• Un milion de români trăiesc în Statele Unite
  • Alegerile din 3 noiembrie sunt importante și pentru România
  • România are relații economice și militare strânse cu America

Un milion de români trăiesc în Statele Unite. Iar România are relații economice și militare strânse cu America. Și de asta e important ce se alege și ce alege America pe 3 noiembrie.

Sever Voinescu, fost consul român la Chicago, explică miza votului de mâine noapte.

„Foarte mulți oameni se gândesc la alegerile din America în acești termeni. Ce o să pățim noi? Ce ni se întâmplă nouă? Dacă vine Biden se întâmplă nu știu ce, dacă vine Trump nu se întâmplă nu știu ce. Eu cred că din punctul de vedere al relațiilor bilaterale, ca și din punctul de vedere al raporturilor dintre România și America și structuri multilaterale și mă gândesc în primul rând la NATO, mari schimbări nu cred că or să fie. Indiferent dacă democrații sau republicanii se intsalează în Biroul Oval”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cum votează românii din America

„În America există două categorii de români, în mpmentul ăsta, din punct de vedere politic. Cei care pot vota, adică cei care sunt cetățeni americani și cei care sigur nu votează, pentru că nu sunt încă cetățeni, au un statut diferit. Vorbim de români care sunt deja de ceva vreme acolo. În principiu, îți ia cam cinci sau șase ani, odată ce ai ajuns în America legal, ca să devii cetățean.

Cei care au plecat în America înainte de 1990 au o mentalitate politică și socială foarte diferită de cei care au ajuns în America după 1990 și mai ales după anii 2000.

Primii sunt, în general, mai înclinați să simpatizeze republicanii, pentru că au rămas cu ideea că republicani sunt cei care au învins comunismul. Ei având niște resentimente foarte puternice față de comunism.

Cei care au ajuns în America după 2000, privesc cu totul altfel pentru că experiența lor de viață este cu totul alta. I-a prins revoluția la vârste fragede și au ajuns în America din cu tptul alte motive.”, a mai adăugat acesta.

Tensiuni fără precedent înaintea alegerilor

Există o tensiune fără precedent înaintea acestor alegeri, atât de atipice din multe puncte de vedere. Sondaje arată că patru din zece americani nu vor accepta dacă nu va ieși cel pe care l-au votat ei.

Nu cred că vor fi acceptate alegerile, de către cel care pierde, foarte ușor. Sigur că contează foarte mult ce se întâmplă. Dat fiind că avem foarte mulți votanți anticipați, nu uitați că votul anticipat este un vot care se calculează, se evaluează puțin mai greu. Prin urmare, eu cred că fiind că există atât de mulți cei care votează anticipat va fi relativ dificil să îți dai seama cu un exitpoll din ziua alegerilor cu vor arăta lucrurile.

Prin urmare s-ar putea să mai treacă timp, după ziua alegerilor, și mulți dintre cei, care probabil exasperați de campania electorală și de ceea ce s-a petrecut în ultima vreme în America, s-ar putea să se enerveze pentru că e posibil ca rezultatul să nu vină imediat.”, a subliniat Sever Voinescu, fost consul român la Chicago.