține o influență și capacități opreaționale în teren foarte bune.”

Știm deja politica externă a lui Trump. Nu mai vrea ca SUA să fie jandarmul mondial. Preferă să își vadă de bunăstarea cetățenilor săi.

Bogan Nicolae, analist de politică externă: „Președintele în funcție are legitimitatea până predă mandatul, deci până în ianuarie poate să ia o grămadă de decizii. Ultimele decizii pe care le-a luat au stârnit furie în SUA, pentru că Trump a îndepărtat din funcție mulți profesioniști de la Pentagon, de la Agenția Americană pentru Protecție Cibernetică. Însă, în cazul de față avem o decizie în continuarea unor acorduri care au fost semante în 29 februarie în Quatar. Acolo Statele Unite au negociat cu talibanii o posibilă colaborare după retragerea forțelor armate din Afanistan.”