• Donald Trump și-a întrebat joi consilierii care sunt posibilitățile de a efectua un atac asupra centrului nuclear al Iranului în cursul săptămânilor următoare.
• Consilierii nu l-au încurajat să inițieze un atac, avertizându-l că acest gest s-ar putea transforma într-un conflict mai amplu.
• Agenția Internațională pentru Energie Atomică a raportat că stocul de uraniu al Iranului este acum de 12 ori mai mare decât permitea acordul nuclear din 2015.

Președintele Trump i-a întrebat joi pe consilierii săi de rang înalt, într-o ședință ținută în Biroul Oval, dacă are opțiuni pentru a lua măsuri în cursul săptămânilor următoare împotriva principalului centru nuclear al Iranului. Întâlnirea a avut loc la o zi după ce inspectorii internaționali au raportat o creștere semnificativă a stocului de materiale nucleare în Iran, potrivit declarațiilor făcute azi de patru actuali și foști funcționari americani, citați de cotidianul The New York Times.

Mai mulți consilieri de rang înalt l-au descurajat pe președinte să inițieze un atac militar. Consilierii – printre care vicepreședintele Mike Pence, Secretarul de Stat Mike Pompeo, secretarul interimar al apărării Christopher C. Miller și generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major – au avertizat că o lovitură asupra instalației nucleare a Iranului s-ar putea transforma cu ușurință într-un conflict militar mai amplu.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Orice atac – fie cu rachete, fie cibernetic – s-ar concentra aproape sigur asupra regiunii Natanz, unde Agenția Internațională pentru Energie Atomică a raportat miercuri că stocul de uraniu al Iranului este acum de 12 ori mai mare decât permitea acordul nuclear la care Trump a renunțat în 2018.

După ce consilierii președintelui pe probleme de securitate au descris potențialele riscuri ale unui astfel de gest, aceștia au plecat de la întâlnire crezând că un atac cu rachete pe teritoriul Iranului a ieșit din discuție, potrivit declarațiilor unor funcționari ai administrației, care au cunoștință de această întâlnire. Nu este exclus însă ca Trump să caute în continuare modalități de a ataca active și aliați ai Iranului, inclusiv milițiile din Irak, au declarat oficialii.

O lovitură asupra Iranului ar putea agrava relațiile cu Teheranul, astfel încât președintelui ales, Joe Biden, i-ar fi mult mai greu să revină la acordul nuclear din 2015, așa cum a promis.

De când Trump i-a demis săptămâna trecută pe secretarul Apărării, Mark T. Esper și pe alți asistenți de rang înalt ai Pentagonului, Departamentul Apărării și alți oficiali ai securității naționale și-au exprimat în particular îngrijorarea că președintele ar putea iniția la sfârșitul mandatului său operațiuni, directe sau secrete, împotriva Iranului sau a altor adversari.

Raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică afirmă că Iranul are acum un stoc de peste 2.442 de kilograme de uraniu slab îmbogățit, o cantitate suficientă pentru a produce aproximativ două arme nucleare, Dar ar fi nevoie de mai multe luni de prelucrare suplimentară pentru a îmbogăți uraniul, ca să poată fi folosit la realizarea unei bombe, ceea ce înseamnă că Iranul nu ar putea face acest lucru până la sfârșitul primăverii, cel mai devreme – cu mult după ce Trump se va fi retras de la Casa Albă.

Deși cantitatea de uraniu a Iranului este îngrijorătoare, este totuși mult sub cantitatea pe care Iranul o deținea înainte ca președintele Barack Obama să ajungă la un acord nuclear cu Teheranul în iulie 2015. La sfârșitul acelui an, în conformitate cu termenii acordului, Iranul a expediat aproximativ 97 la sută din stocul său de material nuclear în Rusia, rămânând cu mai puțin decât ar avea nevoie pentru a construi o singură armă.

Iranienii au păstrat aceste limite chiar și după ce Trump a renunțat în 2018 la participarea SUA la acordul cu Iranul și a reimpus sancțiuni. Iranienii au început să iasă treptat din aceste limite anul trecut, declarând că dacă Trump se va simți liber să încalce termenii acordului, nu vor continua nici ei să le respecte.