• America a recepționat mai puternic criza legată de pandemie, spun experții
  • Joe Biden intervine în economie și lucrează la recrearea relațiilor diplomatice
  • SUA este cel mai mare importator al lumii, cu o cifră de 2 293 de miliarde de euro
  • China este cel mai mare exportator – 2 233 de miliarde de euro, în 2021
  • Analist economic: „Dinamica economiei americane va da tonul”
  • Analist politic: „Relația României cu SUA este o prietenie care poate să crească mai mult”

O fi America Mama Democrației și cea mai puternică națiune a lumii, dar și ea are problemele ei. Dincolo de discursul triumfalist al lui Joe Biden, Statele Unite se luptă să iasă cu bine din pandemie.

Președintele American a trimis sume imense în economie. Două trilioane de dolari au mers în planul America Rescue Act. Față de alți lideri ai lumii, Biden a aplicat o filosofie de intervenție în economie diferită. Îți explică profesorul în economie, Radu Mușetescu.

Radu Mușetescu, analist economic: „America a recepționat mai puternic criza legată de pandemie. Administrația Biden este o administrație democrată, are o anumită filosofie mai intervenționistă. Eu sunt sceptic, dar, cu toate acestea, nu trebuie să uităm un lucru fundamental: avem de-a face cu cea mai mare economie din lume. Cel puțin în următorul deceniu, dinamica economiei americane va da tonul în ceea ce privește dinamica economiei globale.”

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Planul American de salvare începe deja să-și arate rezultate: șomajul scade, afacerile se redeschid și piața de valori este în creștere. Unii analiști par îngrijorați. Economia ar putea crește prea repede. Inegalitatea veniturilor, exacerbată de pandemie, va avea consecințe pe termen lung. Biden vrea mai multă producție, la el acasă.

Cu toate acestea, SUA este primul importator al lumii, cu 2 mii de miliarde de euro, anul trecut. Însă, de multe ori, aceste statistici nu relevă subtanța economică.

Radu Mușetescu, analist economic: „Foarte multe dintre importurile americare din China sunt, de fapt, exporturi ale unor filiale ale unor companii americane, care produc în China. Altfel spus, America importă de la companiile americane din străinătate.”

Pe lângă eforturile de redresare economică și socială, SUA au și ambiții externe. Vrea să-și recâștige partenerii care i-au întors spatele, în trecut, zvăpăiatului Donald Trump. Asta n-ar fi un lucru greu pentru Joe Biden, crede analistul politic, Radu Măgdin.

Radu Măgdin, analist politic: „Sunt ambiții clasice americane, adaptate momentului. Să recreeze încredere în America, după administrațiile republicane, care au făcut și lucruri foarte bune, dar au și antagonizat o parte dintre parteneri. Această încredere se recrează, aș spune eu, accelerat. Biden nu este un străin de Europa, dimpotrivă, în timpul Administrației Obama el era cel care gestionează, ca vicepreședinte, această regiune.”

Au apus vremurile când românii se uitau lung după „Unchiul Sam”. Decenii mai târziu, americanii au venit. Și nu cu mâna goală. Ne-au adus niște baze militare, un scut anti-rachetă și 5G-ul. Se putea mai bine și mai mult!

Radu Măgdin, analist politic: „Tradițional, când vorbim de relația cu americanii, noi o privim, inclusiv analitic, din perspectivă securitară. Ne uităm cu ochelari de armată, să spunem așa. Și cu un ochi ne uităm la Rusia. Dar, relația cu Statele Unite este mai mult decât un parteneriat strategic defensiv pentru România, raportat la Rusia. Este o prietenie care poate să crească mai mult. Asta ține și de ambiția liderilor politici români și de prezența noastră la Washington.”